forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-19, 06:12:10

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
659788 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 2817238 razy)
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1840 : 2015-06-07, 10:59:31 »

Ja raniutko, bo jeszcze chłodno było, zrobiłem 300 powtórzeń rwania jednorącz 32kg odważnikiem (prawie 10t pracy).
Teraz lekko zaczynam głodnieć i zaraz wciągnę:
100g salami
100g boczku
100g masła
50g sera żółtego
duży pomidor.
Dzisiaj moje dziewczyny wracają z Mazur, robię dla nich kluseczki twarogowo-jajeczno-ziemniaczane z duszonymi warzywami i kompot z rabarbaru, na przystawkę jakieś wielkie krewety, a na deser biszkopt z truskawkami i galaretką.
Gotowanie na "dwa obozy" przy pewnej wprawie daje się pogodzić, ja sobie zjem te kluchy z podsmażanym boczkiem i truskawki ze śmietaną. Smile
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 30766


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1841 : 2015-06-07, 12:18:49 »

 JA 5 ZÓŁTEK 50 gr masła,kawałek zóltego sera i 100 gr soku z marchwi ,technicznie zdrowiej
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1842 : 2015-06-07, 12:24:42 »

Bez dwóch zdań. Very Happy
Zwłaszcza jeśli nie dojadłeś. Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55811


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1843 : 2015-06-07, 20:54:06 »

Mnie dziś podano jajecznicę i pomidorka pokrojonego w ćwiartki, to co miałem robić? Wtrząchnąłem tyle ile było. Wink  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1844 : 2015-06-07, 20:59:18 »

Pomidor jest super, a ja tyle lat z papryką się męczyłem na śniadanie!  Shocked Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55811


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1845 : 2015-06-07, 21:10:18 »

Bo to z miłości pewnie nic nie mówiłeś i z miłości dostawałeś paprykę. Wink  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1846 : 2015-06-08, 07:55:31 »

 Laughing
Tak było... 
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1847 : 2015-06-08, 14:54:58 »

Gorąco, więc lekki posiłek.

- jajo na twardo duże sztuk 1 (50g)
- olej słonecznikowy 50g do popijania gryzów cebuli
- cebula surowa 100g

BTW 007 : 055 : 007 <1:8:1>
550 kcal
 Cool
Zapisane
Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4003


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1848 : 2015-06-08, 14:59:02 »

Gorąco, więc lekki posiłek.

- jajo na twardo duże sztuk 1 (50g)
- olej słonecznikowy 50g do popijania gryzów cebuli
- cebula surowa 100g

BTW 007 : 055 : 007 <1:8:1>
550 kcal
 Cool

masz się czym chwalić  Shocked
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1849 : 2015-06-08, 15:00:53 »

Co Ty z tym olejem? Shocked
Ja rozumiem "skaza mleczna", ale jest sadło, słonina, łój, smalec, szpik czy tran...

Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1850 : 2015-06-08, 15:04:06 »

Proporcja zachowana.

Olej nie potrzebuje lodówki, więc ja nie potrzebuję lodówki.
Włączam raz na kwartał, coby się nie zastała.

Jedzenie od leżenia w lodówce nie robi się świeższe.
Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1851 : 2015-06-08, 15:07:07 »

Fakt.
Ale smalec też nie potrzebuje lodówki, a teraz jest pewnie podobnej konsystencji, co olej. Smile
Zwierzęce to zwierzęce. Cool
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25512

pindżar ryskow wyszy


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1852 : 2015-06-08, 15:13:14 »

Zdrowie to podstawa w koncu.

Cytuj
Technologia tłoczenia olejów na skale przemysłową.

Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 85 st. C.

Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik.

Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu.

Myliłby się ktoś, kto myślałby, że to już koniec. Zabawa się dopiero rozpoczyna.

Tak otrzymany olej jest koloru brunatno - zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji.

Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy (np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone.

Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie".

W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.

Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych (chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja (powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.

Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. !!!, w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość. Argumentem na zakłamanie tej gałęzi przemysłu jest fakt, iż używając podczas produkcji tak wysokich temperatur, producent zaleca nam jego stosowanie do smażenia w temperaturach 170-180 st. C.

Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany."
Zapisane

Work Buy Consume Die
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1853 : 2015-06-08, 15:13:41 »

Smalec to ja mam pod skórą, a w oleju słonecznikowym jest przynajmniej witamina E,
a nadtlenki z nienasyconych wymiatają, to jak chodzenie boso, jak kto może.
Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1854 : 2015-06-08, 15:15:14 »

Każdy ma.
Nie w tym rzecz:

"Oleje roślinne (nienasycone) mają niższą wartość energetyczną i niższą wartość biologiczną w przeciwieństwie do zwierzęcych kawsów tłuszczowych, które w zależności od pozyskania zawsze są mieszaniną zwierzęcych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych a w swym składzie zawierają wszystkie niezbędne składniki do ich spalenia. Składników tych są pozbawione oleje roślinne.
Proces betaoksydacji (spalanie tłuszczu) zachodzi identycznie dla tłuszczów nienasyconych i nasyconych, a istotną różnicą jest jedynie ilość energii uzyskinwana po ich spaleniu Shocked, a także "kłopotliwe" dla organizmu wiązanie nienasycone.
Oleje roślinne (choć gorsze od zwierzęcych) są znacznie lepszym źródłem energii dla organizmu niż węglowodany i zawsze zdrowiej jest "popijać oliwę" niż "zajadać buraki". Zdrowiej jest również zajadać słoninę, smalec i masło niż jakikolwiek olej roślinny - jeśli zachowa się odpowiednią proporcję T-W w diecie. Cool"
Z TK.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1855 : 2015-06-08, 15:22:14 »

Zdrowie to podstawa w koncu.

Cytuj

Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany."
Oszczędność prądu i lodówki też. Wink

Nie mam nic przeciwko niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego, ale wolę orzechy czy naturalne masło z nich chociaż, nawet to tahini niech już będzie, ale olej?
Wszystko, co wartościowe z żółtka w tym posiłki poszło na utylizację olejku.
Syntetyczna wit. E nijak tego nie rekompensuje.

IMHO.  Laughing
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1856 : 2015-06-08, 15:22:43 »

http://s1.postimg.org/p0wvj814f/olej.png


Śladowe ilości po-technologicznych rozpuszczalników w oleju rozpoznam bezbłędnie, taki już mam czysty smak, dlatego, także, jak ktoś mi wmusi gościnnie coś smażonego na rzepaku to odbija mi się natychmiast i przez dwa dni, a jelita i tak orzekają, że to "parafina lub rozpuszczalnik" i nie wchłaniają świństwa, więc przelatuje. Dlatego więc słonecznikowy, bo to olej z rośliny jadalnej na surowo, łatwy do otrzymania bez chemicznego cudowania, a wytłoki jeszcze tłuste sprzedaje się na paszę. Wszyscy zadowoleni.
 Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1857 : 2015-06-08, 15:25:35 »

A tak, wszystkich zadowolić, to nie w kij pierdział.  Cool
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25512

pindżar ryskow wyszy


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1858 : 2015-06-08, 15:31:51 »

Zdrowie to podstawa w koncu.
Oszczędność prądu i lodówki też. Wink
=tanie, rafinowane oleje z Biedry, Tesco, samo zdrowie Wink
Zapisane

Work Buy Consume Die
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #1859 : 2015-06-08, 15:36:33 »

w zależności od pozyskania zawsze są mieszaniną zwierzęcych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych a w swym składzie zawierają wszystkie niezbędne składniki do ich spalenia.

Smalec pasuje to wątroby z cebulką, wtedy jest wyzyskany właściwie. Chrupiące, tłuste skórki z wieprza też są fajne, ale czysty smalec to czysty tłuszcz, który zawiera tylko tłuszcz.

100g smalcu zawiera:

 http://s3.postimg.org/uwo3g17ur/lard.png


 Cool
Zapisane
Strony: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.