Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3167647 razy)
|
Blackend
|
Wow, tyle dobra im nawieziesz? Będziesz za to spoko koleś, co sam mógłby zjeść, a jednak się podzielił.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wow, tyle dobra im nawieziesz? Będziesz za to spoko koleś, co sam mógłby zjeść, a jednak się podzielił. No nie mam co z tym zrobić, a niegrzecznie było odmówić podarunku. Nigdy tego nie jadłem, to dla leszczy, co nie umieją jeść prawdziwego jedzenia i wierzą w reklamy. Owszem, jest kilka dobrych preparatów na rynku, można sobie zrobić kilkutygodniową kurację w roku, bez wielkich szkód dla zdrowia, ale 90% to nic nie warty, drogi szajs, w porównaniu z normalnym jedzeniem.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Puchy koncetratów serwatki w różnych smakach,
właśnie, widziałem w netto serwatkę o różnych smakach, widocznie ludzie to chlipczą , jak stoi na półkach. Ino po co ? Dziadek mój kupował serwatkę dla tuczników, kiedyś.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A niech sobie chłepcą tę serwatkę, byle od jaj i tłustego nabiału się trzymali jak najdalej...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
aby zneutralizować puryny z wątróbki cielęcej, nazbierałem jagód pełną musztardówkę, dodałem 200 g bitej śmietanki polałem musem porzeczkowym i zjadłem. Zerkalem przy tym na okazałe orzechy laskowe wiszące nad głową, nie skusiłem się. Już są pełne niektóre.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
dodałem 200 g bitej śmietanki To pewnie z liter z N 2O. A bez N 2O to z pół litra.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Mam mikser Zelmera. Nie potrza mi sprayu.
zawartość kwasu moczowego:
Cielęcina, nerki 218 Cielęcina, nerkówka 1260
z czego wynika, aż taka różnica ?
Szprotki wędzone 804
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nerki to zdrowy po-drób, a nerkówka to rakotwórcze mięso, a szproty to metale ciężkie!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...jak mała puszka to nie takie ciężkie...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Cielęcina, łopatka* 150Cielęcina, mózg 460 Cielęcina, nerki 218 Cielęcina, nerkówka 1260Cielęcina, płucka 147 Cielęcina, polędwica 140Cielęcina, wątróbka* 218 Wieprzowina, karkówka* 145Wieprzowina, łopatka 150Wieprzowina, nerki 334 Wieprzowina, ozory 136Wieprzowina, polędwica 150 Wieprzowina, szynka* 160Wieprzowina, wątróbka* 515 -- przel. na kw moczowy inne części niż nerkówka mają - mniej puryn - musi to być coś wyjątkowego! https://zasadyzywienia.pl/puryny.html
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nerkówka może być wyjątkowa z powodu dużej ilości puryn, podobnie jak mózg z powodu dużej ilości cholesterolu. Mózg jest bardzo pożądany w menu ( przynajmniej na naszej diecie), więc nerkówka to może być też jakimś ukrytym przebojem. Nigdy tego nie widziałem, nie kupiłem, nie wiem gdzie oferują i nie lubię mięsa > Więc dociekanie jest tylko teoretyczne, adasiowe. Dziś śniadanie znów prawie z recyklingu. Została śmietanka bita w misce z wczoraj (ale oklapła) więc wykorzystałem ją do naleśniczków. Dodałem żółtka, gałkę muszkatołową, łyżkę mąki ryżowej i smażyłem na maśle. Na talerzu posypałem startym cheddarem. Posypałem pokrojonym świeżym cząbrem. Pół pomidora niesmacznego wcisnąłem, fuj. Zagryzłem naprędce dwoma kawałkami panierowanej cielęcej wątroby na zimno. Popijem za 30 min espresso ze śmietanką 1:1 .
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ciekawe co ja dziś będę miał na śniadanie? Wieczorem gotowałem jajca na twardo, to może coś znaczyć, ale niekoniecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
U mnie żółtka są często, ale nie zawsze. Dzisiaj na przykład: -kacze udo plus dodatkowa porcja chrupkiej skóry -masło -skwarki -pomidory, ogórki, koperek, natka pietruszki, bazylia i szczypiorek. Brakowało tylko sety.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
No bez przystawki ,to tak mdli po żółtkach.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A po setce jest lepsze spalanie.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
I to jakie
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
zwykłe , jajecznica wiejska - żółtka , skwarki ze smalcem, podgardle wędzone, pół cebulki. Posypane natką i szczypiorkiem. Dodatkiem były panierowane kwiaty dyni ( ogromne jak patelnia ) smażone na smalcu ( można też na maśle) .
kawa z śmietanką, deser - czyli bita piątnica, jagody, sos żółtkowy, wiórki czekolady, zmielone orzechy, sos porzeczkowy do przystrojenia.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja skromniutko: -4 sadzone jaja -smażony bekon -hamburger -garść frytek -majonez.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Żółtka, śmietanka, pomidor - nuda.
|
|