Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: parówka wieprzowa a kiełbasa i inne pytania (Przeczytany 58022 razy)
|
ania12345
Go
|
Witajcie! Szukałam na necie info, ale uwierzyć nie mogę danym a nie mam książek przy sobie. Jakie są wartości odżywcze dla kiełbasy takiej jak zwyczajna i dla parówki wieprzowej ? W kiełbasie widzę tłuste kawałki a w parówce nic a niby to drugie jest tłuściejsze... Kolejne: Czy jedzenie kapusty kiszonej codziennie ok 200 gr może zaszkodzić? i co lepsze o tej porze roku : pomidory z puszki bez dodatkow, w samym sosie, czy normalny pomidor?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Witajcie! Szukałam na necie info, ale uwierzyć nie mogę danym a nie mam książek przy sobie. Jakie są wartości odżywcze dla kiełbasy takiej jak zwyczajna i dla parówki wieprzowej ? W kiełbasie widzę tłuste kawałki a w parówce nic a niby to drugie jest tłuściejsze... Kolejne: Czy jedzenie kapusty kiszonej codziennie ok 200 gr może zaszkodzić? i co lepsze o tej porze roku : pomidory z puszki bez dodatkow, w samym sosie, czy normalny pomidor?
Kiełbasa i parówki mają tak różne składy obecnie, że to co się nazywa "kiełbasa zwyczajna" i "parówka wieprzowa" może mieć w każdym sklepie inny skład. Pozostaje tylko czytać etykiety, ale w przypadku tanich wędlin to też nie jest wiarygodne Dodatek soi na przykład jest umieszczony w składnikach, ale jakiego rzędu to dodatek, jużnikt nie pisze, a białko dla parówki liczą pewno z tą soją. Niestety z tanich rzeczy to najbardziej pewne są jaja, smalec i ziemniaki W jakim sensie kapusta szkodzi? Źle się po niej czujesz, mimo to jesz? A jak się dobrze czujesz, to skąd pytanie? Pytanie powinno brzmieć: czy szkodzi mi? A na to tylko Ty znasz odpowiedź Pomidory z puszki są stosunkowo przyzwoite, na swą konserwową modłę. Moim zdaniem lepsze od tych "świeżych", bo przerabiane z nadmiarów sezonowych, tyle, że puszkowane i kartonikowane są owoce gorszej jakości...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Zlikwidowanie PN na wyroby wędliniarskie, to gorsze przestępstwo niż "Trynkiewicz", bo to powolne mordowanie milionów ludzi z zimną krwią! Ale po to Dobry Pan Bóg dał rozum niektórym, aby i ten problem sobie mogli rozwiązać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Zlikwidowanie PN na wyroby wędliniarskie, to gorsze przestępstwo niż "Trynkiewicz", bo to powolne mordowanie milionów ludzi z zimną krwią! Ale po to Dobry Pan Bóg dał rozum, aby i ten problem sobie rozwiązać. Szczęście na dobrym LCHF nie ma potrzeby jeść dużej ilości wędlin Można się szarpnąć na te drogie jak cholera Albo kupować mięso i podroby, zwłaszcza te, których nie opłaci się lub nie można technicznie podrabiać. Myślałem o "powrocie do korzeni" DO, czyli do bazowania głównie na serach z dodatkiem jaj i podrobów, ale sery też nie teges...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja już przestałam jeść wędliny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja już przestałam jeść wędliny.
My mamy swojskie kaszanki, pasztetowe, salcesony, kiełbasy i kabanosy. Reszta to domowe pieczyste i smażyste
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
Pewnie od Abdula
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
W Warszawie swojskie wyroby? Nie, z lubelskiego Mojej mamy szef ma takie hobby. Sam hoduje świnki, sam bije i robi wyroby. Nam też skapnie niemało, tylko kajtnąć się do Rodzicielki trzeba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Chciałam pogratulować, ale zastanawiam się komu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Chciałam pogratulować, ale zastanawiam się komu... Najbardziej to świnkom Indianie północnoamerykańscy po zabiciu zwierzęcia dziękowali mu i nie marnowali nawet kości. Dobry obyczaj.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
Akurat mam to szczęście, że co 2 -3 miesiące u mnie na wsi rodzice zabijają świnkę i sami z niej wszystko robimy Ale zapasy z czasem się kończą i biedny student musi się poratować masarnią. Ale znalazłam taką, w której mięso jeszcze wygląda bardzo przyzwoicie;) aż sama zdziwiona jestem, że takie kiełbasy robią. Żadnych dolegliwości nie czuję po spożyciu kapusty ale wiadomo, coś może się z czasem dopiero objawić ..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Akurat mam to szczęście, że co 2 -3 miesiące u mnie na wsi rodzice zabijają świnkę i sami z niej wszystko robimy Ale zapasy z czasem się kończą i biedny student musi się poratować masarnią. Ale znalazłam taką, w której mięso jeszcze wygląda bardzo przyzwoicie;) aż sama zdziwiona jestem, że takie kiełbasy robią. Żadnych dolegliwości nie czuję po spożyciu kapusty ale wiadomo, coś może się z czasem dopiero objawić .. Wsłuchuj się w siebie i używaj tego co masz pod skalpem Na codzień postaw na żółtka, masło i sery. Mięsa niewiele, bo podkręca skutecznie apetyt, raczej słonina, boczek, podroby niż wędliny, zwłasza te "na handel".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ania12345
Go
|
a jakie sery polecasz? mi sie wydaje, ze wszystkie mozna do jednego worka wrzucic.... i serow dlatego nie jem. Ale jem masło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
I bardzo słusznie, że nie jesz serów, ale i masła jeść nie powinnaś, bo masło jest ponoć bardzo szkodliwe. I pamiętaj, aby pomidora nie łączyć z ogórkiem, bo ogórek ma inhibitora na pomidora.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
I bardzo słusznie, że nie jesz serów, ale i masła jeść nie powinnaś, bo masło jest ponoć bardzo szkodliwe. I pamiętaj, aby pomidora nie łączyć z ogórkiem, bo ogórek ma inhibitora na pomidora. No i nie Hitchcock jesteś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie powaga, bo zaś codzienne jedzenie 200g kwaszonej kapusty jest zgodne z "formułą 300g". I co można? Tylko jest problem ile białka z tej kapusty doliczyć, aby się nie przebiałczyć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Generalnie tarapaty
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|