Autor
|
Wtek: YT, to lubię (Przeczytany 916466 razy)
|
RafałS
|
Niezbyt. Dobrze jednak wiedzieć iż słówka złudne dobrane zostały celem prowokacyji w celu dalszym jutubczenia se się.
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
http://video.anyfiles.pl/videos.jsp?id=86367Jeden z najciekawszych (przynajmniej dla mnie) odcinków "Zagadek Wszechświata" (Through the Wormhole). Gorąco polecam. Odcinek traktuje o sposobach na przetrwanie zagłady ludzkości przez Słońce i sposobie na przetrwanie śmierci naszego Wszechświata. Opowiada m.in.: O "stworzeniu Słońca na Ziemi" - niewyczerpalnego źródła czystej energii, a konkretnie chodzi o syntezę/fuzję jądrową, która przekształca w energię niemal 1% masy jąder wodoru - szklanka wody mogłaby zasilić przez dobę w energię każde milionowe miasto. 365 szklanek "wody" zapewniłoby milionowej społeczności energię na rok. O podróży międzygwiezdnej zdolnej do przetransportowania całej populacji Ziemi do dowolnej innej gwiazdy (układu planetarnego) w galaktyce Drogi Mlecznej, za sprawą napędu "czarnodziurowego" - napędu kosmicznego czerpiącego energię z wypromieniowanej masy z mikroskopijnej czarnej dziury o masie 2 mln ton (masa typowego tankowca) i wielkości 300 razy mniejszej od protonu - energii z takiej czarnej dziury starczyłoby na mniej więcej 100 lat. Czarna dziura przekształca w energię praktycznie 100% masy materii,a im mniejsza czarna dziura, tym prędkość uciekającej energii z niej jest szybsza. Mechanika kwantowa traktuje cząstki jak wibracje, a wibracje uciekną z każdej pułapki (nawet z tzw. "horyzontu zdarzeń") za sprawą tzw. efektu tunelowego. O teoretycznej możliwości stworzenia od podstaw nowego wszechświata - przez ludzkość. Coraz więcej kosmologów sądzi, że nasz Wszechświat jest jednym z niezliczonej liczby innych wszechświatów znajdujących się w jednym Wieloświecie. Astrofizycy zgodnie uważają, że nasz Wszechświat tuż po narodzeniu był wielkości małego okrucha o masie około 10 kg i temperaturze 100 mln mln stopni (obecny Wielki Zderzacz Hadronów (LHC) musiałby być wielki jak Układ Słoneczny, aby było to wykonalne ) , a wszystkie składniki potrzebne do stworzenia nowego wszechświata mieszczą się w dłoni.
Niby kosmologia tak bardzo mnie ciekawi, a sam nigdy nie pomyślałem o tym, że rasa o wyższej inteligencji mogłaby nawet cały wszechświat stworzyć. Ta właśnie koncepcja rozbudziła moją wyobraźnię! Bo co, jeśli nasz Wszechświat nie powstał wskutek naturalnego procesu kosmicznego, tylko jakaś bardzo stara i zaawansowana technologicznie cywilizacja z innego wszechświata postanowiła stworzyć (bo chciała i mogła) nasz wszechświat? Taka możliwość jest dla mnie wielce intrygująca!
Przypomnę, że nasz Wszechświat liczy sobie około 61 lat galaktycznych, czyli 61*225,000,000 = ~13.725e9 (13,725*(1,000^2)). Powiedzmy 13,8 mld (tysięcy milionów) po naszemu, a 13,8 bln po inszemu (w krótkiej skali). Natomiast Pralaya (Hindu cosmology) mówi, że jeden wszechświat w Wieloświecie istnieje 311 trylionów i 40 bilionów ziemskich lat (krótka skala), lub po naszemu 311 bilionów i 40 miliardów ziemskich lat.
"Praakritik Pralaya, which is of 311,040,000,000,000 solar years duration, occurs after the completion of life of Brahma (i.e. 100 Brahma years = 311 trillion and 40 billion earth years = one day of Vishnu = 1 Parama). After the completion of one Brahma life cycle, the complete dissolution of all the entities (i.e. the Pancha Mahabhutha or Universe) takes place in the eternity (God). Praakritik Pralaya is the time for which Vishnu sleeps. The next morning, he again gives birth to a new Lord Brahma and asks him to create new worldly entities. Noticeably, Praakritik Pralaya and the Life of Brahma are of equal duration."
311,040,000,000,000-13,725,000,000 = 3.11026275e14 (ciężka liczba); Pozostało ~311,026,275,000,000 ziemskich lat do... no właśnie do czego?
Wieloświat to Wisznu. A nasi "stwórcy" z innej gwiazdy i może galaktyki, zostawili nam bardzo piękny opis jak to wszystko funkcjonuje. Nic tylko studiować święte księgi Hinduizmu! O zapanowaniu nad strukturą czasoprzestrzeni i stworzeniu przejścia (tunelu czasoprzestrzennego) do wszechświata równoległego. To nam zajmie jeszcze tysiące albo miliony lat.
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Bo wszystko się zaczęło w Raju, czyli w Indiach!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W tym biega, a nawet jeździ, że "najważniejsze przestrzegać zasad... "
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja tam się też nie wczuwam, ważne że trenuje gadkę i nie klnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
...a te gierki to jednak ja nie ogarniam i nawet nie próbuję... Ja też nie, ale statystykę nabijam, co by się chłopak szybko nie zniechęcił.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja tam się też nie wczuwam, ważne że trenuje gadkę i nie klnie. Lekcje retoryki...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie wiem o co Kazań, ale lubię ludzi z ciekawym hobby Młody chyba jakieś zmiany mutacyjne przechodzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|