forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 11:29:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669777 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 201 202 203 204 205 [206] 207 208 209 210 211 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3169446 razy)
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4100 : 2016-02-29, 12:50:13 »

3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? Shocked
Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór...

No cóż,  kupuję całego wieprzka,  czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci?
Oddać wrogowi na korycie, albo przyjacielowi na DJ? Very Happy
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4101 : 2016-02-29, 12:53:28 »

3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? Shocked
Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór...

No cóż,  kupuję całego wieprzka,  czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci?
Kotleciki (nie takie na pół talerza) schabowe są bardzo pierwsza klasa, z masełkiem w ilości aby Złota Proporcja się dokonała na talerzu.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4102 : 2016-02-29, 12:56:59 »

Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. Cool
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4103 : 2016-02-29, 13:04:22 »

Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. Cool
Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać!
Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam.
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4104 : 2016-02-29, 13:25:08 »

Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  Shocked
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4105 : 2016-02-29, 14:04:30 »

Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. Cool
Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać!
Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam.

Przymierzam się do tego schabowego z boczku jak sójka za morze... Confused Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4106 : 2016-02-29, 14:06:33 »

Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  Shocked


Wszystko można tłuszczem dopasować...Chociaż tłuste mięsa są smaczniejsze... Cool
Dzisiaj jadłam golonkę i za chuda. Włókna w mięsie długie, suche... Confused
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4107 : 2016-02-29, 14:34:32 »

Schabowe faszerujê pieczarkami,  boczkiem i mas³em,  nie ma prawa proporcja nie wyjæ.  A zak³adaj±c,  ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce s±?  Shocked


Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... Cool
Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... Confused
A nie podduszalas jej na smalcu,  żeby się miesko "napiło"? 
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4108 : 2016-02-29, 14:39:11 »

Włókna w mięsie długie, suche... Confused

Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa!  Shocked Wink
Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia .  Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4109 : 2016-02-29, 14:40:42 »

Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  Shocked

Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie.  Wink
Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? Rolling Eyes

Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO.
Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4110 : 2016-02-29, 14:55:26 »

Włókna w mięsie długie, suche... Confused

Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa!  Shocked Wink
Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia .  Very Happy

Ta była w zupie... Confused
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4111 : 2016-02-29, 14:58:02 »

Schabowe faszerujê pieczarkami,  boczkiem i mas³em,  nie ma prawa proporcja nie wyjæ.  A zak³adaj±c,  ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce s±?  Shocked


Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... Cool
Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... Confused
A nie podduszalas jej na smalcu,  żeby się miesko "napiło"? 

Nie, gotowana była w grochówce (200 g grochu łuskanego na duży garnek).
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4112 : 2016-02-29, 15:33:17 »

Na drugi raz mięso surowe najpierw podsmaż, 
a potem wrzuć do gotowania,  bbędzie smaczniejsze Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4113 : 2016-02-29, 15:34:44 »

Dobrze wiedzieć. Dzięki... Very Happy
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4114 : 2016-02-29, 17:58:18 »

A my bez zbędnych ceregieli. Na obiad żółtka na słonince chudej i zasmażane buraczki (odmroziłem pojemniczek).   Na kolację będzie krem w pucharkach z bitej śm. z żółtkami ucieranymi  i rodzynkami.
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57202


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4115 : 2016-02-29, 18:01:46 »

Śniadanie jak zwykle, a na obiad to samo co wczoraj, bo dobrze wychowani goście ulitowali się i nie pożarli wszystkiego. Wink  Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4116 : 2016-02-29, 18:11:20 »

dobry pokarm. Bo dużo nie schodzi ze stołu podczas przyjęcia  Wink 
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57202


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4117 : 2016-02-29, 18:22:18 »

Zapobiegawczo dodatkowo przygotowaliśmy słuszne porcje potrawki z kurczaka i ryżu do oporu. Wink
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4118 : 2016-02-29, 18:26:30 »

Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  Shocked

Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie.  Wink
Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? Rolling Eyes

Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO.
Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki. Very Happy

Gavroszku, robisz z igły widły  Wink Przytoczone tu informacje są mi znane, ale świniak kupiony i zapłacony, ekologiczny, jak nie wiem co, więc rozdawać z niego nie zamierzam nic!!! Zjemy go całego z "kopytami"- od ryjka po koniec zakręcone ogonka!  Cool Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4119 : 2016-02-29, 18:31:06 »

A my bez zbędnych ceregieli. Na obiad żółtka na słonince chudej i zasmażane buraczki (odmroziłem pojemniczek).   Na kolację będzie krem w pucharkach z bitej śm. z żółtkami ucieranymi  i rodzynkami.

Nie wychodzą Wam jeszcze te żółtka bokiem? Shocked Laughing Cool
Zapisane

Strony: 1 ... 201 202 203 204 205 [206] 207 208 209 210 211 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.229 sekund z 20 zapytaniami.