adampio
Gość
|
Expresowa nie znaczy w cale, ze jest z expresu. Mam tu na mysli tempo jej robienia. Oczywiscie musza byc zachowane pewne zalozenia: -mamy bulion kolagenowy Otoz, ja najczescie gotuje trzy-cztery golonki na malym "ogniu" jakies trzy- cztery godziny. Jak kosci "wychodza" z miesa to jest dobra, kilka marchewek, cebula itd. Co bede pisal, kazdy wie jak zrobic dobry bulion. W kazdym badz razie bulion jest w lodowce. Okazuje sie oczywiscie,( natsepnego dnia) ze jest to galareta . Wiec robie tak: do malego garnka wlewam oliwe z oliwek albo maslo- co kto woli - pokrojona jedna cebule - dwa zabki czosnku - pol ostrej papryczki - puszka pomidorow -dwie chochle galarety kolagenowej cebule, czosnek i chilli smaze na tluszczu i kiedy sa miekkie zalewam pomidorami. Pol minuty pozniej dodaje galarete i podgrzewam do zagotowania. Na talerzu klade jeszce do zupy lyzke wkasnej 38% smietany, ktora kazdy sobie sam wmiesza w zupe. Calosc zajmuje 10 min. Mozna zrobic z tym na co ma sie najbardziej ochote - czosnek gdzie urzywam glowke czosnku - groszek mrozony i inne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Pomidory w puszce sÄ
niezdrowe, bo zawierajÄ
bisfenol A
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
Ja nic z puszek nie jadam... a wĹaĹciwie czasem tuĹczyka w oleju
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja nic z puszek nie jadam... a wĹaĹciwie czasem tuĹczyka w oleju
SĹusznie, czasem jednak nie ma wyjĹcia, bo albo w sklipie nic ni ma, albo podadzÄ
z puszek warzone, nawet nie wiadomo kiedy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
Nie zapomnijcie,ze wszystko co eko jest najlepsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
a sÄ
eko-puszki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
No jacha, wszystkie sÄ
eko i dobrze za nie na skupie zĹomu pĹacÄ
.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale tak sobie pomyĹlaĹam, Ĺźe chyba bÄdÄ teĹź wiÄksze iloĹci wywaru gotowaĹa w szybkowarze, a nie za kaĹźdym razem do zupy osobno (zupÄ mamy zawsze raz w tygodniu). Wywar bym mogĹa w sĹoikach przechowywaÄ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Podpowiem...... zamiasta dyskutowac na temat ekologicznych puszek proponuje urzyc ekologicznych pomidorow. I czy to bedzie w szybkowarze czy wykonane w sposob standardowy to chodzilo mi tylko i wylacznie o przedstawienie mozliwosci wykonania zupy kolagenowej, ktorej podstawa byl wywar zuzej ilosci golonki Na dobra sprawe nie trzeba do tego wywaru nic dodawac tylko pic go zamiast wody do obiadu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Podpowiem...... zamiasta dyskutowac na temat ekologicznych puszek proponuje urzyc ekologicznych pomidorow. I czy to bedzie w szybkowarze czy wykonane w sposob standardowy to chodzilo mi tylko i wylacznie o przedstawienie mozliwosci wykonania zupy kolagenowej, ktorej podstawa byl wywar zuzej ilosci golonki Na dobra sprawe nie trzeba do tego wywaru nic dodawac tylko pic go zamiast wody do obiadu. O! Takie uproszczenia lubiÄ! ChoÄ fajosko siÄ to czyta, Adampio, to na codzieĹ wolÄ wĹaĹnie nic nie dodawaÄ i popiÄ Ale kilka z Twoich omletĂłw podawaĹem znajomym na wczesny obiad czy powieczorek...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sandman80
Gość
|
Ale tak sobie pomyĹlaĹam, Ĺźe chyba bÄdÄ teĹź wiÄksze iloĹci wywaru gotowaĹa w szybkowarze, a nie za kaĹźdym razem do zupy osobno (zupÄ mamy zawsze raz w tygodniu). Wywar bym mogĹa w sĹoikach przechowywaÄ... Pewnie ze tak no bo ja tak robiÄ i np 3 litrowe sĹoiki som pod rekom.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Gość
|
A kiedyĹ siÄ ĹmiaĹem jak kolega mĂłwiĹ, Ĺźe babcia rosóŠwekuje! Teraz teĹź mĂłj wywar czÄsto w sĹoiki pakujÄ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ale kilka z Twoich omletĂłw podawaĹem znajomym na wczesny obiad czy powieczorek. Z jakim rezultatem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|