administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Ale obnizka citu (15%) dla malych juz im nie przeszkadzala?
|
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
A nie dlatego, ze sami citu nie placa?
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Kombinują jak mogą, a w końcu i tak skończy się kolejną wyżebraną pożyczką. Jeżeli ma to być z uszczelnienia VATu 80 mld to niech dadzą dodatkowo 500+ - a dla dla emerytów +1000. Na razie wpływy podatkowe są o chyba 10 mld większe niż zakładano, więc na razie nie muszą. Bo z podatku OC trochę wpadnie to są dochody budżetowe? Głównym akcjonariuszem PZU jest Skarb Państwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Głównym akcjonariuszem PZU jest Skarb Państwa PZU repolonizuje banki. Nie będzie pewnie dywidend.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
I za najem tez poniekad, wiec moze i z tej tej oplaty ich zwolnic? Nie wiem, nie jestem specjalistą od podatków. Wiem natomiast, że nie wolno karać ludzi za pracę (PIT, CIT), a pozostałe podatki (bo jakieś niestety muszą być np. VAT czy obrotowy) powinny być jednakowe dla wszystkich. Jeżeli tego nie będzie, to zawsze będzie możliwość omijania płacenia przez niektórych kosztem całej reszty.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
I za najem tez poniekad, wiec moze i z tej tej oplaty ich zwolnic? Nie wiem, nie jestem specjalistą od podatków. Wiem natomiast, że nie wolno karać ludzi za pracę (PIT, CIT), a pozostałe podatki (bo jakieś niestety muszą być np. VAT czy obrotowy) powinny być jednakowe dla wszystkich. Jeżeli tego nie będzie, to zawsze będzie możliwość omijania płacenia przez niektórych kosztem całej reszty. Rozumiemy sie bez slow
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Likwidacja PiT nie wchodzi w rachubę ponieważ nic tak obywatela nie zniewala i przywiązuje do państwa, jak coroczne ZEZNANIE. Jak sama nazwa wskazuje - podejrzany jest każdy, kto składa...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ale duża bidna część społeczeństwa nie płaci PIT-ów, a zrównoważenie braku PITu i CITu to zwiększenie VATu. Obciążeni zostaną w równym stopniu co inni, czyli zbiednieją, co będzie miało implikacje w utrzymaniu systemu politycznego. Marzeniem tylko wtedy będzie powrót Leppera i Kaczyńskiego.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Właśnie dlatego dostali 500+, bo to też uzależnia i ubezwłasnowolnia...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Każdy sposób do pozyskanie wyborców jest dobry. Prezydent Turcji chce przyznać 4 mln uchodźcom obywatelstwo tureckie, aby poszerzyć swój elektorat. Oczywiście patrząc z perspektywy korzystającego z dostępnych mechanizmów. Nie możemy się dziwić, że ktoś chce skutecznie wykonywać swoją pracę/służbę. Aby realizować cele musi mieć legitymizujący jego poczynania elektorat.
Najlepszy sposób na ''ubezwłasnowolnie'' to poznanie mechanizmów funkcjonowania systemów politycznych. Niektórzy nie chcą ich poznać, niektórzy nie wiedzą, uważają, że to jakieś teorie spiskowe. Media nie wyprowadzają ich z błędu (przecież mają też korzyści).
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Wszystko spoko, mogą sobie legitymizować ale pod warunkiem że ponoszą za to materialne konsekwencje. A teraz jest bajka, można sobie wszelkie swoje urojenia bezkarnie realizować - jak w zakładzie dla psychicznie chorych.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
albo się gra tak jak przeciwnik pozwala, albo w ogóle się nie gra. Rzeczywistość jest zupełnie inna niż nasze wyobrażenia o rzeczywistości. Mamy skłonności do konfabulacji, czy wybielania jej (lub zaczerniania). Co powinno być, a jak jest - to dwie różne sprawy, często nie mające po drodze.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Od kiedy interesuje się "polityką" zauważyłem, że ludzie wybrani na najważniejsze stanowiska cieszą się jak dzieci. To oznacza, że kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego, że biorą odpowiedzialność za organizację państwa prawie 40mln obywateli - czyli psychicznie chorzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale to Dobra Zmiana, którą tworzą Dobrzy ludzie, więc czynią Dobro. Aż grzechem było by swoimi nie obstawiać.
|
|
|
|
|
|
|
|