Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3169460 razy)
|
Gavroche
|
3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór... No cóż, kupuję całego wieprzka, czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci? Oddać wrogowi na korycie, albo przyjacielowi na DJ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór... No cóż, kupuję całego wieprzka, czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci? Kotleciki (nie takie na pół talerza) schabowe są bardzo pierwsza klasa, z masełkiem w ilości aby Złota Proporcja się dokonała na talerzu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać! Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Schabowe faszeruję pieczarkami, boczkiem i masłem, nie ma prawa proporcja nie wyjść. A zakładając, ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce są?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać! Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam. Przymierzam się do tego schabowego z boczku jak sójka za morze...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Schabowe faszeruję pieczarkami, boczkiem i masłem, nie ma prawa proporcja nie wyjść. A zakładając, ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce są? Wszystko można tłuszczem dopasować...Chociaż tłuste mięsa są smaczniejsze... Dzisiaj jadłam golonkę i za chuda. Włókna w mięsie długie, suche...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Schabowe faszerujê pieczarkami, boczkiem i mas³em, nie ma prawa proporcja nie wyjæ. A zak³adaj±c, ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce s±? Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... A nie podduszalas jej na smalcu, żeby się miesko "napiło"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Włókna w mięsie długie, suche... Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa! Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Schabowe faszeruję pieczarkami, boczkiem i masłem, nie ma prawa proporcja nie wyjść. A zakładając, ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce są? Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie. Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO. Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Włókna w mięsie długie, suche... Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa! Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia . Ta była w zupie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Schabowe faszerujê pieczarkami, boczkiem i mas³em, nie ma prawa proporcja nie wyjæ. A zak³adaj±c, ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce s±? Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... A nie podduszalas jej na smalcu, żeby się miesko "napiło"? Nie, gotowana była w grochówce (200 g grochu łuskanego na duży garnek).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Na drugi raz mięso surowe najpierw podsmaż, a potem wrzuć do gotowania, bbędzie smaczniejsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dobrze wiedzieć. Dzięki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A my bez zbędnych ceregieli. Na obiad żółtka na słonince chudej i zasmażane buraczki (odmroziłem pojemniczek). Na kolację będzie krem w pucharkach z bitej śm. z żółtkami ucieranymi i rodzynkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dobry pokarm. Bo dużo nie schodzi ze stołu podczas przyjęcia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Zapobiegawczo dodatkowo przygotowaliśmy słuszne porcje potrawki z kurczaka i ryżu do oporu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Schabowe faszeruję pieczarkami, boczkiem i masłem, nie ma prawa proporcja nie wyjść. A zakładając, ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek? Te to dopiero chudzielce są? Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie. Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO. Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki. Gavroszku, robisz z igły widły Przytoczone tu informacje są mi znane, ale świniak kupiony i zapłacony, ekologiczny, jak nie wiem co, więc rozdawać z niego nie zamierzam nic!!! Zjemy go całego z "kopytami"- od ryjka po koniec zakręcone ogonka!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|