forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 12:44:08

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669828 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3174086 razy)
vvv
Go

Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #2180 : 2015-07-22, 11:08:27 »

No dobra nie będę taki i też się podzielę:
Dzisiaj za gorąco, więc jednak nic z topionych twardych tłuszczy.

Na zimno:
- kapucha kiszona mocno odciśnięta 500g
- pieprz (dużo)
- olej słonecznikowy klarowany 100g
- szprotki w sosie pomidorowym 300g
(czytać co jest w puszce, żeby nie było zdziwienia)
Wymieszać do uzyskania jednorodności w pożądanym stopniu.
Wszamać na zimno.
 Cool

No, nie, jak patrzę na te Wasze wygibasy poranne kulinarne to aż chcę sobie proporcję z mojego dnia wyliczyć, żeby potem było wiadomo po której stronie stało ZOMO.

BTW 028:115:23 <1:4:0.8> 1300kcal

@Mr.Z Może po angielsku spróbuj, słowo wirówka dopisz to Ci się ukażą maszyny odśrodkowo klarujące olej słonecznikowy.
 Cool
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #2181 : 2015-07-22, 11:09:42 »

Faruki Mlekovita.
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003012068011

Mlekovita Zakopiańskie Specjały
Faruki korbacze wędzone
Przekąska serowa 100 g

No rewelka:
- ser podpuszczkowy parzony, niedojrzewający.
- 52,90 zł/kg
- skład: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator-chlorek wapnia, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna
- zawartość tłuszczu 16,5%.

wapnio stabilizowane wapniem.
MNIAM
 Very Happy

Och, to ciagle i tak lepiej niz markietowe piersi z kurczaka pelnego hormonow i antybiotykow Very Happy

Ze nie wspomne o budyniu z maki, cukru i marketowego oleju rafinowanego  Laughing
Z tego faktu wcale nie wynika, że należy oleje roślinne spożywać. Wręcz przeciwnie, oleje przez swój skład biochemiczny, choć wartościowe energetycznie, są bezwartościowe dietetycznie!  Cool. Podobnie jak cukier buraczany, alkohol, ocet, białko białka kurzego, łuszczone nasiona zbóż, żelatyna, mąka ziemniaczana i wiele innych produktów.

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2182 : 2015-07-22, 11:22:24 »

ja sądzicie, kapustę kiszoną powinno tak przyrządzać ( chodzi o te odlewanie wody ) ?

Wypłukaną kapuste gotujemy do miękkości odlewając 2-3 razy wodę/nie może być zbyt kwaśna-w połączeniu z tłuszczem może ,ale nie musi powodować blokadę wątroby-dr Krupka/.

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria-przepisy-diety-optymalnej-zywienie-optymalne-stanislaw-dec/132-kapusta-zasmazana-jaka.html

zdaje się, że ten autor tu pisał kiedyś?
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #2183 : 2015-07-22, 11:26:31 »

Pisal, ale niedawno zlikwidowal konto, teraz pisuje na DD. W ramach wymiany dostalismy Adama.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

« Odpowiedz #2184 : 2015-07-22, 11:28:16 »

Odnośnie tych brojlerów. Very Happy
Ok, nie wątpię, że walą hormony i pierdylion innej chemii, ale trzeba pamiętać, że po pierwsze chemia też kosztuje, po drugie, przez ostatnie pół wieku wzrosła wiedza na temat odpowiednich krzyżowań, by uzyskać jak największą wybujałość mieszańców i gigantyzm oraz mamy bardzo skuteczne pasze, które dzięki soi i mączkom zwierzęcym mogą sprostać wypełnieniu genetycznych założeń tych biednych potworków.

Kiedyś mój dziadek kupił kilka mięsnych kurcząt i mogłem obserwować na bieżąco jak niesłychane tempo wzrostu mają i to w tak podłych warunkach wsi zabitej dechami i na marnym jedzeniu. Cool
Po kilku tygodniach brojlery były tak ciężkie, że nogi ich nie mogły długo utrzymać i głównie leżały.
No i chorowite strasznie.
Z drugiej strony znam przypadek suczki dobermana, która była karmiona głównie korpusami, skrzydełkami i podrobami brojlerów i była bezpłodna. Confused
Wszystko wróciło do normy, kiedy zmieniono rodzaj mięsa na wieprzowinę i wybrakowane nioski. Very Happy
Dlatego jak już kupuję kurczaki to są to właśnie kury "rosołowe".
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2185 : 2015-07-22, 11:29:35 »

Pisal, ale niedawno zlikwidowal konto, teraz pisuje na DD. W ramach wymiany dostalismy Adama.
Very Happy
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2186 : 2015-07-22, 11:47:21 »

też nie wiem jak klaruje się olej słonecznikowy, chyba przez sitko?

ale trza przyznać, że Adaś tego oleju nie zgrzewa, przez co, aż tak bardzo nie truje się. Tylko trochę. Resztę dopełni cyjanek w pestkach ( wg Łuni ) Wink

okrojone i uformowane w słupki ziemniaki trafiają do smażenia w mieszaninie olejów. Tylko nieliczne są naturalnym tłuszczem. Niektóre z nich są wręcz pochodną benzyny. Olej rzepakowy pochodzi z roślin genetycznie modyfikowanych, więc jest typowym GMO. Olej Sojowy w postaci uwodornionej także wytwarzany jest z roślin modyfikowanych genetycznie. W dodatku w procesie jego utwardzania wytwarzane są nasycone kwasy tłuszczowe, a te mają szkodliwe właściwości dla organizmu człowieka. Zawiera on w swoim składzie tetrbutylohydrochinon. Jest to składnik na bazie ropy naftowej, który stosuje się w konserwacji produktów. Jego spożywanie może przyczynić się do wielu poważnych chorób, w tym astmy, zaburzeń hormonalnych, chorób skóry, a nawet nowotworów i uszkodzeń DNA.

