forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 10:56:46

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669762 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Moje tiramisu
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Moje tiramisu  (Przeczytany 17150 razy)
ziuta
Jr. Member
**
wiadomoci: 598


Moje tiramisu
« : 2014-05-01, 16:06:42 »

Chciałam, żeby było bezglutenowe, więc ciasto zrobiłam z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym
Tylko, że zamiast 4 jajek dałam 5 i tym samym 5.5 dkg kakaa i 2 łyżki ksylitolu.
Żółtka należy utrzeć z cukrem/ksylitolem, dodać kakao [b. zgęstnieje], następnie ubić 5 białek, połowę dodać do masy żółtkowo-kakaowej i mikserem połączyć, następnie dodać resztę białek i tym razem delikatnie łyżką wymieszać.
Upiec, wystudzić, przekroić na pół.
Masa: 0.5 kg mascarpone, 3 jajka, 2 łyżki ksylitolu/cukru
Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem, następnie dodać mascarpone i dalej ubijać do połączenia, ubić białka i delikatnie razem wymieszać.
Blaty nasączamy kawą i rumem, przekładamy kremem, na wierzchu posypujemy kakao.
Przechowujemy w lodówce.

Proporcje wyszły: 1:4:0,6 w wersji z ksylitolem, z cukrem wyjdzie trochę inaczej, ale też nieźle Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #1 : 2014-05-01, 16:11:33 »

Wygląda mniamuśnie... Very Happy
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #2 : 2014-05-01, 16:36:42 »

Ostatnio jem sporo Mascarpone, ze względu na niewielką ilość białka oraz pogarszającą się jakość twarogu.
Bardzo fajny, optymalny ser, a z żółtkami i cukrem pełnowartościowe danko Very Happy
Bardzo dobrze, że jest alternatywa z cukrem, bo nie lubię ksylitolu.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #3 : 2014-05-01, 16:39:26 »

Ja tego ksylitolu nie próbowałam, ale sam nazwa mnie już odstrasza... Confused Jakaś taka toksyczna... Twisted Evil
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #4 : 2014-05-01, 16:47:14 »

Ja tego ksylitolu nie próbowałam, ale sam nazwa mnie już odstrasza... Confused Jakaś taka toksyczna... Twisted Evil
Mi po ksylitolu, stewii, syntetycznych słodzikach pozostaje taki dziwny niesmak w ustach.
Nie ma go po cukrze, miodzie i przetworach owocowych Very Happy
Ale ksylitol, zdaje się, jest popularny wsród niektórych optymalnych...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #5 : 2014-05-01, 16:51:00 »

Różne dziwne rzeczy są popularne wśród niektórych Optymalnych... Rolling Eyes nawet pestki moreli... Cool
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #6 : 2014-05-01, 16:58:22 »

Różne dziwne rzeczy są popularne wśród niektórych Optymalnych... Rolling Eyes nawet pestki moreli... Cool
Eeee, jądra pestek moreli można traktować jak orzechy, migdały to przecież najbliżsi kuzyni, rodzaj Prunus czyli śliwa Very Happy
W dawnych książkach kucharskich jest zalecenie by dodawać "gorzki migdał" dla charakterystycznego posmaku, a to nic innego jak jądro pestki śliwy czy brzoskwini.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #7 : 2014-05-01, 17:08:21 »

Np. kompot z wiśni drylowanych, daleko tak nie ma dobrego aromatu, jak z całych wiśni... Rolling Eyes
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #8 : 2014-05-01, 17:22:33 »

