Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3162120 razy)
|
administ
Go
|
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? Kwasem solnym już potraktowana... Nie o taki środek chyba chodziło A bo "w środku" nie jest precyzyjne... Pikle z gruszek są super do mięs.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Mąka pełnoziarnista piszą, A kto tam w pisane wierzy? Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami. Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar. Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
uuuuuuu, ja moge jesc watrobe kazdego dnia Podagry można się dorobić po codziennej solidnej porcji podrobów! Trzeba umiejętnie żółteczkami i śmietanką rozcieńczać! Jem watrobke dokladnie raz w tygodniu - w piatki bo to taki szybki obiadek a i zona i ja jestesmy zwolennikami piatkowej watrobki. We czwartek ani w sobote tak nie makuje, gdyby ktos juz czekal z takim pytaniem. Nie, nie w poniedzialek tez nie Musi byc piatek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. Ja lubię z wędzonymi śliwkami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Moja Mama dodawała jabłko. Ja kropię wątróbkę (nie wodą święconą, oj nie ) tylko sokiem z cytryny i szczyptę cukru dodaję. Smak jest wtedy taki lekko słodko-kwaśny - bez tej, typowej dla wątróbki, goryczki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mąka pełnoziarnista piszą, A kto tam w pisane wierzy? Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami. Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar. Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu] O to chodzi w pszenicy by miała duźo glutenu Proces zwiększania jego ilości zaczął się już w paleolicie, ludzie woleli tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Na śniadanie jadłam rutynowo - jaja sadzone, ziemniaki i pomidor. Nic ciekawego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. Ja lubię z wędzonymi śliwkami W takiej wersji jeszcze nie próbowałem, ale sprawdzę! Śliwkami to czasami faszeruję karkówkę + ze dwie do sosu. Dają fajny smak. Z wątróbką musi być tak samo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Mąka pełnoziarnista piszą, A kto tam w pisane wierzy? Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami. Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar. Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu] A teraz pobili rekord, pasibrzuchy O to chodzi w pszenicy by miała duźo glutenu Proces zwiększania jego ilości zaczął się już w paleolicie, ludzie woleli tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
oj, między wierszami jest. Powtórzę: A teraz pobili rekord, pasibrzuchy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. Ja lubię z wędzonymi śliwkami W takiej wersji jeszcze nie próbowałem, ale sprawdzę! Śliwkami to czasami faszeruję karkówkę + ze dwie do sosu. Dają fajny smak. Z wątróbką musi być tak samo. Ze śliwkami jest boska
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
uuuuuuu, ja moge jesc watrobe kazdego dnia Podagry można się dorobić po codziennej solidnej porcji podrobów! Trzeba umiejętnie żółteczkami i śmietanką rozcieńczać! Jem watrobke dokladnie raz w tygodniu - w piatki bo to taki szybki obiadek a i zona i ja jestesmy zwolennikami piatkowej watrobki. We czwartek ani w sobote tak nie makuje, gdyby ktos juz czekal z takim pytaniem. Nie, nie w poniedzialek tez nie Musi byc piatek Ja tez zredukowalem do raza w tygodniu, i nawet juz samemu nie chce mi sie robic, tylko jem w barze.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Mąka pełnoziarnista piszą, tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate... Ech. A jak brzmi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
oj, między wierszami jest. Powtórzę: A teraz pobili rekord, pasibrzuchy
Teraz rządzi pszenica zwyczajna z różnymi wtrąceniami, podstawowe zboże chlebowe i główny sprawca otępienia fizycznego i mentalnego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Mąka pełnoziarnista piszą, tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate... Ech. A jak brzmi. Co się nabijasz?! Powinno być z grubsza poprawnie, interesowałem się tym ponad 10 lat temu, kiedy zauważyłem, że chleb mi zaczyna szkodzić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jakiś czas zagapiłam sie i jadłam rano żółtka, potem mięso, śmietanka, a ponieważ nie lubię nic pic oprócz mleka i cały czas szukam, zaczęłam sobie dobry esencjonalny rosołek pić. Na węgle już mało miejsca było. Kurde! Pojawiło się swędzenie uszu, skóry, szum w uszach. I przytyłam co nieco Już wracam do normy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ewa, od braku węglowodanów można tyć? Myślałam odwrotnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|