|
Gavroche
|
Tu 100ml mleczka, tam kromeczka i cukrzynia kochana wróóóóciiii, migmigmig.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wszystko się zgadza: śpię, sikam, piję...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Panie, to z tuzin roków na zad było!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Silnie mi się ten szlak odkwaszania utrwalił.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oooo, panie, jak się napiję, to tak śpię, że czasem nie czuję, że mi szlak odkwaszania ciecze...
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja też jakiegoś świńskiego gołowąsa wsunę ze smakiem, ale nie wcześniej nim apetycik mi dojrzeje...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu! Przez to nie podniesie Ci się frakcja lipidowa i cukier we krwi nie skoczy! Jak tak można "nienaukowo"
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Może to antenka z magnezu, np. orzechy włoskie mają dobry stosunek magnezu do wapnia.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ale maja za.duzo blonnika i tluszczow,wiec magnez.sie nie wchlania tak jak powinien
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Za pozwoleniem, szukałem czegoś inspirującego o orzechach włoskich i wyskoczyło mi takie coś, sam coś podobnego przyrządzałem więc pozwalam sobie przypomnieć.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale maja za.duzo blonnika i tluszczow,wiec magnez.sie nie wchlania tak jak powinien Bardziej szkodliwa w takim przypadku jest zbyt duża podaż potasu, co wynika z tzw. szeregu Hofmaistera, o czym każdy rozgarnięty żywieniowiec raczej wie, albowiem magnez się nie wchłania, co na liściastej diecie widać po tych, co do liści dodają pomidory. Dlatego, gdy podstawą diety są liście wg zalecenia niejakiego Gacionga i innych wybitnych naukowców z PAN i IŻiŻ, propagujących 5*wio, należy unikać dużej podaży potasu w diecie, szczególnie z mięsa lub koniecznie suplementować się magnezem ze sklepu z chemią spożywczą. Ale czy oni o tym wiedzą, to nie mam pewności, choć tak zalecają Zbyt duża ilość białka w diecie również upośledza wychwyt Mg w jelitach, ale to inna zasada obowiązuje. W takim przypadku może dochodzić do zaburzeń pompy sodowo-potasowej, a co za tym idzie szeregu niedogodności metabolicznych, prowadzących w skrajnych przypadkach do niewytłumaczalnych "naukowo" "syndromów metabolicznych".
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A i jeszcze zapomniałem: prawo minimum - można doczytać, ale nie zapominać, że nadmiar jednego, może powodować niedobór drugiego, choć z bilansu teoretycznego wychodzi, że jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|