Najzdrowszy w tej mieszance tłuszczów jest olej słonecznikowy, jednak w procesie przygotowania frytek producenci podgrzewają go do bardzo wysokich temperatur. W ten sposób jego zawartość chemiczna ulega modyfikacji

http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2015/07/uwielbiasz-frytki-z-mcdonalda-sprawdz-co-zawieraja-oprocz-ziemniakow-nie-jest-zdrowo-00480743.html
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #2187 : 2015-07-22, 11:52:49 »

też nie wiem jak klaruje się olej słonecznikowy, chyba przez sitko?
Adas pewnie wozi ziarno do Anglii, bo polski gugiel milczy na temat tej tajemniczej metody nieznanej w Polsce Very Happy
Cos tam mozna jednak wyszperac https://www.flottweg.com/pl/zastosowania/tluszcze-i-oleje/olej-z-nasion/

Tak czy siak oleje roslinne to oleje roslinne, zacytowalem slowa toana ale Adam przeciez wie lepiej co zdrowe  Laughing Laughing

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2188 : 2015-07-22, 12:02:08 »

niby posiłkują się gorącą wodą. Wyciskiwacze - dilerzy od olejów lnianych piszą, że nawet 40 st C dyskwalifikuje olej tłoczony na zimno. Czy nawet mniej !?  Dlatego, nawet handlarz kiedyś mi powiedział, że te zdrowe oleje nie spełniają norm, to niemożliwe jest ( dystrybucja, przechowywanie, nie mówiąc już o temp podczas wyciskania ( energia - ciepło )
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2189 : 2015-07-22, 12:11:39 »

Abstrahując od tych wszystkich chemicznych straszaków, substancje roślinne nie są po prostu aktywne w organizmie człowieka. Cool
Tak jak pyłek kwiatowy (plemniki roślinne) nie zapłodni kobiety, tak drobne, acz znaczące różnice pomiędzy metabolizmem roślin i zwierząt wyższych, zmniejszają drastycznie ich użyteczność.
Zwierzęta roślinożerne mają specjalne struktury do hodowli mikroorganizmów, które przerabiają rośliny i same stanowią źródło pokarmu, ludzie też, ale wydajność naszych jest bardzo niska.
Dr Kwaśniewski mówił, że niewielki procent tłuszczu mogą stanowić tłuszcze roślinne i ok, lepiej jednak, żeby to były orzechy czy nasiona niż ich rafinaty czy klarowaty. Wink
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #2190 : 2015-07-22, 12:37:54 »

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2191 : 2015-07-22, 13:34:59 »

vvv
Go

Email
« Odpowiedz #2192 : 2015-07-22, 13:42:47 »

Wiesz po co się w cytacie podaje autora,
a no po to by ignorant wiedział
czy ma się z nim zgadzać czy nie.
Confused
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2193 : 2015-07-22, 13:46:52 »

Serio?
A na co mi zgoda (lub nie) ignoranta? Laughing
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2194 : 2015-07-24, 09:26:49 »

dziś śniadanie dla leniuszków. Miałoby żółtko i smalec, ale zapachniało wątrobianką i zmieniłem zdanie. Chleb ( czyli jajko,masło, z dodatkiem dziś krupczatki glutenowej )  posmarowałem owym specjałem. Naniosłem na to ogórka kiszonego i natkę. Do wypieku nie dodałem orzechów ( przestały mi smakować). Dziwne, jeszcze jakiś czas temu smakował mi majonez, teraz nie Rolling Eyes.

Doktor pisał, że tzw NNKT można spożywać, ale nie trzeba, i sugerował zdaje się coś koło 3 % zapotrzebowania na tłuszcz. Jak ktoś musi. Chyba nie muszę. Zresztą jakoś samo się wytwarza.

Na drugie śniadanie, dziś z biegu, kawa z makłowiczem30, mus agrestowy z piątnicą30, plus wiórki czekolady70, dekoracja borówka wysoka- owoc.

pychota  Very Happy

na obiad muszę dokończyć barszcz czerwony- botwinka szpikowy z kwaśnym presidentem30 i zrobię placki ziemniaczane na łoju ( pasują ). Zostaną ew na śniadanie do posypanie cheddarem. Na drugie danie nie będę miał już miejsca. Kiedyś jadłem obiady 3-daniowe Smile  , drogi byłem w utrzymaniu Wink 
Jarek
Go

Email
« Odpowiedz #2195 : 2015-07-24, 10:02:10 »

5 żóltek masło 100 gr soku z warzyw ,czas przygotowania 10 min cena 4zł ,ale to szkodliwe jest ,bo potem trzeba się męczyć by nie dojeść .
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263

« Odpowiedz #2196 : 2015-07-24, 10:07:34 »

Surowy sok z warzyw pijesz? Jak go robisz? Rolling Eyes

administ
Go

Email
« Odpowiedz #2197 : 2015-07-24, 10:11:23 »

A kto by tam robił sok, jak w markecie jest prawie za darmo? Wink 
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263

« Odpowiedz #2198 : 2015-07-24, 10:13:45 »

W kuchni na szafce stoi u mnie sok pomidorowy "Włocławek", od kilku dni się do niego przymierzam i ciągle mi nie pasuje... Confused Laughing

Jarek
Go

Email
« Odpowiedz #2199 : 2015-07-24, 10:16:55 »

Sok świeży to 2 min roboty i taniutko ,w markecie za drogo
Strony: 1 ... 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.