Gulasz węgierski z plackiem ziemniaczanym
Przepis na placki ziemniaczane wzięłam z „Książki Kucharskiej – 700 przepisów kulinarnych” JK. Jest to przepis nr 17.
W 100g placków jest 8,7g białka, 42,5g tłuszczu i 8,2g węglowodanów
Do gulaszu użyłam:
800g karkówki
100g smalcu
80g cebuli
10g (duży ząbek) czosnku
210g papryki czerwonej
230 pomidora
80g marchwi
40g selera
30g korzenia pietruszki
80g koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
Przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie,
papryka słodka i ostra, szczypta cukru i vegety.)
Mięso pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na patelni - na smalcu.
Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę z czosnkiem i zeszkliłam je.
Dodałam 400g wody, (lepiej użyć wywaru mięsnego - jeśli się takowym dysponuje)
i dusiłam składniki godzinę. Następnie dodałam do tego pokrojoną w kostkę włoszczyznę,
pomidory, paprykę i koncentrat pomidorowy. Po czym dusiłam potrawę następną godzinę.
Na koniec przyprawiłam ją do smaku - dość pikantnie, jak tradycja naszych bratanków każe;).
Zagęszczać gulaszu nie trzeba, po wyparowaniu części wody staje się on wystarczająco gęsty.
Na zdjęciu jest porcja składająca się z 60g placka i 120g gulaszu.
W takiej porcji potrawy jest 19g białka; 53,1g tłuszczu; 10,8g węglowodanów
B:T:W TEJ PORCJI WYNOSI 1: 2,8 : 0,6
W 100g samego gulaszu jest
B= 11,5g T=23g W = 4,9
1 :2 :0,4
http://optymalni.hol.es/images/kulinaria/P1030982.JPG