Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3144924 razy)
|
administ
Go
|
Wszak organizm błonnika nie trawi.
A to dziwne, bo w fizjologii podają, że u monogastrycznych wszystkożernych LTK z błonnika powstają, nie w takiej ilości jak u przeżuwaczy, ale u niewiast karmiących w mleku znaczony węgiel 14C błonnikowy stwierdzano przeważnie w oleinianie i to głównie z pozycją trans w ilości 2-4% w stosunku do cis, w zależności od ilości spożytego bonnika, ale to taka ciekawostka dla biochemików...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oboje macie rację: ktoś strawił z boku.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dla ścisłości dodam, że strawność błonnika jest tym większa im mniej celulozy zawiera.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://gut.bmj.com/content/25/8/805.full.pdfA single dose of 14C-cellulose was given to each of 10 healthy subjects, who then collected faeces and breath samples for seven days in order to determine the extent of cellulose digestion and metabolism. Total recovery of 14C was 73%, of which 57% was in faeces and 16% in breath. Wide variation was recorded between individuals, for example 47-80% of the dose was recovered in faeces. A surprising observation was the appearance in breath of 14CO2 within one hour of the test dose of 14C-cellulose.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No nie wiem, czy takie zaskakujące w wydychanym powietrzu, albowiem ponoć węglowodany są głównym źródłem energii, no chyba, że zaskoczyło, że błonnik się jednak trawi u człeczków i to czasem szybko.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
14C-cellulose. I raczej powinni napisać "fibre" lub "fiber", ale pewności nie mam ...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Adaś Cię zaraz zapewni...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Nieco światła na tę wątpliwość rzuca inny fragment z tego samego pdf-a: A dla odmiany u konia czas od zjedzenia do wydalenia, wcale nie jest dłuższy niż u człowieka, w zasadzie jest znacznie krótszy, a uznaje się, że koń celulozę trawi, to ciekawe. Pewnie dlatego, że koń jaki jest każdy widzi, a dziki tylko trawę wcina i biega.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo u konia za przedżołądki "wyrostek robaczkowy" robi...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
vvv zakłada, że jak trawa to się trawi, a trawa to białko, tłuszcz i różne węgle, co ma wisieć nie utonie.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"Wyrostek robaczkowy" = jelito ślepe, bo jeszcze kto pomyśli, że się nie znam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
LTK Ups! Czeski błąd - LKT - lotne kwasy tłuszczowe, a nie lotne tłuszczowe kwasy! Ale to chyba przez inicjały tak mam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
jak trawa to się trawi, "Trawa" to wyróżnienie pokarmu dla zwierząt w przeciwieństwie do "strawy" - czyli pożywienia Ludzi, ale to rozróżnienie z Czasów, gdy wśród Lachów Słońce Bobiem było.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
jak trawa to się trawi, "Trawa" to wyróżnienie pokarmu dla zwierząt w przeciwieństwie do "strawy" - czyli pożywienia Ludzi, ale to rozróżnienie z Czasów, gdy wśród Lachów Słońce Bobiem było. Chodziło mnie o to, że pokarm jednorodny z pozoru, to wiele frakcji o różnym czasie obróbki w przewodzie. - jelito grube Jest ono 3 - 4 razy krótsze od jelita cienkiego, ale jego średnica jest większa. Odbywa się w nim dalszy proces karmienia. W jelicie grubym wyróżnia się trzy kolejne odcinki: jelito ślepe, okrężnicę oraz odbytnicę - zakończone odbytem. Jelito ślepe ma pojemność wielokrotnie większą niż żołądek i między innymi dlatego nazywane jest "drugim żołądkiem konia" Bardzo słabe ruchy robaczkowe jelita ślepego są powodem zalegania w nim pokarmu przez dłuższy czas. Tutaj odbywa się rozkład błonnika oraz synteza i wchłanianie różnych składników pokarmowych. Treść pokarmowa przebywa w jelicie grubym do 72 godzin, z czego w jelicie ślepym 24 godziny. Szybkość transportu treści pokarmowej jest zależna od rodzaju pokarmu. I tak przy karmieniu słomą i sianem wynosi od 28 do 37 godzin. Zielonką od 9 do 12 godzin. Duża pojemność jelita grubego, jego bardzo powolna i słaba perystaltyka (droga pokarmu z przełyku do odbytnicy) oraz liczne przewężenia i zakręty są czynnikami wybitnie sprzyjającymi zatrzymaniu treści pokarmowej i różnego rodzaju zaparciom, co może być przyczyną bardzo bolesnych i ciężkich bólów morzyskowych, zwanych kolką. Koń oddaje kał od 5 do 12 razy na dobę, przy czym konie słabe oddają kał częściej.
http://konskiedoswiadczenia.blogspot.com/2013/08/budowa-konia-ukad-trawienny.html
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu! Nie wal rebusami, tylko pisz, że mnie pozdrawiamsz, albowiem niektórzy mogą być zdezorientowani. Miej dobry dzień.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to żeby nie wyszła Ci jaka "formuła 30g" to podaję dokładny wzór na energię metaboliczną strawy: EM(MJ/kg s.m.) = 0,0210 sB + 0,0374 sT+0,0144 sW+0,0171 sBAW + 0,0014 C-0,0068 (BFS-100) gdzie: s - oznacza zawartość składników strawnych (g/kg s.m.) B - białko ogólne, T - tłuszcz surowy, W - włókno surowe, BAW - związki bezazotowe wyciągowe, C - cukry, BFS - węglowodany ulegające fermentacji bakteryjnej = strawne bezazotowe wyciągowe + strawne włókno - skrobia - cukier (g/kg s.m.). Do tego musisz doliczyć tłuszczyk albo węglowodany na pracę i będzie ok, jeśli przyjmiesz średnio 70W za PPM!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zapomniałem dodać, że wzór nie dotyczy wegusiów i Eskimo! Tak dla ścisłości, aby im nie zaszkodziło!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|