renia
|
boczek = schab . Mała różnica.
Ja kupuję taki, który bardziej przypomina słoninę, niż schab... no to patrz. To jest Słonina Extra wędzoną, kupuję po 6 zł. Fajna. Niesłona, mało wędzona. Nie jest to podgardle ( te jest drogie ( po 8 zł ), ani boczko-schab ( po 20 chyba ). Widok po tygodniu przechowywania w lodówce. Jeszcze pięknie pachnie drzewem owocowym. https://allegro.zapodaj.net/3dd1d68d47e8.jpg.html<a href=https://allegro.zapodaj.net/3dd1d68d47e8.jpg.html> </a> <a href=https://allegro.zapodaj.net/f04841357cf3.jpg.html> </a> Takiej "słoniny" to w życiu nie widziałam... to jest podgardle i to chude...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie czytasz co pisałem. Napisałem że to Słonina Extra. Kupuję także świeżą. Podgardle też kupuje nieraz. Gdy chce słoninę nieextra bez chudego muszę zamówić i poprosić Boczek w sklepach naszych kolonizatorów to 100 % białka. Powięzi tylko są, a tłuszczu nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie jadłem. Ale zdarza mi się kupić na 3-4 palce. Przeważnie są grubości t-shirta. Do topienia po zmieleniu lub zsiekaniu. Ta pani która sprzedaje, to nawet tych tłustszych rzeczy nie wyciąga na wierzch, tylko ma pod ladą, bo nikt o to się nie pyta i nikogo to nie interesuje. Starsi ludzie nieraz cwaniaka czarnego kupią i krupnioka, a reszta szyneczki bez tłuszczu.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A on świnie czym karmi ,że takie tłuste ?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
łuskałem orzechy laskowe i podjadałem. Odechciało mi się obiadu. Wypiję drugą optykawę i zjem tort. Podwieczorkiem może przegryzę boczek z jakimś WiO, kaszy jaglanej do sosu już nie będę robił. Zrobię jutro. Albo Zosia zrobi.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A łuskanych w markecie nie było?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
łuskałem orzechy laskowe i podjadałem. Odechciało mi się obiadu. Wypiję drugą optykawę i zjem tort. Podwieczorkiem może przegryzę boczek z jakimś WiO, kaszy jaglanej do sosu już nie będę robił. Zrobię jutro. Albo Zosia zrobi. Kasza jaglana ? Dobre to ?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Zrobię jutro. Albo Zosia zrobi. Kasza jaglana ? Dobre to ? nie wiem. Jutro Ci powiem. Zapomniałem. A łuskanych w markecie nie było? Owoce leszczyny są od tatinka z ogrodu, a ten widocznie uznał, że już jestem duży (dorosły) i nie trzeba mi już ich obierać Orzechy najlepiej kupować całe, niełuskane i koniecznie nie mogą być pozbawione skórki, bo przez to obecne w nich nienasycone tłuszcze wystawione są oddziaływanie powietrza i jełczeją (utleniają się do szkodliwych dla nas form i mnóstwa wolnych rodników). Orzechy laskowe są nie tylko smaczne i pożywne, ale i zdrowe. Dostarczają człowiekowi sporo wartościowego białka, (e, tam ) witaminy C (mają jej prawie tyle, co cytryny), witamin z grupy B (najwięcej witaminy B1), mają też mnóstwo soli mineralnych, np. magnez, potas, cynk, żelazo, miedź, fosfor - potrzebny korze mózgowej http://www.niedziela.pl/wydruk/65694/nd
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie jestem jednak roślinożerny. Orzechy muliły mnie wczoraj, musiałem boczkiem przegryźć je wieczorem. Dziwne, ale orzechy różne leżą u nas w każdym zakątku w miseczkach i se leżą.
na śniadanie dwa kawałki tortu. I optykawa. Na obiad frytki i zółtka, albo boczek, albo to i to. I kiszonka jakaś.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale co?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale .... rewelacja. Tyle składników to pewnie zdrowe? Kiedyś Zosia tez często robiła takie zaliwajki z wkładką z pulpecików mięsnych (np z ryżem mieszane). I obowiązkowo kartofelki pływające . Już kilka lat nie jadłem. Tera co najwyżej szpik pływa
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nasze małolaty to lubią...a my jemy wszystko co się rusza...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a my jemy wszystko co się rusza... i wiecznie głodni . Zosia wspomina z rozrzewnieniem czasy, gdy po 3 godzinach po obfitym obiedzie wszyscy mieli ochotę na następny . Czuła się w kuchni bardzo potrzebna
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Te czasy ? Nic się nie zmieniło .Jeszcze jeść nie skończył ,a już głodny .Co za niewola
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Na maśle z poprzedniego lata, podsmażyłem lekko 10 żółtek. Dodałem szczypiorek i nieco natki. Na talerzu doprawiłem masłem i odrobiną soli. Wcześniej zjadłem widelec spory kapusty słabo ukiszonej.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Mam nadzieję, że z zamrażalnika to masło
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
no raczej. Znowu żółtka - 8 , teraz z boczkiem sadzone. I sporo frytek na łoju. Smaczne snaki z keczupem. I oczywiście ogórasek kisz z nacią.
|
|
|
|
|
|
|
|