forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 11:01:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669773 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 213 214 215 216 217 [218] 219 220 221 222 223 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3169412 razy)
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72247

Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #4340 : 2016-03-07, 17:30:40 »

Ja zaś słabo toleruje niemleczne. Jakoś nie mogę sobie odmówić zjedzenia mleczności codziennej. Zosia jest jeszcze gorsza niż ja.  Wink    . Czytałem dziś, że w Italii się robi coraz mniej lodów z mleka (jakieś kokosowe mleko i sojowe), nie mówiąc już o śmietanie.  Tego chyba nikt nie zna  Rolling Eyes

A z plastiku się nie da... Rolling Eyes

renia
Hero Member

« Odpowiedz #4341 : 2016-03-07, 17:37:34 »

Tutaj na Forum pisała Ewa (jeszcze od czasu do czasu się odzywa) też z nietolerancją mlecznych.
Pisała, że "nie bawiła" się w żadne rotacje, tylko mleczne po prostu odstawiła.
Na DO nietolerancja może przejść, ale nie musi. Uważam, że nie te rotacje mogą pomóc, tylko sama DO.
Ale jak poczytasz stare wpisy na Forum, to zobaczysz, że to jest "temat rzeka..." Cool

Anulka177
Jr. Member
**
wiadomoci: 3981

« Odpowiedz #4342 : 2016-03-07, 19:49:07 »

Mleczne odstawiłam na jakieś siedem miesięcy, potem od czasu do czasu coś tam zjadłam, teraz jem z częstotliwością raz na tydzień i widzę, że objawy zanikają powoli. Jak chciałam jeść codziennie to się organizm zbuntował, więc robię to powoli bo życia bez nabiału sobie nie wyobrażam, choć wiem, że najlepiej byłoby go odstawić i dać sobie z nim spokój, skoro mi szkodzi.
O rotacjach już trochę na forum poczytałam, w pewnym momencie doszło w tym temacie do jakichś absurdów, dziwne porady o rotowaniu białek, cukrów, warzyw, tłuszczów  Shocked Szczególnie lekarka mieszała ludziom w głowach, czasami takie bzdury wypisywała, że oczy mi na wierz wychodziły. Co dziwne, miała sporo zwolenników, którzy by za nią w ogień wskoczyli. Jeszcze twierdzili, że ona ULEPSZYŁA DO!  Shocked Very Happy No cóż! Co kto lubi  Cool Aż takiej jazdy w tym temacie nie mam!

Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57202

« Odpowiedz #4343 : 2016-03-07, 20:03:36 »

Nie ma to jak się w czepku urodzić i zalewać się bezkarnie do syta śmietanką. Wink
Zaraz będą lody czekoladowe z bitą śmietanką - z syfonu. Wink   Very Happy
renia
Hero Member

« Odpowiedz #4344 : 2016-03-07, 20:07:30 »

Mleczne odstawiłam na jakieś siedem miesięcy, potem od czasu do czasu coś tam zjadłam, teraz jem z częstotliwością raz na tydzień i widzę, że objawy zanikają powoli. Jak chciałam jeść codziennie to się organizm zbuntował, więc robię to powoli bo życia bez nabiału sobie nie wyobrażam, choć wiem, że najlepiej byłoby go odstawić i dać sobie z nim spokój, skoro mi szkodzi.
O rotacjach już trochę na forum poczytałam, w pewnym momencie doszło w tym temacie do jakichś absurdów, dziwne porady o rotowaniu białek, cukrów, warzyw, tłuszczów  Shocked Szczególnie lekarka mieszała ludziom w głowach, czasami takie bzdury wypisywała, że oczy mi na wierz wychodziły. Co dziwne, miała sporo zwolenników, którzy by za nią w ogień wskoczyli. Jeszcze twierdzili, że ona ULEPSZYŁA DO!  Shocked Very Happy No cóż! Co kto lubi  Cool Aż takiej jazdy w tym temacie nie mam!

Też mnie dziwi ta niektórych "chęć wskoczenia za nią w ogień", ale widocznie kobieta ma charyzmę... Wink

renia
Hero Member

« Odpowiedz #4345 : 2016-03-07, 20:08:29 »

Nie ma to jak się w czepku urodzić i zalewać się bezkarnie do syta śmietanką. Wink

A śmietanka będzie chociaż odważona... Rolling Eyes Cool

Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4346 : 2016-03-07, 20:28:28 »

Dla ciebie śmietanka to takie coś zwykłego, a dla mnie rarytas. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak mi ona smakuje tak raz w tygodniu, trufle czy kawior się umywają do niej  Very Happy

grenis
Go

Email
« Odpowiedz #4347 : 2016-03-07, 20:31:29 »

