Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3193938 razy)
|
vvv
Go
|
No dobra nie będę taki i też się podzielę:Dzisiaj za gorąco, więc jednak nic z topionych twardych tłuszczy. Na zimno:- kapucha kiszona mocno odciśnięta 500g - pieprz (dużo) - olej słonecznikowy klarowany 100g - szprotki w sosie pomidorowym 300g (czytać co jest w puszce, żeby nie było zdziwienia) Wymieszać do uzyskania jednorodności w pożądanym stopniu. Wszamać na zimno. No, nie, jak patrzę na te Wasze wygibasy poranne kulinarne to aż chcę sobie proporcję z mojego dnia wyliczyć, żeby potem było wiadomo po której stronie stało ZOMO. BTW 028:115:23 <1:4:0.8> 1300kcal@Mr.Z Może po angielsku spróbuj, słowo wirówka dopisz to Ci się ukażą maszyny odśrodkowo klarujące olej słonecznikowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Faruki Mlekovita. http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003012068011 Mlekovita Zakopiańskie Specjały Faruki korbacze wędzone Przekąska serowa 100 gNo rewelka:- ser podpuszczkowy parzony, niedojrzewający. - 52,90 zł/kg - skład: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator-chlorek wapnia, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna - zawartość tłuszczu 16,5%. wapnio stabilizowane wapniem. MNIAM Och, to ciagle i tak lepiej niz markietowe piersi z kurczaka pelnego hormonow i antybiotykow Ze nie wspomne o budyniu z maki, cukru i marketowego oleju rafinowanego Z tego faktu wcale nie wynika, że należy oleje roślinne spożywać. Wręcz przeciwnie, oleje przez swój skład biochemiczny, choć wartościowe energetycznie, są bezwartościowe dietetycznie! . Podobnie jak cukier buraczany, alkohol, ocet, białko białka kurzego, łuszczone nasiona zbóż, żelatyna, mąka ziemniaczana i wiele innych produktów.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Pisal, ale niedawno zlikwidowal konto, teraz pisuje na DD. W ramach wymiany dostalismy Adama.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Odnośnie tych brojlerów. Ok, nie wątpię, że walą hormony i pierdylion innej chemii, ale trzeba pamiętać, że po pierwsze chemia też kosztuje, po drugie, przez ostatnie pół wieku wzrosła wiedza na temat odpowiednich krzyżowań, by uzyskać jak największą wybujałość mieszańców i gigantyzm oraz mamy bardzo skuteczne pasze, które dzięki soi i mączkom zwierzęcym mogą sprostać wypełnieniu genetycznych założeń tych biednych potworków. Kiedyś mój dziadek kupił kilka mięsnych kurcząt i mogłem obserwować na bieżąco jak niesłychane tempo wzrostu mają i to w tak podłych warunkach wsi zabitej dechami i na marnym jedzeniu. Po kilku tygodniach brojlery były tak ciężkie, że nogi ich nie mogły długo utrzymać i głównie leżały. No i chorowite strasznie. Z drugiej strony znam przypadek suczki dobermana, która była karmiona głównie korpusami, skrzydełkami i podrobami brojlerów i była bezpłodna. Wszystko wróciło do normy, kiedy zmieniono rodzaj mięsa na wieprzowinę i wybrakowane nioski. Dlatego jak już kupuję kurczaki to są to właśnie kury "rosołowe".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Pisal, ale niedawno zlikwidowal konto, teraz pisuje na DD. W ramach wymiany dostalismy Adama.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
też nie wiem jak klaruje się olej słonecznikowy, chyba przez sitko? ale trza przyznać, że Adaś tego oleju nie zgrzewa, przez co, aż tak bardzo nie truje się. Tylko trochę. Resztę dopełni cyjanek w pestkach ( wg Łuni ) okrojone i uformowane w słupki ziemniaki trafiają do smażenia w mieszaninie olejów. Tylko nieliczne są naturalnym tłuszczem. Niektóre z nich są wręcz pochodną benzyny. Olej rzepakowy pochodzi z roślin genetycznie modyfikowanych, więc jest typowym GMO. Olej Sojowy w postaci uwodornionej także wytwarzany jest z roślin modyfikowanych genetycznie. W dodatku w procesie jego utwardzania wytwarzane są nasycone kwasy tłuszczowe, a te mają szkodliwe właściwości dla organizmu człowieka. Zawiera on w swoim składzie tetrbutylohydrochinon. Jest to składnik na bazie ropy naftowej, który stosuje się w konserwacji produktów. Jego spożywanie może przyczynić się do wielu poważnych chorób, w tym astmy, zaburzeń hormonalnych, chorób skóry, a nawet nowotworów i uszkodzeń DNA.
