|
Diogenes z Synopy
Go
|
Za dużo fruktozy... do 30 gr - Sugerujesz więcej munki? czy piwa (też munka)? Kartofelen jadam i buraczki. czekolada też ma najlepszym wypadku sacharozę ( fruktoza i glukoza ) . Bo często mają syrop fr. . O mlecznych cukrach to już wspomnienie tylko pozostaje.
Pół pętka kiszki ziemniaczanej i pół pętka kiszki krwistej. Plaster cwaniaka czarnego. Plaster pasztetowej. Gofra z masłem. Pomidorki koktajlowe. Z 300 ml śmietanki ( 100 do kawy, reszta do malinek z bitą smietanką).
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Za dużo fruktozy... do 30 gr - Sugerujesz więcej munki? czy piwa (też munka)? Kartofelen jadam i buraczki. czekolada też ma najlepszym wypadku sacharozę ( fruktoza i glukoza ) . Bo często mają syrop fr. . O mlecznych cukrach to już wspomnienie tylko pozostaje. Też nie za bardzo wiem skąd te węglowodany brać, ale jakoś zawsze te 50 g mam. Nieraz zrobię sobie frytki jako dodatkowy posiłek...Jakieś przystawki do obiadu. Czekoladę też jem już bardzo rzadko. Po długim czasie kupiłam śliwki w czekoladzie. Za słodkie, żeby je jeść, nawet nasz syn (najmłodszy Oliwier) zjadł jej pół i powiedział, że resztę wyrzuca, bo za słodkie... Na kolację staram się jeść same węglowodany bez tłuszczu (warzywa gotowane np. buraczki, marchew albo dwa nieduże ziemniaki - ta ostatnia wersja jest najczęściej, bo najmniej z nią roboty )
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale trudno mi utrzymać białko z węglowodanami chociaż 1:1...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Za dużo fruktozy... do 30 gr - Sugerujesz więcej munki? czy piwa (też munka)? Kartofelen jadam i buraczki. czekolada też ma najlepszym wypadku sacharozę ( fruktoza i glukoza ) . Bo często mają syrop fr. . O mlecznych cukrach to już wspomnienie tylko pozostaje.
Pół pętka kiszki ziemniaczanej i pół pętka kiszki krwistej. Plaster cwaniaka czarnego. Plaster pasztetowej. Gofra z masłem. Pomidorki koktajlowe. Z 300 ml śmietanki ( 100 do kawy, reszta do malinek z bitą smietanką). Gdzieś Tomasz pisał, że jedząc owoce należy pamiętać aby koniecznie łączyć je z tłuszczem, np. maliny z bitą śmietanką. Dr Kwaśniewski też gdzieś pisał (nie pamiętam w której książce to było - może ktoś z Was wie?), że w sezonie na owoce jagodowe, można zjadać ich więcej kosztem warzyw. Nie pamiętam czy wagowo ich ilość określił... Coś znalazłam o węglowodanach w owocach (Żywienie Optymalne, s. 45): "Węglowodany? potrzebujemy ich bardzo mało. Najlepiej spełniają swoją funkcję w organizmie węglowodany zawarte w skrobi, a więc w m.in. w niesłodkich warzywach: ziemniakach czy fasoli szparagowej. natomiast o wiele gorsze są te zawarte w słodkich owocach". Ale jeśli owoce to jagodowe są najlepsze...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ano, wobec tego na obiad:
I. Żur z kiełbasą boczkową. II. Frytki na łoju i żółtka na kiełbasce boczkowej, po 3-4. Pomidorki do dekoracji z solą z daleka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj pierwszy raz kupiłam porządną słoninę wędzoną. Gruba, jak to mój Teść mówił, na 4 palce - taka jak powinna być u porządnego świniaka.... I bez jakichś tam chudych kawałków jak w słoninie Diogenesa...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
też mam taką w lodówce. Czysta bez chudego. Może na 3 palce
pół kiszki ziemniaczanej na ciepło, pół krwistej na zimno, serdelek na ciepło z musztardą, cwaniak czarny na zimno - plaster, kawałek pasztetowej. Pomidorki. Kawa, śmietanka 100 ml, czoko trochu.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Obiad. Frytki na łoju, cebulka podsmażone z grzybkami na smalczyku i na to 8 żółtek. Dodałem - a jakże - masła. Bo grzyb lubi masło. Pomidorki żółte i czerwone. Moczę nerki. Nie swoje. Cielęcia Bo, jutro na obiad sos borowikowy do cynaderek, w śmietance oczywiście i chyba placki ziemniaczane. . Mizeria też będzie pasowała, albo rzodkiewka w ukwaszonej.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Pasztetowa wiejska (taka smalcowa bardziej), pasztetowa podwędzana, kabanosek, trochę kaszanki, cwaniaka plasterek. Do tego gofry z masłem i pomidorki koktajlowe i śliwkowe. Czerwone, żółte, a nawet czarne mam Gofry zrobiłem dziś ze składników w poniższych proporcjach: 24 małe jajka , z tego 8 białek, a resztę wywaliłem. 200 gr masła roztopionego. 275 gr twarogu (mazurski smak - czerwony) 2,5 łyżki stołowej munki glutenowej ponad 100 gr mielonych orzechów laskowych i z 2 łyżki mielone sezamu Ubitą masą upiekłem w gofrownicy czteromiejscowej (wcześniej warto same jaja ubić, można dodać odrobiną proszku do pieczenia, ale uwaga - rosną! ). Smakują nawet z samym masłem, jak ciastka Część zamroziłem, po odgrzaniu są jak świeżo upieczone.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
A ja piekę w wypiekaczu do chleba mieszankę jajek, orzechów zmielonych, masła stopionego i odrobiną proszku do pieczenia. To modyfikacja przepisu na chleb orzechowy. Wychodzi smaczna podkładka pod masło, smalec, pasztet i salceson
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
cynaderki cielęce z grzybami (pół na pół) duszone w śmietance, wykończone koperkiem sporą ilością. Pure z pyrów z masłem. Bajka. Rzodkiewka z kwaśną śmietaną pasowała tak sobie. Ogórek kiszony by był lepszy, ale nie miałem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pasztetowa wiejska (taka smalcowa bardziej), pasztetowa podwędzana, kabanosek, trochę kaszanki, cwaniaka plasterek.
Takie rarytasy, i dużo innych wyrobów miesnych, wiejskich - było na weselu na specjalnym do tego "stoisku". Fajna moda...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a osobny stół z tofu też był? A osobny stół z winami bezalkoholowymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
czyli pasztetowej, salcesonu i kaszanki było pod dostatkiem. I wódka z Pewexu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
E tam...nie chce mi się wszystkiego opisywać...
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na kolację WiO. 25 wielkich borówek amerykańskich i 15 malin jak 5 zł. Porzeczki czerwone zasypane cukrem ze słoika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|