forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2020-11-28, 22:57:58

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
586133 wiadomoÂci w 4036 w▒tkach; wys│ane przez 36 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: buciaratti
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] 472 473 474 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Sniadanie  (Przeczytany 1690580 razy)
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11324


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9400 : 2020-05-27, 12:30:57 »

Akurat taki przyk┼éad wybra┼ée┼Ť, to si─Ö nazywa cherry picking czy jako┼Ť tak. Wink
http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/86-kajmak-o-smaku-waniliowym-masa-gotowa

z wnioskowanego linka:
Cytuj
Główne składniki: odparowane mleko, sacharoza, 7,2% tłuszczu, wanilia premiks

główne = oprócz tego może być wszystko
premiks = strach wnika─ç

 Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9401 : 2020-05-27, 15:35:03 »

A to se gotuj 3 godziny. Very Happy
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11324


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9402 : 2020-05-27, 16:53:57 »

??? Przewlek┼é─ů termizacj─ů scukrzona kazeina ???
to ju┼╝ bym wola┼é zje┼Ť─ç kolb─Ö kukurydzy prosto z ┼éodygi
lub w połowie zwęglonego ziemniaka prosto z ogniska
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 3503


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9403 : 2020-05-27, 17:18:12 »

O scukrzeniu celulozy, czy innych cukr├│w z┼éo┼╝onych s┼éysza┼éem, ale o scukrzeniu bia┼éka pod wp┼éywem podgrzewania?  Rolling Eyes
No nie wiem.   Confused
Zapisane

vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11324


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9404 : 2020-05-27, 17:41:11 »

Problem w tym, ┼╝e "kr├│wki" s─ů zjawiskiem Polskim,
ciężko znaleźć po angielsku dokładny opis procesu
co przez 3 godziny zamienia mleko z cukrem w klajster do żył.

Jak zwał jak zwał, proces jest zjawiskowy
i może zniechęcić obserwatora do przewlekłej termizacji innych potraw także.

Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9405 : 2020-05-27, 18:13:46 »

Angole maj─ů swoje fudge. Cool
Prawie to samo.
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11324


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9406 : 2020-05-27, 18:14:46 »

no to taki og├│lny trop ...
zwłaszcza na ciepło
zasadowy z natury cukier reaguje z kwasowymi z natury aminokwasami
i powstaje całe spektrum wynaturzeń.

https://i.postimg.cc/dwjFPqW8/mr.png?dl=1


Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9407 : 2020-05-27, 18:18:26 »

To zwykła karmelizacja. Very Happy
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11324


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9408 : 2020-05-27, 18:22:55 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz bia┼éka to powstaje ca┼ée spektrum osobliwo┼Ťci ju┼╝ przy 100oC
jak na zdj─Öciu otwartej puszki powy┼╝ej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 3503


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9409 : 2020-05-27, 19:09:27 »

 Shocked
Ale to jest ca┼ékowicie niezrozumia┼ée przecie┼╝!  Confused
Kr├│wka to kr├│wka, a nie jakie┼Ť "karmele"... Wink
Zapisane

Jarek
Full Member
***
wiadomoÂci: 14921


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9410 : 2020-05-27, 19:52:00 »

Podejrzewam, że chodzi o to, żeby nie było zrozumiałe.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9411 : 2020-05-27, 20:04:27 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz bia┼éka to powstaje ca┼ée spektrum osobliwo┼Ťci ju┼╝ przy 100oC
jak na zdj─Öciu otwartej puszki powy┼╝ej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
No przecież się karmelizuje sam, tylko że w zawiesinie białkowo-tłuszczowej. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9412 : 2020-05-29, 09:40:49 »

Bardzo g┼éodny nie by┼éem, to wypr├│bowa┼éem mojego drinka na ciep┼é─ů por─Ö roku, jak ┼╝re─ç si─Ö nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml ┼Ťmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. Wink
Zapisane
Trzainacy
Newbie
*
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 328


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9413 : 2020-05-29, 12:11:46 »

Bardzo g┼éodny nie by┼éem, to wypr├│bowa┼éem mojego drinka na ciep┼é─ů por─Ö roku, jak ┼╝re─ç si─Ö nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml ┼Ťmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. Wink
W/g Fitatu 1651 kalorii z tych artykułów powyżej.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 37065


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9414 : 2020-05-29, 12:34:20 »

No tak, zapomniałem dodać, że tylko kubek tego wypiłem.
Kiedy┼Ť liczy┼éem dla 8 ┼╝├│┼étek, 250ml ┼Ťmietanki 30% i ┼éy┼╝ki cukru, to w┼éa┼Ťnie ko┼éo tysi─ůca wychodzi┼éo.
Dobry spos├│b dla niejadk├│w. Very Happy
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 3503


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9415 : 2020-05-29, 14:53:19 »

Perfekt, bo w og├│le w ┼╝o┼é─ůdku si─Ö czego┼Ť takiego nie odczuwa.  Cool
Zapisane

Jarek
Full Member
***
wiadomoÂci: 14921


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9416 : 2020-05-29, 15:59:02 »

Zale┼╝y na jakiej diecie si─Ö jest. Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 46384


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9417 : 2020-05-29, 16:03:25 »

Na wege, po czym┼Ť takim od razu ka┼╝dego przeczy┼Ťci i te┼╝ maj─ů pustk─Ö w ┼╝o┼é─ůdku. Wink
Zapisane
Jarek
Full Member
***
wiadomoÂci: 14921


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9418 : 2020-05-29, 16:48:27 »

To samo na diecie wymiatam wszystko bo lubi─Ö, te┼╝ tylko ┼╝re─ç si─Ö chce.
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 3503


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9419 : 2020-05-29, 16:48:58 »

G├│r─ů wyjdzie raczej ni┼╝ dolem. Wink
Zapisane

Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] 472 473 474 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 19 zapytaniami.