Diogenes z Synopy
Go
|
Najzwyklejsze na świecie. Podgardlum świeżo co uwędzone tradycyjnie ( jeszcze ciepłe ) , pociąłem w paseczki jak niteczki. Dużo. Zesmażyłem. Dodałem drobno pokrojoną cebulkę. I 12 żółtek. Pieprz. Na talerzu dołożyłem dla łagodności masła i natkę. Wcześniej chapnąłem kapusty kiszonej. Prostota. A ile radości.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I na raz to zjadacie? We dwoje?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ta, we dwójkę. A co to jest na raz? Tyle co kot napłakał. Na dwie gęby.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Głowizna, ocet jabłkowy. 50,0 mg vit C .
Kawa z pianką i śmietanką. Kawałek Tiramisu. Krem, oczywiście z 15 żółtkami.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ta, we dwójkę. A co to jest na raz? Tyle co kot napłakał. Na dwie gęby. To jest dużo, no ale Ty pływasz codziennie, to to spalasz...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Chleb z masłem. - dodałem plaster sera dojrzewającego. chleb z masłem. Jeden z pasztetem z wątroby wołowej, drugi z mazdamerem. uwieńczone pyszną kawą z pianka i śmietanką z kawałeczkiem Tiramisu
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
jajka Wigilię zapewne pomylę z Wielkanocą
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale na te święta to tradycyjnie ryba np. w galarecie z jajkami
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Sernik optymalny. Do tego masło. I przesmażone jabłko na maśle. Kawa z pianką i śmietanką. I akcent roślinny. Orzechy laskowe , przegryzione orzechami włoskimi. Przygotowuję ucztę dla wiewiórek na święta. Więc z musu łuskam . Orzechy takie sobie. Szału ni ma. Łamaga 6 z laskowych, zneutralizowana ł amagą 3 z włoskich. Na obiad będzie zapewne :rozmroziłem 3 nerki cielęce, wymoczyłem, kupiłem pół kila pieczarek (do d.py, ale kostkę masła można w nie schować ), kiszonka jakaś i marchewka i ziemniak przyozdobi. I mus - natka .
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U nas dzisiaj rosół z wiejskiej kury pyrka w garnku...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a ja jadę kupić gęś owsianą do bidronki bo po 8,9 zł są i małe sztuki. Z kur lubię tylko żółtka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U mnie synowa raz w tygodniu lubi zupę sobie wziąć (smakuje im i nie musi tego dnia gotować). Teraz wymyśliła rosół, w zeszłym tygodniu syn zażyczył sobie ogórkową. Lubię się pytać domowników co chcą, bo już pomysłów mi brakuje...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja na śniadanie salcesonik włoski popity kwaśną śmietaną i zagryziony kwaszonym ogórem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Salceson ze śmietanką! Dawno temu podstawa mojego menu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W niektórych kulturach mlaskanie i bekanie świadczy o docenieniu smaku potrawy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|