Lepiej rzadziej niz czesciej.
Kiedys wrzucilem tutaj linka do filmu o hodowli lososia norweskiego, ktorego pewnie i tak nikt nie ogladal.
Cala prawda o rybachW ciągu ostatnich 40 lat, na całym świecie spożycie ryb podwoiło się. W pogoni za niską ceną produkcji, hodowle ryb stosują coraz toksycznie szkodliwe pasze, których produkcji i norm środków chemicznych nikt nie kontroluje na całym świecie, gdyż jest to złoty biznes m.in dla skorumpowanej Norwegii.
Francja już dziś stała się bardzo silnie uzależniona od taniej pangii z Wietnamu- niższa klasa i niestety dzieci - szkoły i przedszkola.
Norwegia nie tylko stoi gazem i ropą ale i hodowlą łososi. Z ostatnich "oficjalnych" danych okazuje się, że Norwegia zarabia na hodowli ponad 4 mld E a może to być kwota znacznie wyższa. Powoduje to, że jest to walka o grubą kasę. A tam gdzie kasa nie ma sentymentów i zagina się prawo i normy na swoja korzyść a raczej ich brak.
Skorumpowana pani minister rybołówstwa i akwakultury Lisbeth Berg-Hansen i jej sitwa lobbuje "prozdrowotne" zalety z żywienia się łososiem hodowlanym. Co ciekawe zasiada w radach nadzorczych wielu czołowych firm hodowlanych, a nawet posiada spory pakiet udziałowy w kilku z nich. Jest także członkiem związków hodowców łososi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście zaprzecza wszelkim negatywnym wpływom...
Podtrzymuje także status quo odnośnie nie tworzenia prawa, norm, odnośnie ilości toksycznych środków konserwujących używanych do produkcji paszy (mielonki dużych tłustych= mocno zatrutych trwale bałtyckich ryb- rafinacji oleju rybnego i proszek proteinowy) Następnie dodaje się antyoksydant etoksykina [ethoxyquin], który zapobiega jełczeniu oleju w paszy [opatentowana przez Monsanto w 1959 pierwotnie używana do ochrony drzew kałczukowych, owoców, warzyw].
NORMA 50 µm / kg europejska
W łososiach hodowlanych 500-1000 50 µm / kg 10-20x przekroczona !
Ryby dzikie przy umiarkowanie czystych regionach: 0
Taka pasza staje się główną przyczyną przekroczenia norm stężenia silnie toksycznych związków chemicznych nawet do 20x
Normy co do stężenia etoksykiny jest ściśle kontrolowana w warzywach, owocach, mięsie i produktach spożywczych ale nie ma jej w rybach !
Etoksykina ma zdolność pokonywania bariery krew- mózg, co jest szczególnie niebezpieczne i ma działania silnie rakotwórcze.
Do hodowli ryb stosuje się także duże ilości antybiotyków i pestycydów neurotoksyn, które zabijają większość pasożytów wesz łososiowa i podtrzymują słabe witalnie życie łososi hodowlanych.
Użycie ich powoduje mutacje ryb u dorszy do 50% populacji hodowlanej (trwałe uszkodzenie szczęki, skóry, budowy)
U łososi mniej widoczne krótsze płetwy, gorsze pokrycie skóry przy oskrzelach, gumowate mięso nie trzymające się dobrze szkieletu.
Dzikie łososie: 5-7% tłuszczu / masy
Hodowlane: 15-34% tłuszczu / masy
W wielu miejscach hodowli zbiera sie do 15m odpadów, bakterii, resztek karmy, odchodów i środków chemicznych na dnie morza nawet z czasów II WS.
http://www.wykop.pl/link/2162452/cala-prawda-o-rybach-hodowla-pangi-i-lososi-100x-poza-normy-minister-norwegii/pd. widok pracownikow farmy ubranych w radiacyjne kombinezony bezcenny