renia
|
A ja kupiłam dzisiaj brokuła na przystawkę. W mięsnym dałam zmielić 3,5 kg boczku świeżego z 70 dag szynki. Mielone pierwszy sort. Ponoć Chińczycy kupują tłuściejsze mielone niż ja z samego boczku zamawiają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A ja dziś zrobiłam ulepszenie i do omleta z 4 żółtek dorzuciłam łyżkę mąki kokosowej, ale prawdę mówiąc szału nie było (czyli trudno to nazwać ulepszeniem) Ja dawałam łyżeczkę mąki, jak omlet miał mi "robić" za podkład do kanapek (na wyjazd) jak nie miałam gofrów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
O widzisz, to nawet może zastosuję tę myśl technologiczną, kiedy się w podróż wybierzemy!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja dzisiaj zrobiłem dziecku placki jabłkowe z mąką owsianą, bo pszennej zabrakło. Ciemniejsze wyszły, ale zjedzone z podobną przyjemnością co zwykłe i 2-3 żółtka na placek przyjęte. Przypomniałem sobie jak moja babcia robiła naleśniki czy racuchy, to smarowała patelnię kawałkiem słoninki ze skórą, nabitej na widelec. Zgapiłem pomysł i powiem wam, że super na diecie Ww, bo pięknie się smaży na minimum tłuszczu i smalcem nie śmierdzi, więc dzieciak wsuwa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
O widzisz, to nawet może zastosuję tę myśl technologiczną, kiedy się w podróż wybierzemy! To taka "prowizorka" na szybko... Ważne, że optymalne i smaczne...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wędzona świeżutka rozpływająca się w ustach ( dosłownie) , nie trzeba smażyć więc podgrzałem jedynie kilka plastrów pociętych w pasy na patelce, no i co ? Dorzuciłem 10 żółtek , papryka ostra , kurkuma dla najsowego koloru. Nawet nie bełtałem, bo po co . Pychota. Orgia smakowa. Kiszonej kapusty ugotowanej łyżkę, dwie zjadłem. Acha, mowa o słoninie była.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Strasznie się dziś oszukałam Wyciągnęłam z zamrażalnika worek z napisem "golonka tylna" bo taki miał być dziś obiad. Po rozmrożeniu okazało się, że to kawałki mięsa, boczku, słoniny. Zmieliłam i wyszło 6 kg, więc nie miałam innego wyjścia jak zrobić pieczeń rzymską i mielone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
I to mojej własnej produkcji, bo ja to opisałam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale sześć kilo mięsa w porcji?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ale sześć kilo mięsa w porcji? No, takie mam porcje po świniobiciu, nawet się zastanawiałam, co ta golonka taka wielka, ale sobie wytłumaczyłam, że chyba tam jeszcze jakieś kości i skórki na galaretę dorzuciłam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
On już bez golonki świetnie sobie daje radę i zaczyna przebąkiwać, że się dużo lepiej czuje i do soboty (maraton) na pewno wszystko się świetnie wygoi Te 6 kg to piekę właśnie, a potem pójdzie do zamrożenia w formie pieczeni. My tylko trzy osoby jesteśmy w domu 6 kg? Nie ma możliwości nawet przez tydzień
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
On już bez golonki świetnie sobie daje radę i zaczyna przebąkiwać, że się dużo lepiej czuje i do soboty (maraton) na pewno wszystko się świetnie wygoi Te 6 kg to piekę właśnie, a potem pójdzie do zamrożenia w formie pieczeni. My tylko trzy osoby jesteśmy w domu 6 kg? Nie ma możliwości nawet przez tydzień Nawet nie liczę ile u nas mięsa tygodniowo "schodzi", ale u nas liczba "zjadaczy" jest zmienna... Ale mężowi nie pozwól na ten maraton i już...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Jak się na coś uprze, to nie ma siły na niego Będę obserwować rozwój sytuacji, do soboty jeszcze trochę On wyznaje zasadę, że trzeba być twardym, jak żelki z Biedronki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A o jakim smaku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|