administ
Go
|
... przeglądając zaległości z Forum...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Wylazłam wreszcie z kuchni - tera będę tylko zaglądać czy się coś nie przypala Słuchajta dobre ludzie, czy kości - takie rurki pocięte w plasterki to też gotować długo, czy tylko wygotować szpik i wywalić? Inne gnaty długo gotuję ale takie są gładkie i czyste, tylko w środku mają ten tłuścik. Pierwszy raz takie dostałam/kupiłam! Jaka stara, taka głupia ale cóż - jak nie spytam to nie będę wiedziała nigdy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja bym ich za długo nie gotowała nie zmiekną ). Ja miałam kości szpikowe, takie większe i na nich były chrząstki, to gotowałam długo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Tak myślałam, bo tam ni chrząsteczki na nich ale wolałam żeby ktoś potwierdził. Jakby co, to będzie na kogo winę zwalić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
W taka pogodę w kuchni , no wiesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ktoś musi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Szpik możesz wypukać dość szybko, a kości ponownie z powrotem do gara. Im dłużej (na małym ogniu) tem lepiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
I komu tutaj można wierzyć? Zrobiłam chyba tak pośrednio - pogotowałam trochę te kości, bo nie chciało mi się ich wyciągać (wolałam tutaj kuknąć) Zraziki uwarzone, popakowane w pudełeczka dla młodych, a nasze częściowo "zdegustowane" - zostały jeszcze na jutro. Teraz już kawkę poobiednią dopijam i na rower, tyle mnie będą widzieli! Zobaczymy czy jeszcze jagody są w lesie, nie żeby zaraz zbierać ale poskubać można z krzaczka, lepiej smakują osobiście zerwane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I komu tutaj można wierzyć? Zależy od tego czy chodziło Ci o sam szpik, czy o wywar też?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Zjadłem zupę kalafiorową na wywarze z kości, a szpik dorzuciłem gratis ( takie 500+ opty ) do talerzy. Pokruszone jajeczko, śmietanka i koperek do zupki opty-minestrone pasowało. Frytki na łoju z solą z Talibanu pod Peszawarem. Borówki z krzaka uśmiechały się, więc zerwałem i zjadłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
U mnie dziś flaczki rządzą, będzie jedzenia na 2-3 dni. Wrzuciłam też do nich mięso z obgotowanych, wywarowych kości, no i szpik, zagęściłam suszonymi warzywami zmielonymi na mąkę. Kryanna, tak jak mówi Renia, jeśli tylko na szpiku ci zależy to gotuj krótko, ale jeśli to ma być wywar białkowy to wszystkie kości, jakie masz, gotuj tyle samo, czym dłużej, tym lepiej, ale minimum te 4 godziny muszą pyrkotać. Jeśli masz szybkowar to krócej może być.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Byłem na rynku. Chciałem kupić słoninę. Dali mi za darmo i ucieszyli się, że utylizować nie muszą. A do darmowej słoniny dostałem skóry gratis. Wszystko świeże.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
niestety 3,5 zł zapłaciłem za słoninkę, ale bez skórki, a za podwędzaną chyba z 6 zł 2 spore serdelki z musztardą z Kielc. Pół gofra, z 30 gr masła do tego. Plaster czarnego cwaniaka, pół krupnioka. Mizeria. I 17 czarnych porzeczek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|