forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 02:37:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  warzywa
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: warzywa  (Przeczytany 6825 razy)
samsun
Go


Email
warzywa
« : 2006-05-11, 15:37:27 »

Jakie warzywa lubicie i stosujecie jako dodatek w ZO?  Ja np bardzo lubie sałate i ogórki ( swierze jak i konserwowe, kiszone) - czesto salata i ogórek w psotaci mizerii ze smietaną;), ponadto cebula , czasami szpinak, pomidor od czasu do czasu, marchew,-- no i reszta to tak naprawde sporadycznie- na tym sie konczy u mnie z warzywami...
jak to jest u was?
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #1 : 2006-05-11, 16:36:53 »

Ja z natury U-WIEL-BIAM warzywa, ale pod warunkiem zdominowania ich albo nawet ZATOPIENIA W tłuszczu. I w towarzystwie wykwintnego - czyt. wysokiej jakości biologicznej - białka.
    Ciekawe, bo na owoce nie mogę patrzyć. Najgorzej jest z cytrusami.


Tomek
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #2 : 2006-05-11, 16:57:32 »

Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy!
   Hana
Zapisane
samsun
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #3 : 2006-05-11, 17:12:51 »

Tomkowi chodziło chyba o to ze jesli robi jakąs sórówke do posiłku to polewa go duzą iloscą tluszczu- tak jak w przypadku np. ogórków polanych duza iloscia smietany


od taki np "przepis" :

wątróbka we wlasnym sosie smazona na smalcu, i do tego wlasnie taka mizeria jak wyzej...

samsun
Zapisane
SzymonNM100
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #4 : 2006-05-11, 17:57:37 »

A co powiecie na temat papryki> może nie jest najtańsza w okresie zimowym, ale posiada sporo węglowodanów, więc nie trzeba jej dużo jeść, i nie jest zby słodka.
A co do owoców to lubię grejpfruty- niesłodkie, troszkę witaminy C "przemycają"
Przeszło mi z ogórkami- w wydaniu "supermarketowym" to kupowanie wody.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #5 : 2006-05-11, 17:59:06 »

Ja bym nie polecala "surowizny".
Warzywa tak, ale podduszone na maselku, lub warzywa z wody polane smietanka--pycha.
 Hana
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #6 : 2006-05-11, 19:55:50 »

Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy!

Jak się pozbieram, to walnę ten przepis na sałatkę ze śledzia, która właśnie jest tym "warzywno -tluszczowo -bialkowym" przepisem na który czekasz Smile  Nie mówiąc już o tym, że jest ulubiioną sałatką Tomka Smile

Marishka
Zapisane
samsun
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #7 : 2006-05-31, 21:34:39 »

Czekamy na ten przepis z niecierpliwością Razz
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: warzywa
« Odpowiedz #8 : 2006-11-03, 10:09:11 »

LECZO Z CUKINI
1500g Cukinia
600g Kiełbasa podwawelska
200g Cebula
150g Papryka czerwona
200g Smalec wieprzowy
150g Pomidor
Pieprz, przyprawy
2800g OGÓŁEM  B-T-W 134,1-324,1-83,6
100g PRODUKTU 4,8-11,6-3,0
350g PORCJA 1 OSOBOWA  B-T-W 16,8-40,5-10,5
STOSUNEK B-T-W 1: 2,4 : 0,6

Kiełbasę kroimy w talarki, które potem przekrajamy na pół. Cukinię, cebulę, paprykę i pomidor kroimy w kostkę.
Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy pokrojoną kiełbasę, którą przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Całość smażymy około 10 minut.
Przesmażone produkty wkładamy do garnka i dodajemy pokrojoną cukinię. Całość dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.
Wszystko dusimy jeszcze 5 minut.
Można dodać pokrojony szczypiorek i tłuczone ziemniaki.


Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 18 zapytaniami.