Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Namówiłyście mnie i upiekłam babkę makową w wypiekaczu do chleba. W końcu szkoda wyrzucić urządzenie, bo drogie było. Całkiem fajnie się upiekła ta babka, będę miała na deser, po obiedzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A jaka Arya nie wyła w tle?
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
po pastersku. 2 gofry z masłem z poprzedniego lata, i serem z Ryk (ten raczej nie z lata) . WiO nie miałem żadnego . Do optykawy będzie mus z rabarbaru z bitą trzydziechą i wiórkami. Wczoraj była uht 500 , a dziś z kubeczka 400 ml.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ciasto drożdżowe ze smalcem nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie, mus zrobiła Zosia ponownie z rana, świeżutki. Wstała o 6:00 i poszła do ogrodu zielska narwać --- Zosia robiła dawien ciasto marchewkowe na oleju np ryżowym. Nawet można zrobić bo mało mąki w nim jest. Zastąpić masłem -olej . Będzie smaczniejsze. Na smalcu też się piecze ciasta.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na smalcu to chyba pierniki się piecze. Ty to powinieneś tą swoją Zosię na rękach nosić...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wyślizguje się z rąk, bo przeważnie mam tłuste
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Moja babcia do kruchego zawsze waliła smalec. Nie muszę dodawać, że robiła najlepsze kruche w okolicy?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj uduszona na maśle cebula zalana 4 żółtkami. Dwa plastry sera do tego .
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to się kooleś ucieszy, że cebulę śrutujesz...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Moja babcia do kruchego zawsze waliła smalec. Nie muszę dodawać, że robiła najlepsze kruche w okolicy? Też znam od zawsze: kruche na smalcu. I ciastka na skwarkach po topieniu słoniny.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
O ciastkach ze skwarków dowiedziałem się po latach zajadania nimi. Nie obrzydły mi, ale mój brat cioteczny, niejadek, o, ten to miał się z pyszna!
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Przypomnieliście mi, że mam skwarki w lodówce. Od koleżanki, ze świniobicia. Muszę kruchych ciastek upiec, będą dla dzieciaków (no i dla mnie też)! Co do smalcu to moja mama dodawała go do drożdżowego ciasta i tego smaku nikt już dzisiaj nie podrobi
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Co do smalcu to moja mama dodawała go do drożdżowego ciasta i tego smaku nikt już dzisiaj nie podrobi co do ciasta, to jadłem na imprezie jeden - dwa widelce jakiegoś gotowego ze sklepu - w ramach należnych węglowodanów. Nie mogłem tego przełknąć, myślałem że zwymiotuję . Jakaś szarlotka z galaretki jabłkowej. Ohyda. Jak ludziom można coś takiego podać? . To tylko na biomasę się nadaje. Reszta towarzystwa zjadła ze smakiem, oglądając się za dokładką. Ja węglowodany uzupełniłem w domu .
Dziś na obiad - na bogato? To zależy Gdy komuś bym powiedział na ulicy, to odrzekłby mi, że mam nierówno pod deklem. . Kogel mogel. 12 Żółtek utartych z cukrem, część kakaowego, część basic. Pierzyna z śmietanki bitej z wiórkami kokosowymi podprażonymi w celu uwolnienia aromatu. Zjedli my oglądając się za dokładką
|
|
|
|
|
|
|
|