Najzdrowszy w tej mieszance tłuszczów jest olej słonecznikowy, jednak w procesie przygotowania frytek producenci podgrzewają go do bardzo wysokich temperatur. W ten sposób jego zawartość chemiczna ulega modyfikacji http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2015/07/uwielbiasz-frytki-z-mcdonalda-sprawdz-co-zawieraja-oprocz-ziemniakow-nie-jest-zdrowo-00480743.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
też nie wiem jak klaruje się olej słonecznikowy, chyba przez sitko? Adas pewnie wozi ziarno do Anglii, bo polski gugiel milczy na temat tej tajemniczej metody nieznanej w Polsce Cos tam mozna jednak wyszperac https://www.flottweg.com/pl/zastosowania/tluszcze-i-oleje/olej-z-nasion/Tak czy siak oleje roslinne to oleje roslinne, zacytowalem slowa toana ale Adam przeciez wie lepiej co zdrowe
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
niby posiłkują się gorącą wodą. Wyciskiwacze - dilerzy od olejów lnianych piszą, że nawet 40 st C dyskwalifikuje olej tłoczony na zimno. Czy nawet mniej !? Dlatego, nawet handlarz kiedyś mi powiedział, że te zdrowe oleje nie spełniają norm, to niemożliwe jest ( dystrybucja, przechowywanie, nie mówiąc już o temp podczas wyciskania ( energia - ciepło )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Abstrahując od tych wszystkich chemicznych straszaków, substancje roślinne nie są po prostu aktywne w organizmie człowieka. Tak jak pyłek kwiatowy (plemniki roślinne) nie zapłodni kobiety, tak drobne, acz znaczące różnice pomiędzy metabolizmem roślin i zwierząt wyższych, zmniejszają drastycznie ich użyteczność. Zwierzęta roślinożerne mają specjalne struktury do hodowli mikroorganizmów, które przerabiają rośliny i same stanowią źródło pokarmu, ludzie też, ale wydajność naszych jest bardzo niska. Dr Kwaśniewski mówił, że niewielki procent tłuszczu mogą stanowić tłuszcze roślinne i ok, lepiej jednak, żeby to były orzechy czy nasiona niż ich rafinaty czy klarowaty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Wiesz po co się w cytacie podaje autora, a no po to by ignorant wiedział czy ma się z nim zgadzać czy nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Serio? A na co mi zgoda (lub nie) ignoranta?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dziś śniadanie dla leniuszków. Miałoby żółtko i smalec, ale zapachniało wątrobianką i zmieniłem zdanie. Chleb ( czyli jajko,masło, z dodatkiem dziś krupczatki glutenowej ) posmarowałem owym specjałem. Naniosłem na to ogórka kiszonego i natkę. Do wypieku nie dodałem orzechów ( przestały mi smakować). Dziwne, jeszcze jakiś czas temu smakował mi majonez, teraz nie . Doktor pisał, że tzw NNKT można spożywać, ale nie trzeba, i sugerował zdaje się coś koło 3 % zapotrzebowania na tłuszcz. Jak ktoś musi. Chyba nie muszę. Zresztą jakoś samo się wytwarza. Na drugie śniadanie, dziś z biegu, kawa z makłowiczem30, mus agrestowy z piątnicą30, plus wiórki czekolady70, dekoracja borówka wysoka- owoc. pychota na obiad muszę dokończyć barszcz czerwony- botwinka szpikowy z kwaśnym presidentem30 i zrobię placki ziemniaczane na łoju ( pasują ). Zostaną ew na śniadanie do posypanie cheddarem. Na drugie danie nie będę miał już miejsca. Kiedyś jadłem obiady 3-daniowe , drogi byłem w utrzymaniu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
5 żóltek masło 100 gr soku z warzyw ,czas przygotowania 10 min cena 4zł ,ale to szkodliwe jest ,bo potem trzeba się męczyć by nie dojeść .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Surowy sok z warzyw pijesz? Jak go robisz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A kto by tam robił sok, jak w markecie jest prawie za darmo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Sok świeży to 2 min roboty i taniutko ,w markecie za drogo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|