Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3174603 razy)
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Surowe ziemniaki też się jada Zależy też od wąskości definicji ziemniaka: Istnieje wiele odmian słodkich ziemniaków . Mają one bardzo zróżnicowane barwy i kształty swoich bulwiastych korzeni. Z grubsza podzielić je można na dwie grupy: słodka oraz gorzka. Słodkie odmiany są smaczne; z tego też powodu często ich uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta. Natomiast każda odmiana gorzka jest trująca i dlatego nie są one atakowane przez szkodniki. Aby były jednak jadalne, najpierw trzeba obrać każdą bulwę ze skóry, w której jest zresztą najwięcej toksyn, a następnie wystawić na tacy na działanie promieni słonecznych. Pod wpływem słońca toksyny z pozostałej części bulwy zostaną całkowicie usunięte. Tace potrzebne są również po to, aby z bulw wypłynęła część soków, które są teraz zdatne już do picia.
Ponieważ bataty są pnączem, ich łodygi się płożą, często ukorzeniając się przy tym w węzłach. Są silnie rozgałęzione, często mięsiste, a ich długość dochodzi nawet do 5 metrów. Części podziemne to wspomniane już wyżej jadalne bulwy. Mają one biały, różowy lub czerwony miąższ. Liście rośliny są skrętoległe, ogonkowe, a przy tym bardzo zmienne. Bywają głęboko sieczne z trzema lub większą liczbą klap i z sercowostrzałkowatą nasadą, ale bywają też jajowate z nasadą prostą. Osiągają 4-15 cm długości i 3-11 cm szerokości. Kwiaty batatów są duże i do złudzenia przypominają uprawianego w naszych ogrodach wilca. Korona każdego kwiatu jest zatem dzwonkowata, na zewnątrz zwykle jasno-niebieska lub fioletowa, w gardzieli zawsze nieco ciemniejsza. W uprawie rośliny często jednak nie zakwitają. Jej owoce to jajowate torebki z dużymi, ciemnymi nasionami rzadko się zawiązują.
Bataty można jeść zarówno gotowane jak i pieczone. W Ameryce Południowej spożywa się je też na surowo, traktując podobnie jak my marchew. Przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago i alkohol. Obecnie ich głównymi producentami są Chiny 80 mln ton rocznie. Podałem link, z którego jasno to raczej wynika, ale dla ociężałych: Solanum tuberosum L.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ja wolę gotowane lub smażone (placki,frytki) jednak Właśnie zajadam się gotowanymi ziemniaczkami z wątrobą i salcesonem + koncentrat ala ketchup oraz masło na sen będzie jak znalazł
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Także wolę ziemniaki smażone/pieczone/podsmażane. Po pływaniu dziś - ogórkowa bez ziemniaków ( na na kolanie cielęcym, skórki wieprz. jako wkładka ) , natka pietruszki mrożona , śmietana president 30 % . Przystawka - salceson czarny własnej roboty. II śniad. będzie kawa ze śmietanką , żółtka ubite na parze z cukrem. Surowe pyry jadłem raz . W Szkole Podstawowej, aby dostać zwolnienie z lekcji na gorączkę ( nie miałem niestety . Po zjedzenie 17 lodów Bambino też mnie gardło nie bolało - zima była .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Można też krzyczeć w poduszkę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Aby cieplutko tylko było i ... jest olrajt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja dzisiaj znowu kaszaneczka (rozmroziłem za dużo). Tym razem na smalczyku ze skwareczkami i kilkoma plasterkami salami z osiołka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo pożyteczne koniowate, zwłaszcza jako komponent muła. Samodzielnie też, w górach zwłaszcza. I smaczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Spoczko, to tylko przerwa na spacer po lesue była, drogi Radziu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Mnie tam do domu przywożą w tej samej cenie od paru lat i nie mam co utargować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A z porządnej fermy chociaż są? Od szczęśliwych kur?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|