Diogenes z Synopy
Go
|
dziś banalne śniadanie. Chleb z masłem. Jako, że dziś sobota ( święto ) - dodałem plaster sera dojrzewającego. chleb robi się tak. Do ręki blender lub mikser. 10 jajek ( 2 białka wywaliłem) , 3/4 kostki masła ( dziś dałem odpowiednik - łój wołowy z młodych opasów - lepiej mi smakuje, są chrupkie - tłuszcz wcześnie topię), mąki dałem 3-4 płaskie łyżki ( dziś mieszana - gryczana i kukurydziana, dobrze dać połowę krupczatki - konsystencja lepsza, ale nie miałem), 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych , 100 gr twarogu śmietankowego ( dałem z Czarnkowa, twaróg, gdy nie ma - nie jest konieczny, jak i orzechy). Piecze się 3-4 min w gofrownicy ( może być tania wersja za 49-59 zł ). W lodówce mogą leżeć tydzień. Odgrzewać chwilę lub nie. To są wariacje przepisu podanego przez Renię. Bardzo wygodne, zamiast placków ser-jaj. Optymalna wersja chleba. Dzieciom też smakuje. W wyżłobienia mieści się sporo masła. Więc nawet chuda wędlina się nadaje, czy ryba. Wczoraj skonsumowałem z wędzoną słoniną lekko przygrzaną na patelni, pycha. Za uwagę, dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Całkiem fajnie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak się ma "lusterko Wenery", która zapisze wszystko na kartce.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Też mam takie w lodówce. Wczoraj jadłam grubo posmarowane masłem, grubo obłożone salcesonem i paseczki papryki na tym. Smakowalo mi... Ale cały czas na bieżąco ich już nie mamy, bo też się nudzą. Ale na wyjazdy super sprawa. Chlebek biszkoptowy już od dawna nie piekę. Znudził się to raz, a dwa, że strasznie ciężko się go smaruje masłem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiadomo, nuda, trzeba eksperymentować...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
. Ale na wyjazdy super sprawa.
córka z zięciem do pracy takie biorą. Choć wcale jeszcze nieoptymalni. Ociec na ŻrO zachwycony, wreszcie przemyci więcej nielubianych jajek. Muti mojej smakuje, ale za ciężkie, bo z węglowodanowa, korytkowa. Zosia fanka tego chleba. Mówi, że przemyca węglowodany w nich, nie za bardzo lubi warzywa i owoce, ani czekolady.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
mógł smarować grubo masła. By działało
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Jak sobie czegos nie utrudnię albo skomplikuje to zyć się nie da
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
mógł smarować grubo masła. By działało Smarowałam bardzo grubo. Ale co z tego, jak on lubi owoce (już nie tak) i słodycze...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Masło i smalec w cieple skapuje z sera i placków, za to na chlebie trzyma się mocno! Jak cieniuśko przeciągnięte.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dlatego są w gofrach rynienki na masło . Renia. moja Zosia, wychowała się na wsi. Masło swojskie palcem lub łyżką jadało się. Później przyszły zalecenia oszustów, że masło niezdrowe i należy nie jeść w ogóle lub symbolicznie. I jedno jajko ( najlepiej białko na tydzień ). Wróciła sponiewierana przez kłamliwe pazerne bestie, po prostu do tego co było kiedyś. Już teraz nikomu nie uwierzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
B:T:W dzisiejszego chleba ( gofrów ) to ok 1 : 2.56 : 0.6 bez twarogu . Z twarogiem 1 : 2.33 : 0.54 Wyrzucić jeszcze 2 białka i będzie jeszcze lepsze. więc masło jest dodatkowo. Dla koneserów, takich jak ja i Zosia.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja sobie strzeliłem na śniadanko bombę cholesterolową: -6 żółtek -50g szpiku wieprzowego -50g masła -100g salcesonu włoskiego -2 małe bezy. Uch! Dobre, a jeszcze lepsze, że to wszystko się dostanie w markecie.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ja właśnie miałem pyszny kozi ser dojrzewający , celebrowałem go długo potem 5 żółtek masło i 100 gr soku warzywnego . i tak codziennie bez większych zmian, tylko sery zmieniam dla smaku
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Sok warzywny ciśniesz czy kupujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Cisnę 2 marchewki seler pietrucha i stówka w sekundę ,ale umyć sokowirówke to juz 5 min
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Sokowirówka? A nie wyciskarka ręczna? Taka chaotyczna energia, panie! Na szczęście jajca powoli w jajowodzie kury powstają, to się równoważy...
|
|
|
|
|
|
|
|