Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
A u mnie zupa gulaszowa, wyszła mi przepyszna (nie chwaląc się ) z mięsa z łopatki, papryki, cebuli, pieczarek i sosu pomidorowego z mojej spiżarki. Do tego garść zacierek dla gęstości, duuużo smalcu, na ostro!!! No niebo w gębie po prostu A wieczorem będą lody i po porządnej porcji jagód, które wczoraj uzbieraliśmy wracając znad zalewu. W tym roku zatrzęsienie jagód, ale grzybów jak na lekarstwo. No chyba, że teraz, po deszczu coś się ruszy
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A u mnie zupa gulaszowa, wyszła mi przepyszna (nie chwaląc się ) z mięsa z łopatki, papryki, cebuli, pieczarek i sosu pomidorowego z mojej spiżarki. Do tego garść zacierek dla gęstości, duuużo smalcu, na ostro!!! No niebo w gębie po prostu A wieczorem będą lody i po porządnej porcji jagód, które wczoraj uzbieraliśmy wracając znad zalewu. W tym roku zatrzęsienie jagód, ale grzybów jak na lekarstwo. No chyba, że teraz, po deszczu coś się ruszy Też raz w tym roku takie cusik mieliśmy... Jutro będą gołąbki (dawno ich nie mieliśmy), chociaż ostatnio tradycyjnie we wtorki mieliśmy zupę. Teraz jest na nie za ciepło. Mąż mówił, że na gołąbki też jest za ciepło, ale synowa ma taki kaprys, a ciężarnej się nie odmawia. We wtorki mamy wspólny obiad.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Na obiad mieliśmy kotlety z mięsa mielonego. I znowu powtarzam to samo, że najsmaczniejsze są jak do mielenia bierze się sam boczek świeży - bez dodatku innego mięsa... Mniam. A, i fasolka żółta była. Mielesz boczek razem ze skórką? Kotlety panierujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dodaj ugotowane zmielone serca, lepsze są. Wtedy zamiast boczku nawet słoninka może być.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na obiad mieliśmy kotlety z mięsa mielonego. I znowu powtarzam to samo, że najsmaczniejsze są jak do mielenia bierze się sam boczek świeży - bez dodatku innego mięsa... Mniam. A, i fasolka żółta była. Mielesz boczek razem ze skórką? Kotlety panierujesz? Teresa, kupuję u nas z małego sklepiku boczek po 10 zł z groszami za kilogram. Ten boczek jest ze skórą i z żeberkami. Facet mi (raczej boczkowi ) na miejscu skórę skraja i żeberka i mieli mięso. Tak ok. 5 kg kupuję naraz a potem w mniejszych porcjach mrożę. Skóry też mrożę i te żeberka. Są to dodatki do zup (na wywarach ze stópek z pedicure ) To mielone jest smaczne i soczyste. Na porcję (ok. 70 dag) daję 3 żółtka i 1 białko i drobno posiekaną cebulkę. Jeszcze trochę vegety i pieprzu. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na smalcu - na małym ogniu z dwóch stron (najpierw w wyżej temperaturze tłuszczu, a potem zmniejszam "ogień").
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dzięki Żółtek dam więcej
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wystawisz przepis ze zdjęciem?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
podsmażyłem kiełbaskę boczkową na smalcu - dodam żółtka i masło na końcu. Pomidorki w 4 kolorach na przegryzkę. Zielsko także posiekam i posypię.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wystawisz przepis ze zdjęciem? Jo
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dzięki, smaczne, ale deseru do kawy już nie mogłem wcisnąć. Wypiłem ino ze śmietanką. Szpaki przebrzydłe jedzą moje borówki amerykańskie. Mam nadzieję, że trochę zostawią. A ja na nie pułapkę
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Siatki na krzaki można pozarzucać, ale w końcu szpaki też coś muszą jeść...
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Cztery maluśkie żółtka na kaczym smalcu, do tego kawalątek swojskiej kiełbasy i resztka marchwi z chrzanem (została z niedzielnego obiadu, a nie lubię wyrzucać jedzenia)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mnie wyrzucanie przychodzi coraz łatwiej...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ostatnio serdelki wyrzuciliśmy ( bo za dużo zrobiłem) - kiedyś bym zjadł OBIAD: cynaderki na szpiku z kiełbaską boczk. i grzybkami w sosie śmietankowym i kasza jaglana z masłem i pomidorki jako WiO. A także galaretka agr. z bitą śmietaną i borówkami. Zupa grzybowa pięknie pachniała, ale to jutro
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
śniadanie klasyczne, jak baru mlecznego.
1,5 gofra z serem żółtym, masła tylko więcej niż w barze. Łyżka pysznego dżemu agrestowego. Pomidorki cocktailowe malutkie, chyba z 25 szt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|