Np. kompot z wiśni drylowanych, daleko tak nie ma dobrego aromatu, jak z całych wiśni... Rolling Eyes
Pewno nalewki też Very Happy
"Witamina B 17" to bardzo rozpowszechniona substancja wśród roślin, a i mięso trawożernych ją zawiera.
Indianie Równin Ameryki północnej jedli wiśnie (nie odróżniało ich od czereśni, jak my) żując razem z pestkami.
Mi ostatnio smakują orzechy nerkowca, zjadam garstkę co jakiś czas, a one też mają jej sporo.
Cooler przeczyta, to się uśmiechnie Very Happy
Tylko, że
Cytuj
przy hydrolizie amigdaliny oprócz glukozy to możemy uzyskać co najwyżej kwas benzoesowy, nie widzę inaczej żeby nirtyl, którym jest również amigdalina w żołądku (w środowisku słabokwaśnym) nie zhydrolizował nam właśnie do kwasu karboksylowego (pośrednio tworząc amid). Więc jedzenie tu nic nie pomoże, a raczej nie zaszkodzi no chyba ze "sraka" z powodu dużej ilości miazgi.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #9 : 2014-05-01, 17:36:46 »

Problem "glutenu" dotyczy zaledwie 1% populacji, ale chory na gluten jest conajmniej co drugi. Shocked
Modna choroba!  Cool  Wink
To samo tyczy "uczulenia" na mleczne.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #10 : 2014-05-01, 17:38:33 »

Problem "glutenu" dotyczy zaledwie 1% populacji, ale chory na gluten jest conajmniej co drugi. Shocked
Modna choroba!  Cool  Wink
Ja obowiązkowo jestem chory na gluten, jak na ciasta i chlebki namawiają Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #11 : 2014-05-01, 17:40:31 »

Prawidłowo!  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #12 : 2014-05-01, 17:43:19 »

Jak prawidłowo? Shocked Kłamać? Shocked
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57199


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #13 : 2014-05-01, 17:50:49 »

Lepiej powiedzieć prawdę, że jest się na Kwaśniewskim, to zaraz albo niezręczna cisza zapadnie, albo agresywna agitka na zejście ze złej drogi i w związku z tym impreza sie szybciej skończy. Wink  Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #14 : 2014-05-01, 18:01:08 »

Lepiej powiedzieć prawdę, że jest się na Kwaśniewskim, to zaraz albo niezręczna cisza zapadnie, albo agresywna agitka na zejście ze złej drogi i w związku z tym impreza sie szybciej skończy. Wink  Laughing
Nawet przy świadomych dietetycznie ludziach, mówię, że jestem na LCHF, bo Kwaśniewski to taka trochę magia, trochę cholerawieco Very Happy
A na LCHF kiwają głową (ryby, ptactwo, olej lniany, orzechy i warzywa z oliwą, tak? Laughing) i po sprawie Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #15 : 2014-05-01, 18:01:58 »

Jak prawidłowo? Shocked Kłamać? Shocked
Żeby dali spokój, coś jak: pyszne te pierożki, ciociu Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #16 : 2014-05-01, 18:14:26 »

Lepiej powiedzieć prawdę, że jest się na Kwaśniewskim, to zaraz albo niezręczna cisza zapadnie, albo agresywna agitka na zejście ze złej drogi i w związku z tym impreza sie szybciej skończy. Wink  Laughing

Zdziwienie jest... Shocked
Zapisane

ziuta
Jr. Member
**
wiadomoci: 598


Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #17 : 2014-05-01, 19:07:49 »

Problem "glutenu" dotyczy zaledwie 1% populacji, ale chory na gluten jest conajmniej co drugi. Shocked
Modna choroba!  Cool  Wink
To samo tyczy "uczulenia" na mleczne.

Ale w 100g kakao, które użyłam było 13g węglowodanów a w mące pszenicznej jest 72, więc dużo lepsze proporcje uzyskałam a smakowo też jest b. fajnie, bo to ciasto jest intensywnie czekoladowe.

Co do ksylitolu, uzyskuje się go z brzozy jako wyilizowany związek chemiczny, tak samo jak sacharozę z buraka.
A smakuje identycznie jak cukier, nie ma żadnego posmaku jak stewia.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #18 : 2014-05-01, 19:17:07 »

Ale to nie o węglowodany mi chodziło, tylko o sztuczne dmuchanie problemu bezglutenowości, który występuje zaledwie u dziesięciu osób na tysiąc.  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Moje tiramisu
« Odpowiedz #19 : 2014-05-01, 19:42:58 »

Że też na naszym forum akurat na Gavroche musiało paść. Shocked
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 20 zapytaniami.