adampio
Go
|
100 gram masla topimy na patelni w miedzyczasie ubijamy jajka ( te ilosc, ktora lubimy) ze 100 ml smietanki 36 albo 38 % wszystko wlawamy na goraca patelnie. Tu najwazniejsze : bardzo delikatnie staramy sie wciagnac maslo w mase jajeczna, ktora musi byc delikatna i aksamitna smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Proste, ale niełatwe Bardzo łatwo sp... jajecznicę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...jak samo danie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
dlatego zalecałabym zacząć rozmieszanie przy niskiej temperaturze - wtedy masło się wchłonie [ na pewno da radę wtopić w 100g masła 100g żółtek] nie wiem jak z ilością śmietanki. Przy wysokiej temperaturze tłuszczu żółtko się zetnie zanim wchłonie masełko Ale jak już nie wyjdzie warto dodać trochę węgli z np mojego "dodatku" czyli sosu ostrego - pomidorowego Wyjdzie wtedy pomidorowa jajecznica
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
dlatego zalecałabym zacząć rozmieszanie przy niskiej temperaturze - wtedy masło się wchłonie [ na pewno da radę wtopić w 100g masła 100g żółtek] nie wiem jak z ilością śmietanki. Przy wysokiej temperaturze tłuszczu żółtko się zetnie zanim wchłonie masełko Ale jak już nie wyjdzie warto dodać trochę węgli z np mojego "dodatku" czyli sosu ostrego - pomidorowego Wyjdzie wtedy pomidorowa jajecznica Ja "spycham" mase jejeczna od siebie a w miejsce wolnego miejsca automatycvznie naplywa nowa, niescieta jeszcza mas. Temperatura musi byc taka aby mase w miere szybko sie scinala. 100 dr masla i 100 ml smietanki, ktora jest roztrzepana z masa jajeczna nie ma problemu by sie sciac. Mieszanie zepsuje koncept "jajecznicy". Masa ma byc puszysta,aksamitna i bardzo delikatna. A wiec proponuje "spychac" od siebie!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja właśnie zjadłem z 4 jaj, z kozim serem, na oliwie z oliwek plus ogórek kiszony. No nic innego nie miałem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A lodówka! Grzebałeś w lodówce? Był taki dzień w mym życiu, kiedy zeżarłem z jajcami nieomalże cały słoik majonezu, znaczy ... DO syta. Lodówki nie było. Był "E" majonez, jajca, top"E" kiełbacha, razowy i to, co zwykle pełza lub lata wkoło namiotów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A lodówka! Grzebałeś w lodówce? Był taki dzień w mym życiu, kiedy zeżarłem z jajcami nieomalże cały słoik majonezu, znaczy ... DO syta. Lodówki nie było. Był "E" majonez, jajca, top"E" kiełbacha, razowy i to, co zwykle pełza lub lata wkoło namiotów. Lodówka ma swoje tajemnice, ale nic przydatnego nie widziałem... Rozmrażam na obiad boczuś, a na kolację to już zdążę z zakupami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"Smaka" mi narobiłeś, idę robić jajecznicę...Ale jeszcze nie wiem czy będę "grabić" od siebie, czy do siebie... no i ? od siebie czy do siebie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja właśnie zjadłem z 4 jaj, z kozim serem, na oliwie z oliwek plus ogórek kiszony. No nic innego nie miałem... Nie miales masla?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja właśnie zjadłem z 4 jaj, z kozim serem, na oliwie z oliwek plus ogórek kiszony. No nic innego nie miałem... Nie miales masla? No jakoś wyszło. Ale nie dramatyzuję z tego powodu, oliwa nadaje charakterystyczny smak, lubię czasem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Smaka" mi narobiłeś, idę robić jajecznicę...Ale jeszcze nie wiem czy będę "grabić" od siebie, czy do siebie... no i ? od siebie czy do siebie? Nagrabiłam sobie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|