Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3176969 razy)
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Cała micha i zamrożona pieczeń
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A to nie ma pośpiechu, bo się nie zepsuje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Gdzież bym pozwoliła, by się takie pyszności zepsuły?! Będziemy suplementować codziennie po trochę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Może jaką paczkę żywnościową puścić na Wyspy, bo tam za chwilę funt na łeb na szyję spadnie. Wyposażyłam na wyjezdne w cały bagażnik przetworów ze spiżarki, na razie musi im starczyć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja też lubię odwiedziny u mamy i pełen bagażnik, "bo oni tam pewnie nic nie jedzą". Ale to miłe jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
O! Tak jak u mnie. Zosia tydzień wcześniej piecze chabaninę, pasztety, topi smalce dla Lemingów, bo oni nieporadni ( wg Zosi) . dziś 3 parówki cienkie, 2 plastry salcesonu białego. 2 czarnego, 2 plasterki słoninki wędzonej. Masło, musztarda. Nać, ogórek kiszony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Omlet z żółtek na maselku i łyżeczka powideł, z tym, że część zostawiłam na talerzu bo coś apetytu nie miałam Na obiad szczawiowa na wywarze białkowym, duużo żółtek do tego, szczaw z ogródka, coś szybko się pojawił w tym roku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Omlet z żółtek na maselku i łyżeczka powideł, z tym, że część zostawiłam na talerzu bo coś apetytu nie miałam Na obiad szczawiowa na wywarze białkowym, duużo żółtek do tego, szczaw z ogródka, coś szybko się pojawił w tym roku. Ja planuję na jutro botwinkę. Mam nadzieję, że dostanę ją do kupienia. Powiem w razie czego mężowi, żeby ją przywiózł. Już mieliśmy w tym roku botwinkę w sklepie. A szczawiową niedawno miałam zrobioną ze szczawiu ze słoika. Nie była zła, ale to nie to... Raz w tygodniu zawsze mamy zupę. Częściej dzieci nie chcą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
U mnie zupy lubią, mogę robić często.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
też dziś bidnie. Zupa. Ogórkowa z 4 żółtkami, 2 parówki, masło , śmietana ukwaszona President 30.
Na kolację coś słodkiego - rodzynki hetmańskie, czoko z migdałami lub coś innego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
U mnie zupy lubią, mogę robić często.
Nie wiem czy to jest dobrze, czy źle... z zupami jest więcej roboty...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
też dziś bidnie. Zupa. Ogórkowa z 4 żółtkami, 2 parówki, masło , śmietana ukwaszona President 30.
Na kolację coś słodkiego - rodzynki hetmańskie, czoko z migdałami lub coś innego. To nie jest biednie. Chyba w życiu biedy nie zaznałeś... Z biedy to się je mirabelki i szczaw...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
To nie jest biednie. Chyba w życiu biedy nie zaznałeś... Prawdę mówiąc, chyba nie. Relatywnie do ogółu. Ojciec mi opowiadał, że bezpośrednio po wojnie wchodzili na drzewa, aby jajka i pisklęta zabierać wronom na obiad. . Na przednówku. Za głębokiej komuny mieliśmy raz na tydzień schabowego, mimo że nikt nie był prokuratorem, ani nie był w partii. A jeszcze rodzina na wsi . Życie jak w Madrycie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
My mieliśmy skromnie, ale nie biednie. Na obiad codziennie było mięso, albo ryba albo jajka, chociaż nie były tego duże ilości. Po kawałku mięsa, czy jednym kotlecie mielonym, czy w niedzielę po jednym schabowym na "łepka", a jak ktoś chciał dokładkę, to mógł brać ziemniaki z sosem (mięso było odliczone)... Ale obiady jedliśmy na talerzach śniadaniowych (może ciut większe), nikt dużych porcji nie jadł...Tata miał pracę biurową, to też dużo nie potrzebował.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Mój ojciec był jedynym mechanikiem samochodowym w okolicy, cała elita się zjeżdżała do niego na naprawy, a pieniędzmi mało kto płacił, jeden przywiózł świniaka, drugi broilery, trzeci worek cukru, a ksiądz na ten przykład płacił frykasami "z darów" czekolady, cukierki, kawa, kakao itp Ale najczęstszą walutą była flaszka wódki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
|