forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:03:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  oporna skrobia
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: oporna skrobia  (Przeczytany 6819 razy)
zbiggy
Go


Email
oporna skrobia
« : 2013-12-28, 07:45:24 »

cześć
ostatnio natknąłem się w necie na opisy działania "resistant starch" - czyli skrobi opornej na trawienie

dopiero w jelicie grubym zajmują się nią żyjące tam bakterie, wcześniejsze etapy przechodzi bez szwanku.

nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi a w długim okresie podobno go obniża nawet o 20. ludzie też piszą że poprawia się jakość snu (głębokość, "żywość")

co na takie dictum powie Admin i/lub inni fachowcy?

skąd to wziąć - czy to może jest stosowany u nas kiedyś krochmal Wink
PS w stanach mają w sprzedaży skrobię ziemniaczaną która jest surową skrobią z ziemniaka - nie mylić z mąką ziemniaczaną która jest z ugotowanej skrobi i jest łatwo przyswajalnym węglowodanem
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: oporna skrobia
« Odpowiedz #1 : 2013-12-28, 08:12:16 »

Ja znam gryzaki dla psów, które są wytworzone z opornej skrobi, uzyskanej przez eteryfikację skrobi kukurydzianej.
Reklamuje się je jako bezkaloryczne, nie zmieniające diety psa, niealergizujące, a zaspokajające potrzebę gryzienia.

Skrobię oporną w dietetyce ludzkiej stosowano do produkcji makaronów i przekąsek już w latach '90 zeszłego wieku.
Była to skrobia retrogradowana, powstającą np. w ugotowanych i szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
Nie przyjęła się szerzej, ze względu na smak i problemy gastryczne.

Po co jeść coś, co nie jest trawione?
Odrobina błonnika jest w warzywach, star(ch)czy Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: oporna skrobia
« Odpowiedz #2 : 2013-12-28, 08:35:21 »

A to są świetne cukry na wieczny głód i produkcję wiatrów.  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: oporna skrobia
« Odpowiedz #3 : 2013-12-28, 08:54:03 »

Wiatry? A to taki efekt "dolnej fermentacji". Wink Very Happy

...szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
...

"Dębienie", znaczy hartowanie,  znaczy mocy przybywaj. Smile
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.