Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3169628 razy)
|
Kryanna
Go
|
Przy okazji mam pytanko: Diogenesku, gdzie kupujesz te pyszne kości, które zachwalasz już n-ty raz?
chyba już podawałem parę razy, np w wątku ''gdzie dostać szpik'' http://www.agrofirmawitkowo.pl/handel/sklepy#hurtownieja kupuje w hurtowni. Ostatnio zamówiłem 4 kg wątroby wołowej po 2 zł , dostałem 10-12 kg. Jem i jem ten pasztet. Ale nie żałuje. Superowy wołowo-podgardlano-słoninkowy. O pięciu smakach. Serca jeszcze dodałem. trzeba zamawiać 1-2 dni wcześniej. Telefonicznie można. Łój mają przepyszny także, krowy karmione trawą, a nie kukurydzą GMO. http://www.agrofirmawitkowo.pl/produkcja-zwierzeca1/bydlo-miesnegłaskałem je Dzięki za namiary ale trochę mi nie po drodze ;-( W Bydgoszczy by mi się zdało coś znaleźć. Jaja mam prosto z wiejskiego podwórka ale na miąska nie wyczaiłam dotąd dobrego źródła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Miałam takie szpiki w słoiku i to nie to. Myślę, że był on mieszany ze smalcem... Zanim słoik zużyłam, on już zaczął "waniać"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Dzięki za namiary ale trochę mi nie po drodze ;-(
Dostaniesz w każdej rzeźni mniejszej, gdzie biją bydło.
gofra zjadłem z masłem i serem i pętko podsmażone kaszanki na skwarach i cebulce. Og. kisz. Na obiad zrobię frytki na łoju i żółtka na skwarkach. Fast food optymalny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ja ser splesnialy Danish Blue z Lidla, tylko tam taki maja, fajny rozplywa sie jak krem i smierdzi jak skarpety. Do tego zurawinki dodatek. A potem smietanki kubek. Na razie styka, watrobka czeka w odwodzie.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Dzięki za namiary ale trochę mi nie po drodze ;-(
Dostaniesz w każdej rzeźni mniejszej, gdzie biją bydło.
gofra zjadłem z masłem i serem i pętko podsmażone kaszanki na skwarach i cebulce. Og. kisz. Na obiad zrobię frytki na łoju i żółtka na skwarkach. Fast food optymalny. U nas też dzisiaj frytki będą, ale dla dzieci ze schabem, a dla nas z boczkiem pieczonym (w piekarniku). Albo odwrotnie, tzn. będzie boczek i/lub schab z frytkami... Ogórek kiszony na przystawkę. A jutro zupa. Raz w tygodniu musi być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Dwa żółtka plus jedno całe jajko usmażone na masełku (same żółtka mi nie wchodzą), do tego nieco brei zwanej leczo: brokuł, fasolka, cebula, pomidor i papryka. Ja to królewskie żarełko mam, a nie jak NIEKTÓRZY - śmierdzące sery, tłuste wszystko - fuj! A co do admina lenistwa to słów brak! Co innego ma optymalny do roboty jak nie siedzieć cały dzień przy garach? Przecież to cały sens ludzkiego życia - jedni namiętnie ciasta wypiekają, inni kości łupią! Nic przetworzonego nie kupuję, no może troszeczkę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
U mnie dziś królewskie danie, watrobka z cebulką, uwielbiam i mogłabym jeść częściej, ale żeby nie zaszkodzić jemy co drugi tydzień. Do tego kapusta i cóż więcej człowiekowi do szczęścia potrzeba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...chleba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
U mnie dziś królewskie danie, watrobka z cebulką, uwielbiam i mogłabym jeść częściej, ale żeby nie zaszkodzić jemy co drugi tydzień
bez przesady, co tydzień można zjeść. Przecież nie jecie tego po pół kila. Nie trzeba, aż tak rotować. Lepij już mięso zrotować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
...chleba? I igrzysk!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...i do nieba...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grenis
Go
|
Muszę spróbować tej UHT w takim wypadku....a nuż mi nie zaszkodzi? Probowalas juz ta uhatke?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
U mnie dzi królewskie danie, watrobka z cebulk±, uwielbiam i mog³abym jeæ czêciej, ale ¿eby nie zaszkodziæ jemy co drugi tydzieñ
bez przesady, co tydzieñ mo¿na zjeæ. Przecie¿ nie jecie tego po pó³ kila. Nie trzeba, a¿ tak rotowaæ. Lepij ju¿ miêso zrotowaæ. Był ten temat na grupie fejsowej i pani doradca optymalny upierała się jednak na taką rotację, więc co ja mogę? Jeszcze nie wiem jak z podrobami typu sercaczy żołądki, też rotowac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Muszê spróbowaæ tej UHT w takim wypadku....a nu¿ mi nie zaszkodzi? Probowalas juz ta uhatke? Jeszcze nie próbowałam bo zakupy robię raz w tygodniu, w czwartek, a na stanie UHT nie miałam, tylko swieżą. Ale już ją mam na liście zakupowej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Najwa¿niejsze to brak rotacji miêdzy posi³kami, tylko siê dopajaæ... E, nawet dopajać mi się za bardzo nie chce, jakieś to DO niskobudżetowe i bezobsługowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Był ten temat na grupie fejsowej i pani doradca optymalny upierała się jednak na taką rotację, więc co ja mogę? Jeszcze nie wiem jak z podrobami typu sercaczy żołądki, też rotowac? kobita pewnie dobrze chciała dla Ciebie. Nie jesz mlecznych, to pomyślała, że za szybko się ''zapurynujesz'' serca, wątroba, nerki, mózg - to bym z tego zrobił jedną grupę i jadł co tydzień. Aczkolwiek ja jadam częściej, w małych porcjach. Żołądków nie jadam, obieram salceson ze skóry . A drobiu fermowego w ogóle nie jem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
U mnie dzi królewskie danie, watrobka z cebulk±, uwielbiam i mog³abym jeæ czêciej, ale ¿eby nie zaszkodziæ jemy co drugi tydzieñ
bez przesady, co tydzieñ mo¿na zjeæ. Przecie¿ nie jecie tego po pó³ kila. Nie trzeba, a¿ tak rotowaæ. Lepij ju¿ miêso zrotowaæ. Był ten temat na grupie fejsowej i pani doradca optymalny upierała się jednak na taką rotację, więc co ja mogę? Jeszcze nie wiem jak z podrobami typu sercaczy żołądki, też rotowac? Serio doradca optymalny zalecal rotacje? Masakra jakas, ta Witoszkowa zrobila krecia robote i niezle zryla berety optymalnym, a do spolki z Zieba to w ogole groch z kapusta z tego wyszedl.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ale zalecanie podrobów raz w tygodniu to nic złego, wręcz przeciwnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|