Teresa Stachurska
Go
|
Będzie się działo
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Też mi truskawki już nie podchodzą. Posmakuję owszem, wydaje mi się że dopiero będą lepsze jak słoneczko przygrzeje ... mija sezon i nie żal mi ich. Wolę konkretniejsze owoce np. boczuś, karkówka itp. Właśnie dzisiaj na jarmarku kupiłam prawdziwy wędzony boczek, wiejski a nie jakiś moczony w płynnym dymie. I sery mieli ludziska rozmaite - po kawałku nabyłam sporo tego, nawet kozie Widziałam też na własne gały (chyba pierwszy raz w życiu taką słoninę - kurcze, gruba na 4 palce na pewno była, solona. Gdyby nie spora kolejka bym kupiła na posmakowanie kawałek. Żeby nie było, jednak po pudełeczku owoców mrożę na zimę ale ostatnie zeszłoroczne porzeczki zużyłam dopiero z tydzień temu
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
zjadłem 1,5 gofra. Ćwiartkę masła i ze 100 gr ementalera. Pół pomidora. Szcz.
Szcz. to szczypiorek...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Też mi truskawki już nie podchodzą. Posmakuję owszem, wydaje mi się że dopiero będą lepsze jak słoneczko przygrzeje ... mija sezon i nie żal mi ich. Wolę konkretniejsze owoce np. boczuś, karkówka itp. Właśnie dzisiaj na jarmarku kupiłam prawdziwy wędzony boczek, wiejski a nie jakiś moczony w płynnym dymie. I sery mieli ludziska rozmaite - po kawałku nabyłam sporo tego, nawet kozie Widziałam też na własne gały (chyba pierwszy raz w życiu taką słoninę - kurcze, gruba na 4 palce na pewno była, solona. Gdyby nie spora kolejka bym kupiła na posmakowanie kawałek. Żeby nie było, jednak po pudełeczku owoców mrożę na zimę ale ostatnie zeszłoroczne porzeczki zużyłam dopiero z tydzień temu Jeszcze jagody mam w słoiczkach...i nic więcej...
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie, no jasne że .... szczupaka mięso. szczawiu też mam słoiczek. Ale nie mam wołowych kości szpikowych i cierpliwie czeka. Jakoś dziś mało zjadłem. 4 żółtka na maśle i kartofla. Nawet kalafiora nie ugotowałem . Szczypiorek, oczywiście
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
U nas dziś flaczki były, a do nich lody na deser. Mąż dojadł twarożkiem ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorem. Jutro będzie to samo, bo sporo flaczków zostało.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U nas dziś flaczki były, a do nich lody na deser. Mąż dojadł twarożkiem ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorem. Jutro będzie to samo, bo sporo flaczków zostało.
Ja flaczki "muszę" znowu zrobić, ale aż się boję, że znowu dla mnie zabraknie...
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Zrób po kryjomu, żeby się dzieci nie dowiedziały
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zrób po kryjomu, żeby się dzieci nie dowiedziały Dzieci w ogóle nie jedzą flaczków (ta dwójka w domu) tylko starsi, żonaci synowie lubią (nieraz u nas załapią się na coś co lubią), mężowi wtedy tak zasmakowały... Myślał, że ja już jestem po obiedzie, a ja wcześniej galaretę jadłam i jeszcze nie chciało mi się jeść. . Ale to nie jest problem, kupuję gotowe...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
1,5 gofra z masłem. Boczek wędzony cienko pokrojony jak żyletka (słony) i kiełbasa słoikowa (pachnie czosnkiem) . Więc odbije mi się dziś 2 razy czosnkiem i raz szczypiorkiem, tak zakładam . Niby, po co to jeść? Pomidor na dwoje podzieliłem, sporawy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze nic...
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Ja o czarnej kawie (jako, że czarny chleb odpada w przedbiegach)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja kawę piłam ze śmietanką (rano tak mam w rozpisce ) na śniadanie 3 żółtka z dużych wiejskich jaj i 2 plastry sera Królewskiego. A co tam będę sobie żałować? A, i pół pomidorka z pieprzem i solą...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
spróbuj Ryckiego Edama. Ten Twój nie ma polotu.
330 ml lodów, 100 ml śmietanki w kawie. Lody. Podaję składniki najlepsze z najlepszych i najprostsze. Śmietanka koniecznie 36% 700 ml . 10 żółtek (utrzeć wcześniej na parze z cukrem - ile kto lubi) . Śmietankę ubić, zmieszać składniki. Można dodac soku z cytryny jak ktoś lubi kwaskowe. Mieliśmy trój-smakowe. Jedna część zrobiona z miksowanym rabarbarem uprzedni przesmażonym. Druga warstwa - straciatella (czekolada gorzka starta i zmieszana), a trzecie śmietankowe. Można listek mięty zapodać jako WiO
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No super, ale od takich lodów się chudnie, Doktor mówił, to nie dla mnie. Ja zjadłem maminej goloneczki ze słoika. Poezja smaku i delikatności, zapita śmietanką i zagryziona morelą włochatą, stanowi kompletny posiłek na wiele godzin.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
No super, ale od takich lodów się chudnie, Doktor mówił, to nie dla mnie. właśnie, to najgorsze. Lubię je, ale chudnięcie to efekt uboczny na obiadzik dziś parę żółtek (po 5 ?) z kalafiorem z masłem, może bułka tarta , nie wiem co tam Zosia wymyśli. Ja zapodam dip . Śmietana ukwaszona z koperkiem. Na frytki na razie nie ma miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
spróbuj Ryckiego Edama. Ten Twój nie ma polotu.
330 ml lodów, 100 ml śmietanki w kawie. Lody. Podaję składniki najlepsze z najlepszych i najprostsze. Śmietanka koniecznie 36% 700 ml . 10 żółtek (utrzeć wcześniej na parze z cukrem - ile kto lubi) . Śmietankę ubić, zmieszać składniki. Można dodac soku z cytryny jak ktoś lubi kwaskowe. Mieliśmy trój-smakowe. Jedna część zrobiona z miksowanym rabarbarem uprzedni przesmażonym. Druga warstwa - straciatella (czekolada gorzka starta i zmieszana), a trzecie śmietankowe. Można listek mięty zapodać jako WiO Super. Ta druga i trzecia wersja by mi odpowiadała. Do tych śmietankowych trochę wanilii bym jeszcze dodała... Cytryny ani mięty niet...
|
|
|
|
|
|
|
|