grenis
Go
|
omleta prawdziwego to się napowietrza białko, jak do biszkoptu. Tak jak poduszka. Wtedy i kostkę masła można ukryć w tej gąbce. Same zoltka ale ze smietanka tez tyle wciagna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Normalnie wioska u mnie - cebula, smalec, 3 żółtka i 1 jajo. Koniec. Teraz kawa ze śmietanką i kawałek ciasta orzechowego. Nie wiem czy obiad jaki będzie ... w sumie to za późno Za to w lesie było cudnie, upsko aż podskakiwało na rowerku, hej! Ciasto do kawy też bym zjadła... A nie ma... I nie robię... ostatnio było za często...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
pasztet. Smaczny, cóż to za producent ? A , to ja zmieliłem kiedyś wątrobę wołową ze słoniną dorzucając serca. Wieprzowe. Swoje też włożyłem. W robotę. 2 gofry z masełkiem pysznym i sporo żurawiny ( jedyna, którą można zjeść i jest bez klei i innych świństw, jest w Sretto - z Borów Tucholskich skład: żurawina 65 % , 35 % cukier.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Trzeba iść w takim wypadku poranne omlety przyrządzić, nie ma na co czekać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
My niedzielną jajecznicę mamy na boczku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Dla mnie ten omlet to taka imitacja ciasta do kawy Na obiad żeberka (żadna imitacja, prawdziwe, najprawdziwsze)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dla mnie żeberka są za chude, wybieram tylko tłuste kawałki. A Zosia też nie chce chudego jeść. Więc nie kupuję w ogóle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Kluseczki z 5 żółtek na śmietance, 2 łyżki czarnej porzeczki ze słoiczka. Dobre, bo porzeczki ożywiły mdły smak zacierkowej zupencji. Żurawiny nie kupuję, bo za słodka, kiedyś podjadałam namiętnie rodzynki ale już mi przeszło, no i co począć - gdybym nie robiła jesienią zapasów własnych to bym z głodu padła. Byłoby na Kwaśniewskiego i Jego zabójczą dietę Pasztet też sama robię ale nie piekę tylko na gorąco ładuję w słoiczki (takie małe jedno- albo dwurazówki)!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Żurawinę (suszoną-słodzoną) zalewa się ciepłą przegotowaną wodą na godzinę lub dwie, następnie wodę się wymienia i znowu czeka godzinę lub dwie, odlewa się wodę i jest kwaśna jak należy, a nawet bardziej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Analogicznie jak odmacza się przesolone śledzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
po tym pasztecie nie chciało się jeść. Ale tradycji stało się zadość. Obiad był. Niedzielny. Urozmaicony. Bo: po 1,5 kartofla usmażyłem na skwarkach ze słoniki świeżej extra mięsnej (z przyprawami), a po 3 żółtka na słonince wędzonej przecudnie pachnącej. Zosia jeszcze dodała se masła z Kopenhagi . A ja chrzanik, jego ostrość, złamała mdłość słoninki. Dwie łyżki zjadłem. Ale.... hitem dnia, przebojem wczesnej wiosny był - pierwszy gruntowy szczypiorek !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Taki szczypior to my już od dwóch tygodni jemy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Taki szczypior to my już od dwóch tygodni jemy No niech by mi kto tej zieleniny do żółtkownicy wrzucił ,to bym go uf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Taki szczypior to pychota jest! Nic się nie znasz!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Taki szczypior to pychota jest! Nic się nie znasz! Oczywiście że się nie znam Jak dobre i smakuje to jeść trzeba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
bez szczypiorku, bo oszczędzam. Niech podrośnie. 5 żółtek, skwarki, masło, ser żółty. Zosia - pasztet z żurawiną. Ogórek kisz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ja nie lubię żuchwy nadwyrężać ,dlatego nie jem zieleniny,i jeszcze smaczek żółtek zakłóca
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|