anakin
Go
|
Pan Bóg zakazał jeść tłuszczu, a sakrament uczynił z jedzenia chleba o czym każdego dnia należy przypominać katolikom, aby nie grzeszyli jedząc mięso, smalec, masło i jajca... Pierwsze slysze. O Izraelitach Mojzesza i mannie jeno slyszalem, gdy maszerowali do Indii. No i o namawianiu przez Jezusa (co to mial kanibalistyczne ciagoty) czlonkow swej sekty do spozywania ciala czlowieczego i picia krwi ludzkiej, aby zyc wiecznie. Najlepiej niemowlat.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Nie wiem co Mojżesz kazał, ale u mnie nic innego nie było. Więc zjadłem zaliwajkę. Grzybową na wywarze z woła i 4 żółtka wkruszone. I śmietanki pół. Gorąco, więc jeść się nie chce aż tak. Podobno na kolację będzie wielki specjał. Frytki serowe z keczupem. Czyli frytki na łoju posypane serem Optykawę dziś tylko jedną wypiłem z mordoklejką krówką.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Och! Frytki z żółtym serem i majonezem, to pychota i moje ulubione danie na mieście. Do tego ze 2-3 sadzone jaja i gitara.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na I śn, zjadłem 175 ml śmietanki w kawie. mam patelnię umoczoną w maśle po Zosi, więc zrobię na niej też z 3-4 żółtka ze szczypiorkiem. I do tego po świeżym plastrze salcesonu czarnego i białego. Jakie zapachy mmmmm Może trochę masła ciepłego. Pomidorek czarny.
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
3 ugotowane żółtka, 20g masła, 2 małe ogórki kiszone. Mała kawa z 10g masła. Jeszcze nie jestem głodna - chyba na rowerku zgłodnieję, muszę popedałować, bo chłodniej dzisiaj to aż się chce gdzieś daleko wyruszyć. Ostatnio głównie las i grzyby mi były w głowie.
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
3 ugotowane żółtka, 20g masła, 2 małe ogórki kiszone. Mała kawa z 10g masła. Jeszcze nie jestem głodna - chyba na rowerku zgłodnieję, muszę popedałować, bo chłodniej dzisiaj to aż się chce gdzieś daleko wyruszyć. Ostatnio głównie las i grzyby mi były w głowie.
PS. Skłamałabym - plaster boczku solonego jeszcze skonsumowałam do tego śniadania. Już więcej ... nie pamiętam i dajta spokój, nie chcę pamiętać!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Byle to nie był ten plaster boczku, co szalę przeważy...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A tego to ja już nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
A tego to ja już nie wiem... Niby ja mam to wiedzieć? Ja tylko staram się jak mogę ... ale te boczki są różniste, przeważnie za chude i co wtedy? Dla pewności zasuplementowałam bitą śmietanką, a co? Przesadziłam? Trudno, najwyżej moje boczki będą pulchniutkie Zdrówko mi dopisuje, a że z głową czasem nie tego, to trudno
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
kawa na śniadanie z 150 ml śmietanki. na drugie zjem salceson biały, bo Zosia jadła czarny. Gofra z masłem i pietruszką zieloną. Topi się słonina mięsna na skwarki, więc wychodzi na to, że dodać do garnka kiełbaski boczkowej i cebulki i będą ziemniaki po chłopsku na obiad. Jutro kupię dwa długie ogony, aby kościom wołowym złamać smak. Więc wywar ponownie z kości szpikowych (kalafiorowa i botwinka? z żółtkami)
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
po 2 plastry salcesonu czarnego. Kartofle podgrzane (z wczoraj) z kiełbaską boczk. i skwarami i dołożone masło. Lima po sztuce. na obiad bydzie kalafiorowa z zasmażką, skremowana z kartoflem, wcześniej wypukam szpik z rurek. Masło i śmietanka sprawi dodatkowy powód do zachwytu. Żółtka chyba zmiksowane będą. A tymczasem mariaż kawy, śmietanki i krówki.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Kartofle trzeba cienko obierać, to wtedy mają więcej tych "E-coś tam "...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na śniadanie o 13:00 zjadłem wczorajszy obiad. Ale tym razem w wersji lajt, aby nie trzymał mnie 23 godziny. Krem kalafiorowy ze śmietanką i masłem. I emmentaler. Żółtka i szpik odpuściłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Skoro tak twierdzisz. Wczoraj miałem full - wypas. Może wieczorem zrobię gofry, bo się skończyły. Nie jestem głodny w białka, więc nic na siłę.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jedna pani do mnie pisała na mejla, czy można stosować DO bez jajek, gdyż jest na nie uczulona...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
niech je żółtka mój ociec też b mało jajek jada (przekarmiony w dzieciństwie), ale podroby wcina.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Też tak jej napisałam. Żółtka i to od wiejskich jaj...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bez żółtek to nie jest optymalnie... A niby czemu? Sery, pasztety, salcesony, masło, słoninka, śmietanka... Wegetarianizm bez strączkowych to nie wegetarianizm? Ostrożnie można spróbować jaj innych gatunków drobiu.
|
|
|
|
|
|
|
|