Autor
|
Wtek: YT, to lubię (Przeczytany 917764 razy)
|
vvv
Go
|
Pewna liczba sześciocyfrowa zaczyna się cyfrą 4. Jeśli cyfrę tę z pierwszego miejsca przestawimy na ostatnie, zachowując pozostałe cyfry w początkowym porządku, to otrzymamy liczbę czterokrotnie mniejsza. Jakie to liczby? 4*100000+x=(10x+4)*4
400000+x=40x+16 399984=39x 399984:39 = 133328:13 (To uczą jeszcze pisemnego dzielenia?)x=10256Odpowiedź: 410256 i 102564
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wciągające... Namawiam Darka do zrobienia serii dla przygotowujących sie do konkursów kuratoryjnych i ligi zadaniowej, bo dzieciak ma jak nikt we Włocławku doświadczenie w tych konkursach (praktycznie od czwartej klasy zawsze jakieś finały i laureactwo) - cos w stylu - https://www.youtube.com/watch?v=3EDMIbcyXzA - Ale mi się dziecko zmieniło w niecałe dwa lata! Szczególnie intelektualnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No nie słucha! Ale to w ramach podejmowania samodzielnych decyzji w pierdołach... Od czegoś samodzielność decyzyjną trzeba zacząć. I jeszcze mu mówiłem, aby na angielski się przerzucił w nagrywaniu, bo jak grał w Dofusa, to inaczej się nie dało. Więcej znajomych miał (ma) na tym Dofusie niż niejeden na pejsbuku. Nawet jakąś swoją grupę graczy miał., której przewodził. Gildia się to nazywało chyba. Pisali tylko po anglosasku i dziecko w godzinę gry więcej się ang. nauczało niż w miesiąc w szkole.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Przez zabawę jest najlepsza nauka, samo wchodzi. Jeszcze lepsze są wyjazdy, w miesiąc się ogarnia cały rok, takie turbo przyspieszenie.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jedyne co mu poleciłem to naturalne zachowanie, bez szpanowania i plugawych słów. I widzę, że tego się trzyma.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Jak obce dzieci uczą się języka obcego? No tak jakoś w praktyce i tak im zostaje. A jest to najlepsza metoda jaką znam.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dziadek i babcia mają razem 140 lat. Po ile lat ma każde z nich, jeżeli dziadek ma dwa razy tyle lat, ile babcia miała wtedy, gdy dziadek miał tyle lat, ile ma teraz babcia? d+b=140 d=2(b-(d-b)) d=2(2b-d) d=4b-2d 3d=4b b=0.75d 1.75d=140 d=80 b=60 20 lat temu d=60 b=40, obecnie d=80 b=60. Uuu, Mariusz, popa tylko na to. Przy czterech dyszkach babeczka dwie dyszki jest jakby w sam raz, na konkursach to już propagują.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu! Ty się nie czepiaj ryczących czterdziestek...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiesz, dobra rycząca czterdziestka jest lepsza od słodkiej dwudziestki... Gdzie o tym czytałem naturalnie...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W pisemku dla kanibali?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nieufni mają tylko ołówki. Reszta ma to w...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Długo Krzysiu wytrzymuje bez mrugania oczami...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciekawe czy wyłysieje wcześnie?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na mądrej głowie włos się nie trzyma, nie ubliżając nikomu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|