admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26739
|
Gipsowo, czy lżej? Nie wiem, czy teraz się skręcenia kwalifikuje na opatrunek gipsowy, czy w te ortezy?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na samo skręcenie kostki (bez żadnych naderwań) można ortezę założyć (ja tak miałam). Gips jest bardziej uciążliwy i naraża na większe powikłania, np. skrzep od długiego unieruchomienia. Ortezy na allegro są tanie. Przy zerwanym więzadle nie powinien być zabieg?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jaki zabieg? Przecież jest zapaść służby chorobie, a taki "zabieg" to pewnie z 10tys. zł, albo lepiej, NFZ kosztuje! Sama sterylizacja scyzoryla przy dzisiejszych kosztach prądu! A co będzie w styczniu? Lepiej nie myśleć.
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Jakoś będzie
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Miałam pełne zerwanie, bezgipsowo w ortezie, ale początek bez opierania stawania i ruszania / choć pan od USG nie widział przeciwskazań by chodzić. Jednak ja pracuję z moją fizjoterapeutką więc jej się słucham. Zrosło się, ale na ostatnim badaniu wyszły luzy - podobno blizna może się obkurczyć i wtedy powinno być ok. No zobaczymy. Noga najbardziej bolała mnie już po zrośnięciu. No i lubi jeszcze trochę puchnąć. W każdym razie niebawem kolejna wizyta. A w całym czasie rehabilitacja. Czyli nuudy. Ćwiczyłam mocniej nogę słabszą (jeszcze jest chudsza) no i teraz ma zdecydowanie więcej hmm siły aby się wyżej podnieść sic od tej zdrowej. Muszę je wyrównać, bo różnica duża. ( O ok 25-30% - jak to się stało? Wcześniej były po równo zasadniczo. Tyle pracy do nadrobienia. Najbardziej brakuje mi rurki i moich utraconych sił mięśni) Gipsowo, czy lżej? Nie wiem, czy teraz się skręcenia kwalifikuje na opatrunek gipsowy, czy w te ortezy?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale lepsze luzy niż za ciasno...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
No raczej...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Chodzi o to aby usztywnić.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Bez tego to w luz nawet nie wejdzie!
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Widzę, ze doświadczenie przez Was przemawia.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Widzę, ze doświadczenie przez Was przemawia. Ba, lata lecą to i praktyka czasem zawodzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
I prawidłowo! Na ręce starczy denaturat!
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Cześć - może być Od czerwca powróciłam do treningów. Przy nieprzewidywalnych lądowaniach stosuję stabilizator na kostkę oraz do ćwiczeń na wysokich obcasach z koturnem. Poza tym już bez stabilizatora. Trochę ostatnio mniej ćwiczę kostkę - musze znow zacząć to robić regularnie bo jednak jeszcze czasem ma tendencje do wywijania sie na dosyć prostym chodniku, wiec jeszcze stabilizacja nie jest taka jak być powinna. Wiec uważać trzeba Cześć, jak zdrówko?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Jr. Member
wiadomoci: 574
|
Po covidowej przerwie zeszły rok podsumowuję na zbyt krótki na rurce . Teraz znów i od nowa nadrabiam zaległości. Trochę to dziwne, ale przynajmniej bez stabilizatora już ćwiczę choć mam go na stałe w torbie treningowej. Przynajmniej teraz ciągnę za swoją grupą ostrożnie nadrabiając zaległości. Najważniejsze by się nie skusić na coś za bardzo hop do przodu.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Najważniejsze by się nie skusić na coś za bardzo hop do przodu.
O to to! Zajechać się jest łatwo, ale robić stałe, powolne postępy, to clue treningu!
|
|
|
|
|
|
|
|