Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Moje tiramisu (Przeczytany 17146 razy)
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Chciałam, żeby było bezglutenowe, więc ciasto zrobiłam z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowymTylko, że zamiast 4 jajek dałam 5 i tym samym 5.5 dkg kakaa i 2 łyżki ksylitolu. Żółtka należy utrzeć z cukrem/ksylitolem, dodać kakao [b. zgęstnieje], następnie ubić 5 białek, połowę dodać do masy żółtkowo-kakaowej i mikserem połączyć, następnie dodać resztę białek i tym razem delikatnie łyżką wymieszać. Upiec, wystudzić, przekroić na pół. Masa: 0.5 kg mascarpone, 3 jajka, 2 łyżki ksylitolu/cukru Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem, następnie dodać mascarpone i dalej ubijać do połączenia, ubić białka i delikatnie razem wymieszać. Blaty nasączamy kawą i rumem, przekładamy kremem, na wierzchu posypujemy kakao. Przechowujemy w lodówce. Proporcje wyszły: 1:4:0,6 w wersji z ksylitolem, z cukrem wyjdzie trochę inaczej, ale też nieźle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wygląda mniamuśnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ostatnio jem sporo Mascarpone, ze względu na niewielką ilość białka oraz pogarszającą się jakość twarogu. Bardzo fajny, optymalny ser, a z żółtkami i cukrem pełnowartościowe danko Bardzo dobrze, że jest alternatywa z cukrem, bo nie lubię ksylitolu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja tego ksylitolu nie próbowałam, ale sam nazwa mnie już odstrasza... Jakaś taka toksyczna...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja tego ksylitolu nie próbowałam, ale sam nazwa mnie już odstrasza... Jakaś taka toksyczna... Mi po ksylitolu, stewii, syntetycznych słodzikach pozostaje taki dziwny niesmak w ustach. Nie ma go po cukrze, miodzie i przetworach owocowych Ale ksylitol, zdaje się, jest popularny wsród niektórych optymalnych...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Różne dziwne rzeczy są popularne wśród niektórych Optymalnych... nawet pestki moreli...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Różne dziwne rzeczy są popularne wśród niektórych Optymalnych... nawet pestki moreli... Eeee, jądra pestek moreli można traktować jak orzechy, migdały to przecież najbliżsi kuzyni, rodzaj Prunus czyli śliwa W dawnych książkach kucharskich jest zalecenie by dodawać "gorzki migdał" dla charakterystycznego posmaku, a to nic innego jak jądro pestki śliwy czy brzoskwini.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Np. kompot z wiśni drylowanych, daleko tak nie ma dobrego aromatu, jak z całych wiśni...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Np. kompot z wiśni drylowanych, daleko tak nie ma dobrego aromatu, jak z całych wiśni... Pewno nalewki też "Witamina B 17" to bardzo rozpowszechniona substancja wśród roślin, a i mięso trawożernych ją zawiera. Indianie Równin Ameryki północnej jedli wiśnie (nie odróżniało ich od czereśni, jak my) żując razem z pestkami. Mi ostatnio smakują orzechy nerkowca, zjadam garstkę co jakiś czas, a one też mają jej sporo. Cooler przeczyta, to się uśmiechnie Tylko, że przy hydrolizie amigdaliny oprócz glukozy to możemy uzyskać co najwyżej kwas benzoesowy, nie widzę inaczej żeby nirtyl, którym jest również amigdalina w żołądku (w środowisku słabokwaśnym) nie zhydrolizował nam właśnie do kwasu karboksylowego (pośrednio tworząc amid). Więc jedzenie tu nic nie pomoże, a raczej nie zaszkodzi no chyba ze "sraka" z powodu dużej ilości miazgi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Problem "glutenu" dotyczy zaledwie 1% populacji, ale chory na gluten jest conajmniej co drugi. Modna choroba! To samo tyczy "uczulenia" na mleczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Prawidłowo!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak prawidłowo? Kłamać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Lepiej powiedzieć prawdę, że jest się na Kwaśniewskim, to zaraz albo niezręczna cisza zapadnie, albo agresywna agitka na zejście ze złej drogi i w związku z tym impreza sie szybciej skończy. Nawet przy świadomych dietetycznie ludziach, mówię, że jestem na LCHF, bo Kwaśniewski to taka trochę magia, trochę cholerawieco A na LCHF kiwają głową (ryby, ptactwo, olej lniany, orzechy i warzywa z oliwą, tak? ) i po sprawie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak prawidłowo? Kłamać? Żeby dali spokój, coś jak: pyszne te pierożki, ciociu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Problem "glutenu" dotyczy zaledwie 1% populacji, ale chory na gluten jest conajmniej co drugi. Modna choroba! To samo tyczy "uczulenia" na mleczne. Ale w 100g kakao, które użyłam było 13g węglowodanów a w mące pszenicznej jest 72, więc dużo lepsze proporcje uzyskałam a smakowo też jest b. fajnie, bo to ciasto jest intensywnie czekoladowe. Co do ksylitolu, uzyskuje się go z brzozy jako wyilizowany związek chemiczny, tak samo jak sacharozę z buraka. A smakuje identycznie jak cukier, nie ma żadnego posmaku jak stewia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale to nie o węglowodany mi chodziło, tylko o sztuczne dmuchanie problemu bezglutenowości, który występuje zaledwie u dziesięciu osób na tysiąc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Że też na naszym forum akurat na Gavroche musiało paść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|