Blackend
|
Tak jest, Doktor zwrócił uwagę na proporcje GSO, wcześniej nikt tego nie robił. Teraz zresztą, też mało kto.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ludziska są ogłupiałe przez naukę w służbie mamonie. Piramida jest ustawiona pod rolnictwo: zbożowe, mleczne i warzywno-owocowe. Każde dziecko i gospodyni domowa wie, że jogurt z ziarnami i owocami jest cool. Trza to sprzedać i tyle. A dlaczego przemysł mięsny i cukrowniczy nie jest rozsławiany? Bo sam się broni.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja się słucham zachciewajek...
Nie mam konkretnych zachciewajek, czasami sięgnę po łakocia, który jest pod ręką lub zjem desera, ale jest tego tyle co kot napłakał.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A, bo Ty masz żonę, która Ci dogadza dietetycznie. Ja muszę sam się zaspokajać.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To prawda, ale gdybym był singlem jadłbym bardzo monotematycznie. To bardzo fajne uczucie wiedzieć co wystarczy zjeść aby cieszyć się każdym kolejnym dniem.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Teraz mam w lodówce 2 tygodniowe, kupione jako 0 czy tam 3 (nigdy nie wiem) i całkiem normalne są w smaku, ale rzadsze w konsystencji. Razu pewnego przetrzymywałem jaja kanarków (w koszyczku z prosem) ponad trzy tygodnie, a potem mewki japońskie, jako nasiadki, elegancko wysiedziały zdrowe, normalne kanarki. Także te jajca nie są takie wrażliwe.
O nie miałam pojęcia że tak długo mogą czekać - myślałam że takie jaja szybciej będą niezdatne - jak to działa? jest jakaś temperatura która powoduje zastopowanie wzrostu, a jednocześnie utrzymanie zdolności do dalszego wzrostu po zmianie temperatury ? czy coś jeszcze poza "T"? Bardzo ciekawe
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Myślę, że część takich "od baby" jak kupuję, to ma około 2 tygodni, bo przecież nazbierać musi. Kurze, poza lodówką, przechowują się spoko do miesiąca, dłużej nie próbowałem, w lodówce podobnie, niektórzy mówią, że w lodówce nie powinno się przechowywać jaj... http://www.farmio.com/przechowywanie-jajkaTrzeba też pamiętać, że jaja ze sklepów są niezapłodnione, przez to trwalsze, a od chłopa to rożnie bywa.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dziś zrobiłem test masła. łaciate mimo, że tańsze wygrało z extra pasłęckim ( wygrało subiektywnie smakowo ) albo te drugie przegrało bo było w promocji ? zrobiłem dwie kanapki , chleb ( z jajka i masła z gofrownicy ) pokryłem masłem i cheddarem w plasterkach. Pomidor i natka zaburzyła smak.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
5 zółtek ,kawałek masła i sok ok 100 g Póżniej kawałek wątróbki ok 100 ,ziemniak i łycha kiszonej Deser jagody z truskawkami i kawa To wszystko na dziś ,niem czasu i pieniędzy na łakocie ,dlatego tak oszczędnie .
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A jak forsy brak, to jesteś na dobrej diecie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A ja nie wiem co będę miał na śniadanie, ale się domyślam.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja serniczek na zimno: -6 żółtek -200g twarogu -100ml śmietanki -100g masła -3 łyżeczki cukru Wszystko zblendowane na gładką masę i jeszcze chwilę schłodzone.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Surojadztwo... Zdrowo.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
-3 łyżeczki cukru
uszami mi już te borówki amerykańskie wychodzą - dziś już 3 razy jadłem ze śmietaną ( z 350 -400 g ) , czekolada posypka, z 5 łyżeczek cukru. I to wszystkie W ( cukini do jajecznicy nie liczę bo to woda) . Tyle owoców i ketonów 1 krzyż. Jutro trza dołożyć buraczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Od chemii w borówkach, czy od robactwa w borówkach?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
borówki są z mojego ogródka, podlewam je wodą z rabarbarem ( zakwaszając ziemię ) Borówka nie ma szkodników. Nieszczelność i tak mam od mlecznych. Trudno, jakoś to będzie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Buraczki dobre na test...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
no widzisz, za jednym razem i się najem i test się zrobi przyjemne z pożytecznym
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...i jeszcze się odkwasisz...
|
|