|
grenis
Go
|
A jak ja dzisiaj żrę! Rano 35 deka salcesonu i ze 100ml majonezu, teraz 250g twarogu, 6 żółtek i 0,5 literka śmietany. No ze 4000kcal wpadło, ale potrzebowałem każdej, bo smakowało strasznie i przejedzony nie jestem. A ja wrecz przeciwnie, mam jakies grypsko i jeszcze obiadu nie zjadlem. Trzyma Cię za gardło i dusi? No ja rozumiem brak apetytu, ale rosołek z żółteczkami i masełkiem to sam wchodzi przecież. Potem askorbiniany i salicylany i gitara. Mialem ochote na miecho z gryka i buraczkami z chrzanem. Weszlo lekko i juz jest git Prawie git
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Na mnie "lody" tak działają... Dlaczego w cudzysłowie... A tak jakoś wyszło przez "serniczek" w cudzymsłowie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mialem ochote na miecho z gryka i buraczkami z chrzanem. Weszlo lekko i juz jest git Prawie git Popieram, trzeba się słuchać zachcianek!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
to samo co wczoraj zjadłem. 5 żółtek na słonince, parę pieczarek, cebulka. Salceson biały. Z WiO - natka i ogórek kisz. Kawa, 30-stka, rodzynki, czeko. ok 1: 3,5-4 : 1,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja dzisiaj zasuplementowałem rtęć. Puszka tuńczyka w oleju, majonez, ser żółty i ogórek konserwowy. Pycha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To jest taka tęsknota zimowa za biwakowaniem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A ja dzisiaj zasuplementowałem rtęć. Puszka tuńczyka w oleju, majonez, ser żółty i ogórek konserwowy. Pycha! Pierwszy raz kupiłam (właściwie to synowa mi kupiła, bo ją o to poprosiłam - ja nie chodzę po marketach) majonez kielecki. Bardzo nam odpowiada...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja ostatnio dużo majonezu jem, i ten Kielecki po pewnym czasie robi się zbyt octowy. Lubię też Winiary i Hellmanns. Samemu jak zrobię też smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
U nas dużo majonezu nie schodzi. Ciągle kupowałam Winiary, aż się dowiedziałam, że ma on sporo kwasów tłuszczowych typu trans. Ponoć kielecki jest najzdrowszy (albo raczej najmniej szkodliwy), to go chcę teraz kupować. Ja mam coś takiego, że jak się dowiem, że coś jest zdrowe, to automatycznie zaczyna mi smakować...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A ten Kielecki ,to nie to samo co Winiary ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Kielecki produkuje Społem Kielce, a Winiary Kalisz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A to duża różnica ,większe miasto , pewnie bez dopalaczy majonezy produkują
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie wiem, bo majonez jadam sporadycznie i dlatego jest mi dokładnie obojętne kto miesza susz żółtkowy z cis, czy trans. Przypominam, że tłuszcz trans występuje w naturalnych tłuszczach zwierzęcych i nie jest aż tak szkodliwy, jak naukowcy piszą, jeśli występuje w naturalnych produktach. Co innego margaryna - to trucizna transowa i nie tylko jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Olej rafinowany to zawsze olej rafinowany, świństwo i nic tu nie zmieni czy on kielecki czy inny.
ja na obiad skorzystałem z masła. Kluseczki żółtkowe z dobrego twarogu, polane i przyozdobione pudrem i czereśnią ze słoika. Kwaśna śmietana pasowała z cynamonem jako dodatek. Taki obiado - deser
Produkty, które przestają smakować jednemu z nas, przestaję kupować. Tak stało się z majonezami, oliwami virgin i ''zdrowymi'' olejami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Olej rafinowany to zawsze olej rafinowany, świństwo i nic tu nie zmieni czy on kielecki czy inny. Ośmielę się nie zgodzić. Emulgacja i dodatek żółtka zwiększają wartość majonezu względem oleju. Podobno kiedyś (kiedy o olej było trudno) robiono sos majonezowy ze śmietanki/śmietany. Ale nigdzie nie mogę znaleźć jak, może zaryzykuję i zwyczajnie zastąpię olej śmietanką?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Winiary już nie jest polskim produktem.
Wiadomo, jak się kupi kielecki, to cały zysk w Polsce zostaje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|