|
Gavroche
|
Laktoza jest dobra dla mózgu i bakterii jelitowych. A jak się jej pozbywają? Aż nie chcę myśleć... Nie wyczuwasz chemii?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
jem 2 razy na kwartał. Bo u mnie jej nie ma w sklepach. Karagen tylko jest. Też jestem ciekawy jak usuwają tę laktozę.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Podejrzewam, że zupełnie niegroźnie, mogą dodawać laktazę, enzym uzyskany od bakterii. Takie mleko czy śmietanka powinny być słodsze od normalnego, bo laktoza rozpadałaby się na glukozę i galaktozę... Ale nie znam dokładnie procesu. Jednak widzę w tym niebezpieczeństwo, dla ludzi nie mających problemów z trawieniem laktozy (laktaza jest wydzielana przez jelito, w niemowlęctwie najmocniej, potem włącza się "stand by", ale rolę tę przejmują bakterie w Jelitkowie), a kupujących lactose free z powodu mody i "zdrowia", bo te bakterie po prostu giną, potem spożycie zwykłego mleka czy śmietanki prawdopodobnie wywoła sraczkę. U nas w kraju jednak duża część populacji ma zmutowany gen, który nie zaprzestaje działalności po okresie ssania, u Skandynawów ten gen czy geny, są bardzo rozpowszechnione.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Faktycznie jest kolorowy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A co w środku, to jest mniej ważne...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dodali pwenie jakieś "E" na słodkość...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...i gładkość...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W handlu jest mleko dla kotów "o obniżonej zawartości laktozy", faktycznie ma obniżoną przez... dodanie wody.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
śniadanie z E. Pasztetowa chłopska pół. Frankfurterek wysuszony. 1,5 gofra i 1/3 masła. Pomidorki czarne (więcej antyoksydantów) i pomidorki pomarańczowe (mniej likopenu, ale bardziej przyswajalny).
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
optywkawa. a na obiad kalafior. Nie myślałem, że można najeść się kalafiorem. Kalafiorowa koncentryczna pół talerza. Kawałek ugotowanego kalafiora w śmietance, z masłem i przykryte serem żółtym. Parę malin. Kolacji nie będzie. Jutro dopiero coś zjem. Dziś może klapsy pół
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja rano udko z kurczaka i dwa skrzydełka z 300ml kwaśnej 38% i pomidorami. Po południu 6 żółtek i frytki na smalcu. Przed snem zjem trochę sorbetu malinowo-jagodowo-jeżynowego z gorzką czekoladą i cynamonem, sobota w końcu.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a ja gruszkę zjadłem ze smakiem i poprawiłem borówkami z cukrem.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie chciało się ceregielić (w Ciechocinku pewnie jakieś specjały ), więc śniadanie wyglądały podobnież jak nieniedzielne. 1,5 gofra trochę masła i ser żółty (100-120gr) emmentaler i cheddar. Pomidorki czerwone, żółte i czarne. Po gruszkach wieczornym zgłodniały byłem. Optykawa to standard.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Gotowałem kaczkę i tyle tłuszczu się zebrało, że usmażyłem na nim 5 żółtek i zażarłem całą skórę z kaczuchy. Do tego cebulka i pomidorek, bo niedziela i chuchać nie będę obcym.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
czyli to, co w ''normalnym'' domu idzie do utylizacji
|