Gavroche
|
Diogenes, a czym siÄ róşni szczypior od szczypiorku?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Gość
|
pisaĹo po niemiecku, Ĺźe jest do ubijania, chyba karagen jeszcze byĹ ino  Szczypior jest z cebuli dymki ( lub sianej ) -to liĹÄ zwykĹej cebuli, taka gruba rurka. Szczypiorek to gatunek botaniczny ( tez z cebulowatych ) . Drobniutki, taki jak trawa i ostrzejszy w smaku i aromatyczny . Przynajmniej w teorii .
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Gość
|
faktycznie z czosnkowatych, np szczypiorek chiĹski (przez pomyĹkÄ kiedyĹ posiaĹem ) Ĺmierdzi trochÄ czosnkiem i jest twardy i nie nadaje siÄ raczej do jedzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Taki mam. I w takiej samej skrzyneczce. ZimÄ
wiÄcej go mieliĹmy i uĹźywaliĹmy, teraz mniej, bo ileĹź moĹźna?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Gość
|
a ja sobie przedwczoraj dymkÄ (takie malutkie cebulki)Â posadziĹem w starej taczce. Ale jeszcze nie wzeszĹa.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Gość
|
Na Ĺniadanie kawa ze ĹmietankÄ
i trochÄ sĹoĹca.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Gosposia kawÄ zrobiĹa...
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Gość
|
Nie zrobiĹa Ĺniadania, dlatego sam sobie tylko kawÄ.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Gość
|
Nie zrobiĹa Ĺniadania, dlatego sam sobie tylko kawÄ. Na marginesie dodam, Ĺźe o gosposi pisaĹem 1 maja, czyli w "miesiÄcznicÄ" prima aprilis. Gotowanie nie jest dla mnie Ĺźadnym problemem, wprost przeciwnie, lubiÄ coĹ tam sobie upichciÄ. A obca osoba w kuchni..nieeeee
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A cebula nie wytĹucze bakterii z ogĂłrka?
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Z kwaszonym teĹź siÄ gryzie? A piperyna z pieprzu nie zneutralizuje tej agresji?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobby
Gość
|
Za maĹo wydaĹ? B:1160 W:2000 T:3171 40859kcal 44zĹ/miesiÄ
cĹrednio dziennie: B:39 T:106 W:67 1:2,7:1,7 (1380kcal)wÄglowodany tylko zĹoĹźone i bardzo natĹuszczone, biaĹko zwierzÄce (wÄ
troba) 33% jedzonego biaĹka Tak tanio, Ĺźe aĹź absurdalnie tanio. (koncentratu pomidorowego i jaj w tym nie ma bo za drogie.) Napisz co kupowaĹeĹ. Jestem ciekaw.
|
|
|
|
|
|
|
|