Diogenes z Synopy
Go
|
Pokroiłem w kosteczkę słoninę świeżą, całą cebulę drobniutko. Podkradłem trochę serduszka wieprzowego (dlaczego świnie mają takie miniaturowe serca ? ) z produktów do pasztetu oraz marchewkę ( podrób cieniutko, markowka w talary pocięte ). Dodałem 10 żółek. Cóż to było za śniadanie! Uczta, nie śniadanie! Smak zepsuła mi papryka czerwona, ohydna. Zagryzłem pyszną kapustą kiszoną. Dziś gary na kuchni, aż podskakują . Szykuje się na weekend pasztet . Zrobię chyba z 4-5 smaków. Zaraz będzie gotować się głowa z zębami ( 24h moczona). Policzki będą podane osobno. Głowizna będzie extra na szybkie danie poranne, taki gorący kubek, optymalny > Bo nadchodzący tydzień przyniesie nam zimne poranki.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
274 g - czyli miałem serce tuczniczki . Ale zwykle kupuje serca świńskie takie z 350- 430 gr i większe . Więc te wydawało się mikre . Doktor pisał o dużych sercach, że to patologia, więc możliwe, że źle karmione były te wcześniej kupowane
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Albo młodziej ubijane.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
warchlaczki ? Chyba nie? ekonomika chowu trzody chlewnej nie pozwala.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Szybsze osiąganie wagi ubojowej nie idzie w parze z wielkością serca.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
to skąd duże serca ? No tak teraz embargo (Rosja) na podroby i gorsze części ( tłustsze, nogi , głowy ). To nie opłaca się, gdy narządy są duże. Są dopłaty do przechowywania ( mrożą zamiast via Rasija )
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Teraz to nie wiem, bo nie siedzę we świnkach. Ale w szkołach mnie uczyli, że są duże różnice w rasowym i pochodzącym z krzyżowania towarowego, tempie wzrostu u trzody chlewnej. Więc teoretycznie jest możliwe, że wiek warchlaków jest różny, bo waga ubojowa jest limitująca, no i różnice rasowe oraz przeznaczenie tuszek ma znaczenie. Na weselu jadłem malutkie prosiaczki pieczone na rożnie, ale plastry schabu były ewidentnie od innego rozmiaru zwierzęcia.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Dziś święto. Niedziela. Więc dzień pogardy, tfu! podagry! ( choć może ? Polska skłócona na pół )Mianowicie, od rana dania moczanowe Głowizna ze świńskiego łba z marchewką i octem jabłkowym i natką pietruszki w kiszonej kapuście ( łycha stołowa). Po pół kanapki z masłem i gotowanym podgardlem . Kawa z pianką i śmietanką. Na obiad mięciutka wątroba wołowa ( ugotowałem krótko i godzinkę dusiłem w łoju z młodych opasów ). Krucha. Majeranek, gałka, grubo zmielony pieprz. Zjadłem z cebulką na smalcu, Zosia z masłem. Kartofle udusiliśmy z masłem. Ogórek kiszony, bo nie chciało się obierać buraków. Na kolację będzie mocne kakao na 30-stce z cukrem. W razie W mam piwo ciemne w lodówce. I zupę cebulową na wywarze po podgardlu. Prawie żółtek dziś nie jadłem, więc jutro upiekę(czemy)(cze) sernik opty - czaderski. Ale nie czuję się jakoś niedowitaminizowany
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Poważnie masz podagrę?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Dziś święto. Niedziela. Więc dzień pogardy, tfu! podagry! ( choć może ? Polska skłócona na pół )Mianowicie, od rana dania moczanowe Głowizna ze świńskiego łba z marchewką i octem jabłkowym i natką pietruszki w kiszonej kapuście ( łycha stołowa). Po pół kanapki z masłem i gotowanym podgardlem . Kawa z pianką i śmietanką. Na obiad mięciutka wątroba wołowa ( ugotowałem krótko i godzinkę dusiłem w łoju z młodych opasów ). Krucha. Majeranek, gałka, grubo zmielony pieprz. Zjadłem z cebulką na smalcu, Zosia z masłem. Kartofle udusiliśmy z masłem. Ogórek kiszony, bo nie chciało się obierać buraków. Na kolację będzie mocne kakao na 30-stce z cukrem. W razie W mam piwo ciemne w lodówce. I zupę cebulową na wywarze po podgardlu. Prawie żółtek dziś nie jadłem, więc jutro upiekę(czemy)(cze) sernik opty - czaderski. Ale nie czuję się jakoś niedowitaminizowany
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Poważnie masz podagrę?
Drinki były na spotkaniu ? Poważnie z mojego dzisiejszego jadłospisu to wynika ? Wynika co najwyżej, że mam w planach
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A, sniadanie, no wiec 3 jaja plus 3 zoltka z ogorkiem kiszonym, czosnkiem, chilli i cebula. Takie wolacko-cebulackie sniadanie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Poważnie masz podagrę?
Drinki były na spotkaniu ? Poważnie z mojego dzisiejszego jadłospisu to wynika ? Wynika co najwyżej, że mam w planach Drinków nigdy nie ma na spotkaniach (no chyba, że na wyjazdowych )...A Twój post był tak długi, że go wnikliwie nie czytałam...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
..A Twój post był tak długi, że go wnikliwie nie czytałam... dużo jedzenia, to i list długi
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wolę paczki od listów...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Super, właśnie o takie drukowanie jaźni chodzi!
|
|
|
|
|
|
|
|