Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3169381 razy)
|
renia
|
Ja zaś słabo toleruje niemleczne. Jakoś nie mogę sobie odmówić zjedzenia mleczności codziennej. Zosia jest jeszcze gorsza niż ja. . Czytałem dziś, że w Italii się robi coraz mniej lodów z mleka (jakieś kokosowe mleko i sojowe), nie mówiąc już o śmietanie. Tego chyba nikt nie zna A z plastiku się nie da...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tutaj na Forum pisała Ewa (jeszcze od czasu do czasu się odzywa) też z nietolerancją mlecznych. Pisała, że "nie bawiła" się w żadne rotacje, tylko mleczne po prostu odstawiła. Na DO nietolerancja może przejść, ale nie musi. Uważam, że nie te rotacje mogą pomóc, tylko sama DO. Ale jak poczytasz stare wpisy na Forum, to zobaczysz, że to jest "temat rzeka..."
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Mleczne odstawiłam na jakieś siedem miesięcy, potem od czasu do czasu coś tam zjadłam, teraz jem z częstotliwością raz na tydzień i widzę, że objawy zanikają powoli. Jak chciałam jeść codziennie to się organizm zbuntował, więc robię to powoli bo życia bez nabiału sobie nie wyobrażam, choć wiem, że najlepiej byłoby go odstawić i dać sobie z nim spokój, skoro mi szkodzi. O rotacjach już trochę na forum poczytałam, w pewnym momencie doszło w tym temacie do jakichś absurdów, dziwne porady o rotowaniu białek, cukrów, warzyw, tłuszczów Szczególnie lekarka mieszała ludziom w głowach, czasami takie bzdury wypisywała, że oczy mi na wierz wychodziły. Co dziwne, miała sporo zwolenników, którzy by za nią w ogień wskoczyli. Jeszcze twierdzili, że ona ULEPSZYŁA DO! No cóż! Co kto lubi Aż takiej jazdy w tym temacie nie mam!
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mleczne odstawiłam na jakieś siedem miesięcy, potem od czasu do czasu coś tam zjadłam, teraz jem z częstotliwością raz na tydzień i widzę, że objawy zanikają powoli. Jak chciałam jeść codziennie to się organizm zbuntował, więc robię to powoli bo życia bez nabiału sobie nie wyobrażam, choć wiem, że najlepiej byłoby go odstawić i dać sobie z nim spokój, skoro mi szkodzi. O rotacjach już trochę na forum poczytałam, w pewnym momencie doszło w tym temacie do jakichś absurdów, dziwne porady o rotowaniu białek, cukrów, warzyw, tłuszczów Szczególnie lekarka mieszała ludziom w głowach, czasami takie bzdury wypisywała, że oczy mi na wierz wychodziły. Co dziwne, miała sporo zwolenników, którzy by za nią w ogień wskoczyli. Jeszcze twierdzili, że ona ULEPSZYŁA DO! No cóż! Co kto lubi Aż takiej jazdy w tym temacie nie mam! Też mnie dziwi ta niektórych "chęć wskoczenia za nią w ogień", ale widocznie kobieta ma charyzmę...
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Nie ma to jak się w czepku urodzić i zalewać się bezkarnie do syta śmietanką. Zaraz będą lody czekoladowe z bitą śmietanką - z syfonu. Dla ciebie śmietanka to takie coś zwykłego, a dla mnie rarytas. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak mi ona smakuje tak raz w tygodniu, trufle czy kawior się umywają do niej
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Nie ma to jak się w czepku urodzić i zalewać się bezkarnie do syta śmietanką. Zaraz będą lody czekoladowe z bitą śmietanką - z syfonu. Dla ciebie śmietanka to takie coś zwykłego, a dla mnie rarytas. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak mi ona smakuje tak raz w tygodniu, trufle czy kawior się umywają do niej UHTka tez Ci szkodzi?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Przed ŻO, gdy wypiłem z liter mleka, to miałem sr ...kę. Więc też nie byłem raczej tolerancyjny. Na początku ŻO bulgotało mi w brzuchu po śmietance ( np kakao z niej z 300 ml ) . Przetrzymałem. Teraz nic. Mogę wiadrami pić. Chyba się organizm dostosował
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Prawdę mówiąc UHT nie próbowałam, a powinnam?
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Przed ŻO, gdy wypiłem z liter mleka, to miałem sr ...kę. Więc też nie byłem raczej tolerancyjny. Na początku ŻO bulgotało mi w brzuchu po śmietance ( np kakao z niej z 300 ml ) . Przetrzymałem. Teraz nic. Mogę wiadrami pić. Chyba się organizm dostosował Ja jak zjadłam nabiał to po trzech dniach miałam 3 kg więcej na wadze i zaparcie przez tydzień. Teraz już nie, o ile jem nie częściej niż co tydzień. Z czasem spróbuję częściej.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sądziłam, że nietolerancja polega raczej na biegunce...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
jasne, w UHT cukier mleczny laktoza, zamieniany jest w laktulozę . I jest tolerancyjny bardziej, coś tak admin pisał kiedyś. Nie podlega procesowi trawienia w jelicie cienkim; jest wchłaniana w niewielkim stopniu. W niezmienionej postaci dociera do jelita grubego, gdzie pod wpływem flory bakteryjnej zostaje rozłożona do dwutlenku węgla i kwasów organicznych, które na drodze osmotycznej zwiększają ilość wody w jelicie grubym, pobudzają jego perystaltykę oraz zmiękczają masy kałowe. http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=498Ja jak zjadłam nabiał to po trzech dniach miałam 3 kg więcej na wadze i to jakieś zatrzymanie wody w organizmie
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Prawdę mówiąc UHT nie próbowałam, a powinnam?
Jasne Jesli masz tylko nietolerancje laktozy to uhatka Ci nie zaszkodzi. Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca. PS tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"! A ser zolty jak tolerujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Sądziłam, że nietolerancja polega raczej na biegunce... Alergia polega na biegunce, nietolerancja wręcz przeciwnie Muszę spróbować tej UHT w takim wypadku....a nuż mi nie zaszkodzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Po serze żółtym takie same objawy jak po innych mlecznych.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Alergia polega na biegunce, nietolerancja wręcz przeciwnie no to UHT jak znalazł . Zniszczy nietolerancje . Chyba .
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Mogę być tym obiektem doświadczalnym, co mi tam!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja zaś słabo toleruje niemleczne. Jakoś nie mogę sobie odmówić zjedzenia mleczności codziennej. Zosia jest jeszcze gorsza niż ja. . Czytałem dziś, że w Italii się robi coraz mniej lodów z mleka (jakieś kokosowe mleko i sojowe), nie mówiąc już o śmietanie. Tego chyba nikt nie zna Dzien bez smietanki to dzien stracony
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|