MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
upośledza wychwyt Mg w jelitach Mam taka prywatną tezę, że jeśli dane danie spędziło w jelitach 72 godziny to organizm sobie z niego wchłonął, jednocześnie lub po kolei, wszystko co było mu z tego dania potrzebne, a także skorzystał na opracowaniu dania przez florę jelitową. Przy szybkich przelotach spowodowanych nadmiarem czy to błonnika, czy to białka, czy to tłuszczu, czy to węglowodanów czy po postu wszystkiego, jest pewnie inaczej i jelita biorą co łatwiejsze, co zdążą wyrwać, a niekoniecznie to co jest bardziej potrzebne.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
czy to węglowodanów czy po postu wszystkiego czy to węglowodanów czy po prostu wszystkiego
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo mnie bawi ta Twoja teoria.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Bardzo mnie bawi ta Twoja teoria. Ty,Maestro i On w to wierzy jak bum cyk cyk
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale nie do końca jest fałszywa, choć z dłuższego zalegania jest więcej szkody, niż pożytku u wszystkożernych z przewagą białek zwierzęcych, to zbyt krótka obróbka bakteryjna resztek pokarmowych prowadzić może do awitaminoz, a zbyt długa do podtruwania i to głównie wątroby szczególnie metabolitami rozkładu pierścieni węglowych. Nie jest to też aż takie proste jak matematyczne zależności, dlatego jest tyle "sprzeczności".
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ale nie do końca jest fałszywa,
dlatego jest zabawna
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Kazda opowiesc ma w sobie ziarnko prawdy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Właśnie, bo na wszystko jest czas i miejsce. Dwudniowy postój pociągu na końcowej stacji nie sprawi, że pasażerowie dotarli skuteczniej do domu.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Szukając wskazówek co do normatywnej częstości na DO natknąłem się na takie coś: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=395Podczas stosowania żywienia optymalnego z reguły wszystkie problemy dotyczące przewodu pokarmowego ustępują błyskawicznie (kilka lub kilkanaście dni). Oddawanie stolca staje się regularne np. co 2 dni. A to przy dodaniu odrobiny logiki oznacza, że niektóre dania spędzają 4 dni podróżując przez przewód pokarmowy i że to jeszcze nie podpada pod "zaleganie".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jaka logika, takie tezy.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Widelec w beret wbiłem, ale pięknie sobie z tym poradziliście, iście naukowo ... . iścieiście Jadacie cokolwiek na śniadania, czy od tłustego czwartku jelitom podbieracie , na przykład? Jaka logika, takie tezy. Tak to jest, gdy "np." staje się 4-o dniową tezą, a "(kilka lub kilkanaście dni)" adaptacji organizmu przekształca się w okres zalegania pokarmu w jelitach, Adasiu.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Czlek to se trawi posilek tak srednio ~46h .Z czego pierwsze strawione "szczatki" moga pojawic sie w wylotowie po kilku godzinach ,inne po kilku dniach od pochloniecia posilku/pozywienia,podobno A o posilki bezresztkowe lepiej nie pytac. hehe jeszcze glowa od zatwardzenia rozboli
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czlek to se trawi posilek tak srednio ~46h .Z czego pierwsze strawione "szczatki" moga pojawic sie w wylotowie po kilku godzinach ,inne po kilku dniach od pochloniecia posilku/pozywienia,podobno A o posilki bezresztkowe lepiej nie pytac. hehe jeszcze glowa od zatwardzenia rozboli Mnie wychodzi podobnie, ale Adam je monokulturowo, więc mniemam, ze nawet szybciej. Z jelita grubego nic już (poza wodą, alkoholem, lekami i witaminami) się nie wchłonie. Ostatnia szansa mija w jelicie cienkim.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dość obiektywnym parametrem prawidłowości zalegania w jelicie grubym jest ilość za przeproszeniem popierdywania. Teoretycznie im mniej tym lepiej. Prawidłowo jest, gdy gazy "odchodzą" w trakcie defekacji, a nie między kupcianiem. I ważne, aby gazów nie powstrzymywać jeśli już są, zgodnie z normamni społecznymi...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Uff! Psnąłem sobie z ulgą.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Uff! Psnąłem sobie z ulgą. Ba! Było się powstrzymywać i przed forumowiczmi dziwne miny stroić, że niby aniani.
|
|
|
|
|
|
|
|