Dla ciebie śmietanka to takie coś zwykłego, a dla mnie rarytas. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak mi ona smakuje tak raz w tygodniu, trufle czy kawior się umywają do niej  Very Happy
UHTka tez Ci szkodzi?
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #4348 : 2016-03-07, 20:32:59 »

Przed ŻO, gdy wypiłem z liter mleka, to miałem  sr ...kę. Więc też nie byłem raczej tolerancyjny.  Rolling Eyes   Na początku ŻO  bulgotało mi w brzuchu po śmietance ( np kakao z niej z 300 ml ) . Przetrzymałem.  Teraz nic. Mogę wiadrami pić. Wink  Chyba się organizm dostosował  Rolling Eyes
Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4349 : 2016-03-07, 20:35:17 »

Prawdę mówiąc UHT nie próbowałam, a powinnam?

Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4350 : 2016-03-07, 20:40:44 »

Przed ŻO, gdy wypiłem z liter mleka, to miałem  sr ...kę. Więc też nie byłem raczej tolerancyjny.  Rolling Eyes   Na początku ŻO  bulgotało mi w brzuchu po śmietance ( np kakao z niej z 300 ml ) . Przetrzymałem.  Teraz nic. Mogę wiadrami pić. Wink  Chyba się organizm dostosował  Rolling Eyes

Ja jak zjadłam nabiał to po trzech dniach miałam 3 kg więcej na wadze i zaparcie przez tydzień. Teraz już nie, o ile jem nie częściej niż co tydzień. Z czasem spróbuję częściej.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #4351 : 2016-03-07, 20:42:22 »

Sądziłam, że nietolerancja polega raczej na biegunce... Rolling Eyes

Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #4352 : 2016-03-07, 20:42:31 »

jasne, w UHT cukier  mleczny laktoza, zamieniany jest w laktulozę  Rolling Eyes  . I jest tolerancyjny bardziej, coś tak admin pisał kiedyś.

Nie podlega procesowi trawienia w jelicie cienkim; jest wchłaniana w niewielkim stopniu. W niezmienionej postaci dociera do jelita grubego, gdzie pod wpływem flory bakteryjnej zostaje rozłożona do dwutlenku węgla i kwasów organicznych, które na drodze osmotycznej zwiększają ilość wody w jelicie grubym, pobudzają jego perystaltykę oraz zmiękczają masy kałowe.

http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=498

Ja jak zjadłam nabiał to po trzech dniach miałam 3 kg więcej na wadze i

to jakieś zatrzymanie wody w organizmie    Rolling Eyes

grenis
Go

Email
« Odpowiedz #4353 : 2016-03-07, 20:46:09 »

Prawdę mówiąc UHT nie próbowałam, a powinnam?
Jasne Smile
Jesli masz tylko nietolerancje laktozy to uhatka Ci nie zaszkodzi.

Cytuj z: admin link=topic=4672.msg167682#msg167682
Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca.

PS
tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"!  Wink

A ser zolty jak tolerujesz?

Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4354 : 2016-03-07, 20:46:36 »

Sądziłam, że nietolerancja polega raczej na biegunce... Rolling Eyes
Alergia polega na biegunce, nietolerancja wręcz przeciwnie  Wink

Muszę spróbować tej UHT w takim wypadku....a nuż mi nie zaszkodzi?  Rolling Eyes

Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57202

« Odpowiedz #4355 : 2016-03-07, 20:47:15 »

A śmietanka będzie chociaż odważona... Rolling Eyes Cool

Tak, jest jej tyle aby zakryła w pucharku lody. Wink
Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4356 : 2016-03-07, 20:49:54 »

Po serze żółtym takie same objawy jak po innych mlecznych.

Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #4357 : 2016-03-07, 20:52:14 »

Alergia polega na biegunce, nietolerancja wręcz przeciwnie  Wink
no to UHT jak znalazł   Very Happy   . Zniszczy nietolerancje Wink  . Chyba .
Anulka177
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4358 : 2016-03-07, 22:53:42 »

Mogę być tym obiektem doświadczalnym, co mi tam!  Smile

Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #4359 : 2016-03-08, 08:22:47 »

Ja zaś słabo toleruje niemleczne. Jakoś nie mogę sobie odmówić zjedzenia mleczności codziennej. Zosia jest jeszcze gorsza niż ja.  Wink    . Czytałem dziś, że w Italii się robi coraz mniej lodów z mleka (jakieś kokosowe mleko i sojowe), nie mówiąc już o śmietanie.  Tego chyba nikt nie zna  Rolling Eyes
Dzien bez smietanki to dzien stracony Very Happy

Work Buy Consume Die
Strony: 1 ... 213 214 215 216 217 [218] 219 220 221 222 223 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.214 sekund z 20 zapytaniami.