Autor
|
Wtek: NU - dziennik treningowy (Przeczytany 483443 razy)
|
nu
Go
|
Trzeba wiedzieć co wybierać, najczęściej kosztem zasobności portfela i tego nie przeskoczy. Akurat polemikę na ten temat podpinam pod "nie spędza mi to snu z powiek". https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Auz2_EirrVWfdE9uYzBOMlZJNWpaeGY5cVBUOGFWVnc&usp=drive_web#gid=0A wracając do tematu, wczorajszy trening bardzo udany, nie spaliłem podciągania więc jestem zadowolony, choć przysiady szły mozolnie. Standardowo proste brzucha, a dodatkowo stałymi ciężarami zrobiłem WŻ (25kg) 12/10/10/8 i francuza hantlą stojąc 10/10/8. Zastanawiam się nad przejściem w zarzucie z 5x3 na 8x2. Nieśmiało wspomnę, dosłownie o rwaniu i podrzucie sztangi. Szczegółów brak
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ćwiczenia dynamiczne zawsze lepiej wchodzą z mniejszą ilością powtórzeń, a większą serii. Synchronizacja lepsza. Dobry pomysł. Jeśli mogę podpowiedzieć, to nie ucz się obu bojów olimpijskich na raz. Zacznij od podrzutu, bo podstawowy schemat masz już przetrenowany w zarzucie. Jak już będziesz zadowolony z podrzutu olimpijskiego, weź się za rwanko.
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
Myślisz, że nie będzie problemu gdy przejdę teraz z Zarzutu (5x3) na Podrzut (8x2)? Czy może lepiej zrobić do końca obecny plan tak jak jest, a na Podrzut przejść przy 5/3/1? Ciężar teraz jest już znaczny, ale myślę, że dałbym radę.
|
|
|
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Dokończ plan z obecnymi ćwiczeniami, co do tego nie ma wątpliwości Chcesz przejść z zarzutu na rwanie przy podobnych ciężarach ?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Myślisz, że nie będzie problemu gdy przejdę teraz z Zarzutu (5x3) na Podrzut (8x2)? Czy może lepiej zrobić do końca obecny plan tak jak jest, a na Podrzut przejść przy 5/3/1? Ciężar teraz jest już znaczny, ale myślę, że dałbym radę.
Wg mnie żadnego problemu. Ćwiczenie jest bliźniacze, bazuje na tym samym łuku odruchowym. Uwierz mi, Twój mózg i układ ruchu nie widzi wielkiej różnicy w przechodzeniu z zarzutu na podrzut oli, siadu tylnego na siad do skrzyni, martwego ciągu na dociąganie, wyciskania na ławie na wyciskanie z podłogi. Podstawowa mapa podróży już istnieje, a decyzja czy stanąć na siku tu czy tam, niewiele zmienia jej cel, nie?
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
Nie, zaakceptowałem Twoją radę bym sobie odpuścił rwanie i przeszedł najpierw na podrzut. Okej, podsumowując, od następnego tygodnia przechodzę w zarzucie na 8x2, a podrzut zacznę przy 5/3/1.
|
|
|
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Aj, sory, nie doczytałem, że w planie treningowym masz to i to
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
Czyli jednak mogę ostatnie 3 tygodnie treningowe zrobić dodatkowo JERK przy 8x2? Zawirowanie małe z postami.
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
SORRY, myślałem, że cały czas Gavroche pisze, nie patrzyłem na nickname.
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
Dla jasności ostatnich kilku postów.
Od 10T treningu A, przejście z CLEAN 5x3, na CLEAN & JERK 8x2.
|
|
|
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Zostały Ci 3 treningi na tym cyklu nie lepiej dokończyć z 8x2, a od następnego zaczniesz z podrzutem? Rzucasz ciało na głębokie wody, nie robiąc wcześniej podrzutu. Ale to tylko takie moje chłopskie przemyślenie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dla jasności ostatnich kilku postów.
Od 10T treningu A, przejście z CLEAN 5x3, na CLEAN & JERK 8x2.
Bezproblemowo. Takie drobne zmiany w obrębie odmian tego samego ćwiczenia są postawą skoniungowanego systemu West Side Barbell Club. Każdego tygodnia (lub do dwa-trzy w zależności od wytrenowania) zmieniają oni ćwiczenie na zbliżone i dzięki temu mogą maksować co tydzień. Zmiana jest na tyle duża, że CUN rozróżnia je jako odrębne ćwiczenia, ale na tyle mała, że zachowujemy ciągłość treningową dla danego ruchu. Ciężarowcy też tak ćwiczą: zarzut na prosto, zarzut na siad, martwy ciąg podrzutowy, wyciskopodrzut, przysiad przedni, naskok na skrzynię, a wszystko to wzmacnia podrzut
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
Zrobię kilka dodatkowych podejść na 40-60%. Myślę, że będzie dobrze, ba, bardzo dobrze!
|
|
|
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Przy prawie maksymalnym zarzucie, dokładać podrzut bez wcześniejszej jakiejkolwiek znajomości tego ćwiczenia ? Dlatego się czepiam jak głupi. Ale co ja tam mogę
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zrobię kilka dodatkowych podejść na 40-60%. Myślę, że będzie dobrze, ba, bardzo dobrze! Najważniejsza różnica między zarzutem, a podrzutem olimpijskim, to wcale nie jerk, jak się niektórym wydaje... Jerk to tylko ruch z nóg i wyprost ramion (ramiona są słabe, fani bicka i tricka ), nogi, pośladki i plecy to źródło mocy każdego ruchu. Ta różnica to głębokość siadu oraz wykorzystanie odruchu prostowników na rozciąganie. Chodzi o to by w podrzucie zejść jak najniżej, żeby droga wstawania była jak najdłuższa, nagromadzenie energii w ścięgnach jak największe, pozwalające płynnie wstać i natychmiast wykorzystać pęd sztangi i elastyczność tkanek do wyrzucenia obciążenia w górę i zlockoutowania go na zablokowanych stawach. Dopiero taka pozycja zapala sędziom lampki
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
@Deoxys, do maksa brakuje mi 7-8kg, sporo. Podrzut już robiłem, ale w innych cyklach treningowych, choć fakt nie przy takim tonażu. Do sesji właściwej zrobię sobie większy rozbieg, myślę, że nie ma czym się przejmować, nie jestem z pierwszej łapanki Poza tym, Gavro nie rzuca słów na wiatr, kiedy mówi, że dam radę to dam radę, hehe
|
|
|
|
|
|
|
nu
Go
|
|
|