Autor
|
Wtek: Niezależna Telewizja - Jerzy Zięba a Żywienie Optymalne (Przeczytany 910863 razy)
|
Jarek
Go
|
?A to za trudne jest dla mnie ,ciągle czytam i nic . A Ty jak to zrozumiałeś? prof. dr hab Zięby polecającego 5 jajek ze szpinakiem z chlebem ze smalcem A to bardzo mechaniczne podejście do sprawy ,myślałem o rozumie ,nie o żarciu ,dlatego zapytałem ,jak Ty to zrozumiałeś
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
co zrozumiałem? z książek Doktora ? na pewno nie zrozumiałem, żeby nie czytać innych książek
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
co zrozumiałem? z książek Doktora ? na pewno nie zrozumiałem, żeby nie czytać innych książek Ale czytasz Zieby świerszczyki ?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
co zrozumiałem? z książek Doktora ? na pewno nie zrozumiałem, żeby nie czytać innych książek Może przyjdzie taki czas że zrozumiesz
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale ten pan napisał, że najlepsze z chlebem ( znaczy się dobrze robi chlebu ) i że wapnia ma za mało . To chyba zależy ile się tego zje ?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Napiszę jasno, jakie jest moje zdanie, aby nie było niedomówień: w dzisiejszych czasach utrzymanie dobrego stanu zdrowia dla przeciętnej osoby jest dużym wyzwaniem, przy tym natłoku sprzecznych informacji, ale istnieją określone procedury prozdrowotne, których podstawą jest odżywianie i ruch. To z reguły wystarcza do zapobiegania patologiom zdrowotnym. Jeśli jednak przeciętna osoba zachoruje, to istnieją również zachowania i procedury, które pozwalają wrócić do zdrowia. I nie ważne jest, co się zastosuje - metody medycyny klasycznej (na przykład usunięcie wyrostka), czy "alternatywnej" (cieciorka w skórze) jeśli efekt tego działania będzie pozytywny. Zdrowy człowiek nie musi się katować zapobiegawczo, dla przykładu - wielkimi dawkami jakiejś substancji, tylko dlatego, że na jakąś chorobę komuś pomogła, bo dla zdrowej osoby takie postępowanie może być szkodliwe. Ale nie wolno też ganić osób, które będąc chorymi wybierają sobie taką, czy inną metodę, jeśli to czynią świadomie, a efektem tego działania jest odzyskane zdrowie. Nie wolno też ganić nikogo, kto wyleczył chorego, niezależnie od zastosowanej metody. I tyle w wielkim skrócie... Ok, a co z sytuacja, kiedy potrzeba nam syntezy kolagenu, ktora jak wiadomo potrzebuje witaminy C? Czy wtedy jest sens zwiekszenia C? Dla mnie to np przydatne, gram w pilke z zerwanym wiezadlem i adaptuje noge do wysiilku, jak wiadomo wiekszosc fizjologow i lekarzy sportowych zabrania takiej aktywnosci z ta kontuzja. Ja jednak wierze w to, ze cialo jest w stanie odtworzyc to co moze a ze wymienia caly czas komorki, to moze wymienic na zdrowe. Czy wtedy jest sens wspomagania tego procesu witamina C w ilosciach wiekszych niz potrzebne?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
Go
|
Bardzo przystojny warty uwagi 8)Ale nie pociąga mnie jest daleko od rzeczywistości ,ale ty jeszcze dalej
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
markos
Newbie
wiadomoci: 169
|
Napiszę jasno, jakie jest moje zdanie, aby nie było niedomówień: w dzisiejszych czasach utrzymanie dobrego stanu zdrowia dla przeciętnej osoby jest dużym wyzwaniem, przy tym natłoku sprzecznych informacji, ale istnieją określone procedury prozdrowotne, których podstawą jest odżywianie i ruch. To z reguły wystarcza do zapobiegania patologiom zdrowotnym. Jeśli jednak przeciętna osoba zachoruje, to istnieją również zachowania i procedury, które pozwalają wrócić do zdrowia. I nie ważne jest, co się zastosuje - metody medycyny klasycznej (na przykład usunięcie wyrostka), czy "alternatywnej" (cieciorka w skórze) jeśli efekt tego działania będzie pozytywny. Zdrowy człowiek nie musi się katować zapobiegawczo, dla przykładu - wielkimi dawkami jakiejś substancji, tylko dlatego, że na jakąś chorobę komuś pomogła, bo dla zdrowej osoby takie postępowanie może być szkodliwe. Ale nie wolno też ganić osób, które będąc chorymi wybierają sobie taką, czy inną metodę, jeśli to czynią świadomie, a efektem tego działania jest odzyskane zdrowie. Nie wolno też ganić nikogo, kto wyleczył chorego, niezależnie od zastosowanej metody. I tyle w wielkim skrócie... Ok, a co z sytuacja, kiedy potrzeba nam syntezy kolagenu, ktora jak wiadomo potrzebuje witaminy C? Czy wtedy jest sens zwiekszenia C? Dla mnie to np przydatne, gram w pilke z zerwanym wiezadlem i adaptuje noge do wysiilku, jak wiadomo wiekszosc fizjologow i lekarzy sportowych zabrania takiej aktywnosci z ta kontuzja. Ja jednak wierze w to, ze cialo jest w stanie odtworzyc to co moze a ze wymienia caly czas komorki, to moze wymienic na zdrowe. Czy wtedy jest sens wspomagania tego procesu witamina C w ilosciach wiekszych niz potrzebne? Odpowie ktoś coś sensownego? Też jestem ciekaw
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Odpowiadam: należy zbadać poziom wit.C w osoczu krwi. Jeśli nie będzie niżej niż 5 mg/l, to nie ma żadnej potrzeby uzupełniania. Jeśli nie ma zaś możliwości badania, to starczy obserwować skórę i dziąsła, jeśli pierwsza jest w normie, bez wyraźnej suchości i nadmiernego łuszczenia naskórka, a z dziąseł nie krwawi przy solidnym szorowaniu zębów, nie ma powodu do obaw.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O! I jest konkret... jeszcze było tak, że jeśli dziąsła nie krwawią przy myciu zębów, to też jej ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
I darmo
|
|
|
|
|
|
|
markos
Newbie
wiadomoci: 169
|
Dzięki . Panie Tomek
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A jakby co, to z liści wybrać nać...
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Najlepiej. Bo, gdy Roundupem psiknięta to od razu widać . Żółta . A jak dużo azotanów, to mocno zielona będzie . Nawozy . A jakby co, to z liści wybrać nać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|