Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Udka kurczacze duszone (Przeczytany 16193 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Miałem jakiś czas temu kurkę-podwórkę, o wadze sprawionej tuszki 1,1 kg. Po upieczeniu z dodatkiem 125 g smalcu miała 0,9. Więc coś tam odchodzi, ale nie tyle co z brojlerów Jak mam to jem, głównie skóry, sadło, chrząstki i kuper, resztę wyjadają mi dziewczyny Drób jest taki lekki, w porównaniu z boczkiem, ale czasem lubię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja od czasu do czasu też robię udka z kurczaka albo skrzydełka pieczone w piekarniku, lub - gdy jest ich mała ilość - na patelni. Smażę je pod przykryciem, a pod sam koniec odkrywam je i zwiększam "ogień", tak aby skórka stała się w nich chrupiąca. Na ogół mamy drób wiejski, ale nie zawsze... Dzieci pamiętają ten smak kurczaków z wczesnego dzieciństwa i jeszcze (chociaż coraz rzadziej) o nie się dopominają. Skrzydełka z grilla tez lubią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Przynajmniej jest pewność, że kosci zostaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Ja ze Starszakiem drobiu nie jadam (oczywiście jak poczęstują, to zjem), a Żona z Młodszakiem czasami zagryzają w ramach przekąski skrzydełka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Przynajmniej jest pewność, że kosci zostaną.
Kości z kurczaka wyrzucamy. Nawet Donkowi ich nie dajemy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Moja psina lubiła chrząstki obgryzać. Trzymałem zawsze kość tak aby tylko końcówka wystawała - nieźle nam szło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Moja psina lubiła chrząstki obgryzać. Trzymałem zawsze kość tak aby tylko końcówka wystawała - nieźle nam szło. A mój je całe połówki kury rosołowej, surowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Zmurszałe przynajmniej trochę, czy tak na świeżo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
czasami zagryzają w ramach przekąski skrzydełka. W skrzydełkach wychodzi bardzo dobra proporcja skóry do reszty jadalnej, dlatego skrzydełka są bardzo "niezdrowe", ale takie smaczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Zmurszałe przynajmniej trochę, czy tak na świeżo? Zależy jak poleży Staje jaja, zgliwiały twaróg czy woniejące mięso psom nie szkodzi. A może nawet pomaga
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
czasami zagryzają w ramach przekąski skrzydełka. W skrzydełkach wychodzi bardzo dobra proporcja skóry do reszty jadalnej, dlatego skrzydełka są bardzo "niezdrowe", ale takie smaczne. Dawno temu robiłam skrzydełka w wersji "bankietowej" więc może trzeba je właśnie powtórzyć... Spróbuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W internecie znalazłam, że w skrzydełkach jest B - 19 g, T - 12 g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
W internecie znalazłam, że w skrzydełkach jest B - 19 g, T - 12 g.
Prawie dobrze. Smalec, śmietanka i obleci Tylko kurzy kolagen...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Miałem ci ja w rodzinie kilku farmerów brojlerów. Nascie lat temu(początki D.O.) z okazji jakiegos tam święta spotlkaliśmy się. W dzieciństwie , z Józkiem bylismy najlepszymi kumplami. Józek , jade do ciebie , bo bagaznik mam pusty , a dla ciebie załadowanie go do pełna nie sprawi żadnych trudnosci - wypowiedziałem dość śmiało powyższe słowa.
Przykro mi , ale za bardzo cie lubię , aby sprostać twe zachcianki. Powiem tylko tyle , że gdybym to teraz uczynił , a ty wpakowałbyś do gara jednego z moich "tuczników , to spier...byście z mieszkania , razem z sąsiadami.. Wyjaśnił dlaczego i to wystarczyło , aby z daleka omijać , sklepy , smazalnie z tym wynalazkiem natury...po wszelkie czasy , po wszelkie plemiona nasze.
Szkoda tylko , ze kolejny kuzyn , wielki piekarz , nie miał takich wiadomosci o swoim produkcie i nie natrafiłem na niego w odpowiednim momencie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Profesorowie z ówczesnej AK produkt sobie chwalili. A dziś, dziś na 5*wio też wyhodować można profesorstwo, dosłownie znaczy na wszystkim, co można zeżreć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A jakie było wyjaśnienie kuzyna, Kristan?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Na trzy tygodnie przed ubojem kurki dostawały papu , jakie winny spożywać cały swój żywot. To wystarczało , aby po "oczyszczaniu" trafiały na talerz. A fuj...ten smród...ale od czego jest w zanadrzu ok 3 000 poprawiaczy żywności( kiedys 100). Unia ma swoje zasady!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|