Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: warzywa (Przeczytany 6834 razy)
|
samsun
Go
|
Jakie warzywa lubicie i stosujecie jako dodatek w ZO? Ja np bardzo lubie sałate i ogórki ( swierze jak i konserwowe, kiszone) - czesto salata i ogórek w psotaci mizerii ze smietaną;), ponadto cebula , czasami szpinak, pomidor od czasu do czasu, marchew,-- no i reszta to tak naprawde sporadycznie- na tym sie konczy u mnie z warzywami... jak to jest u was?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Ja z natury U-WIEL-BIAM warzywa, ale pod warunkiem zdominowania ich albo nawet ZATOPIENIA W tłuszczu. I w towarzystwie wykwintnego - czyt. wysokiej jakości biologicznej - białka. Ciekawe, bo na owoce nie mogę patrzyć. Najgorzej jest z cytrusami.
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy! Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
Tomkowi chodziło chyba o to ze jesli robi jakąs sórówke do posiłku to polewa go duzą iloscą tluszczu- tak jak w przypadku np. ogórków polanych duza iloscia smietany
od taki np "przepis" :
wątróbka we wlasnym sosie smazona na smalcu, i do tego wlasnie taka mizeria jak wyzej...
samsun
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
SzymonNM100
Go
|
A co powiecie na temat papryki> może nie jest najtańsza w okresie zimowym, ale posiada sporo węglowodanów, więc nie trzeba jej dużo jeść, i nie jest zby słodka. A co do owoców to lubię grejpfruty- niesłodkie, troszkę witaminy C "przemycają" Przeszło mi z ogórkami- w wydaniu "supermarketowym" to kupowanie wody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja bym nie polecala "surowizny". Warzywa tak, ale podduszone na maselku, lub warzywa z wody polane smietanka--pycha. Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy!
Jak się pozbieram, to walnę ten przepis na sałatkę ze śledzia, która właśnie jest tym "warzywno -tluszczowo -bialkowym" przepisem na który czekasz Nie mówiąc już o tym, że jest ulubiioną sałatką Tomka Marishka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
Czekamy na ten przepis z niecierpliwością
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
LECZO Z CUKINI 1500g Cukinia 600g Kiełbasa podwawelska 200g Cebula 150g Papryka czerwona 200g Smalec wieprzowy 150g Pomidor Pieprz, przyprawy 2800g OGÓŁEM B-T-W 134,1-324,1-83,6 100g PRODUKTU 4,8-11,6-3,0 350g PORCJA 1 OSOBOWA B-T-W 16,8-40,5-10,5 STOSUNEK B-T-W 1: 2,4 : 0,6
Kiełbasę kroimy w talarki, które potem przekrajamy na pół. Cukinię, cebulę, paprykę i pomidor kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy pokrojoną kiełbasę, którą przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Całość smażymy około 10 minut. Przesmażone produkty wkładamy do garnka i dodajemy pokrojoną cukinię. Całość dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy jeszcze 5 minut. Można dodać pokrojony szczypiorek i tłuczone ziemniaki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|