Czesto schabu nie kupuję, ale jak już, to wolę nabyć taki z kością;
wychodzi taniej i zostają jeszcze polędwiczki.
Można z nich zrobić wykwintne danie w dość krótkim czasie (ok. 40 minut).
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe 530 g
1 biała część większego pora pocięta w plastrerki 150 g
320 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
1 pomidor bez skórki - pocięty na ósemki 120 g
1 zmiażdżony ząbek czosnku 3 g
170 ml słodkiej śmietanki 36 %
10 g mąką do oprószenia mięsa
masło (najlepiej klarowane) do smażenia 80 g
sól, pieprz do smaku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ef6e9f56cdc38bc.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f1af12c1c335a07.htmlPrzygotowanie
Polędwiczki pokroić w plastry, następnie pociąć na szerokie paski (2-3 z jednego talarka),
lekko oprószyć mąką, krótko przysmażyć na rozgrzanym maśle - na złoty kolor.
Wyjąć mięso i na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojony por,
przeciśnięty ząbek czosnku i pieczarki - dusić ok. 10 minut.
Następnie dodać polędwiczki, śmietankę, kawałki pomidora i przyprawić do smaku.
Dusić jeszcze chwilę (ok.10 -15 minut). Gotowe danie można podawać z dodatkiem puree z masłem.
SMACZNEGO
Polędwicę można zastąpić mięsem z piersi kurczaka (najlepiej wiejskiego)
lub karkówką - co wymaga jednak dłuższego czasu duszenia.
Waga gotowej potrawy to 1084 g.
W 100 g potrawy jest B=11,6 g T=12,6 W=1,9
Dodatek puree z masłem "zoptymalizuje" potrawę.